14.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν εξαιτίας της ακραίας υποστελέχωσης»

Ειδήσεις Ελλάδα

«Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει εντολή να πράξει με κυνισμό αυτό που έκανε σε κάθε υπουργείο από το οποίο έχει περάσει: να βάλει το τελικό λουκέτο»

«Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγυρίζει για τις “γενναίες μεταρρυθμίσεις” της στο ΕΣΥ και τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία με τον τιμοκατάλογο της ντροπής, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν εξαιτίας της ακραίας υποστελέχωσης», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Είναι καθημερινές οι αναφορές γιατρών και ασθενών, από κάθε περιοχή της χώρας, για κλινικές που δεν έχουν γιατρούς να καλύψουν τις εφημερίες, για υποστελεχωμένα εξωτερικά ιατρεία, στα οποία οι ασθενείς ψάχνουν ραντεβού για πάνω από 3 μήνες. Απόρροια του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την πλήρη απαξίωση της Υγείας ως δημόσιου αγαθού», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

«Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), στο Ιπποκράτειο αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόλις οι 5 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες και υπηρετούν μόνο 9 αναισθησιολόγοι στις 29 οργανικές θέσεις, ενώ η αναμονή για τα χειρουργεία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τους 6 μήνες. Ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί οριακά, καθώς έχουν μείνει μόνο 2 γιατροί για την πρωινή λειτουργία και 3 για τις εφημερίες, ενώ αντίστοιχες είναι και οι ελλείψεις τεχνολόγων σε ένα τμήμα πρώτης γραμμής, όπου σε κάθε εφημερία εξετάζονται πάνω από 50 ασθενείς και καθημερινά εξετάζονται πάνω από 30. Η δε διάλυση -με πρόσχημα την πανδημία- της Α΄ Παθολογικής Κλινικής, έχει ως αποτέλεσμα οι 3 υπόλοιπες κλινικές να κάνουν συνεχόμενες εφημερίες».

«Τραγική είναι και η υποστελέχωση της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους οξείς νευροχειρουργικούς ασθενείς, αλλά και τους χρονίως πάσχοντες ασθενείς που συνωστίζονται στη λίστα των χειρουργείων, η οποία μεγαλώνει διαρκώς. Η ΕΝΙΘ καταγγέλλει ότι, στην πρόσφατη προκήρυξη μόνιμων θέσεων για ειδικούς γιατρούς στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση δεν προνόησε να περιλάβει ΚΑΜΙΑ θέση για την εν λόγω κλινική!», καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «την ίδια ώρα, με μόλις 2 μόνιμους ειδικούς ιατρούς (από τις 7 οργανικές θέσεις που προβλέπονται) λειτουργεί η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κιλκίς».

«Παρά τις δραματικές εκκλήσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, την υπερεφημέρευση, τις προειδοποιήσεις για την επισφαλή λειτουργία και τον κίνδυνο κατάρρευσης της κλινικής, οι διοικήσεις του νοσοκομείου και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας προέκριναν ως λύσεις τις εσωτερικές μετακινήσεις και τα συνεχή “εντέλλεστε”, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Κάτι που οδήγησε σε νέες παραιτήσεις. Αποτέλεσμα των ελλείψεων, η αναστολή του Τακτικού Παθολογικού και του Διαβητολογικού Ιατρείου και η μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών. Η δε υποστελέχωση του αξονικού τομογράφου, που δεν εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα, προκαλεί επιπλέον επιβάρυνση στις διαγνωστικές εξετάσεις της Παθολογικής Κλινικής.

Ενώ ήδη ξεκίνησαν τα απογευματινά χειρουργεία, την ώρα που οι αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου Κιλκίς αναγκάζονται ήδη να κάνουν 7 και 8 εφημερίες. Γεγονός που προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για την ασφάλεια των χειρουργείων αυτών, καθώς γίνονται από εξαντλημένο ιατρικό προσωπικό», αναφέρει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Τα παραπάνω είναι καταγγελίες μόνο των τελευταίων 24ωρων, καθώς η ίδια εικόνα καταγράφεται στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, όπως προκύπτει από τις διαρκείς επισκέψεις κλιμακίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη. Τα δημόσια νοσοκομεία αυτή τη στιγμή τα κρατούν ανοιχτά γιατροί και νοσηλευτές με το φιλότιμο και την υπεράνθρωπη προσπάθειά τους. Ενώ είναι ολοφάνερο ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει εντολή να πράξει με κυνισμό αυτό που έκανε σε κάθε υπουργείο από το οποίο έχει περάσει: να βάλει το τελικό λουκέτο», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Απέναντί του, η κοινωνία και ο προοδευτικός κόσμος πρέπει να προτάξουν την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και να διεκδικήσουν τις απαιτούμενες γενναίες μισθολογικές αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών, τις σημαντικές οργανωτικές αλλαγές και την εγκατάλειψη της νοοτροπίας του “κομματικού τσιφλικιού”, ως μοναδική διέξοδο για να κρατηθούν όρθιες οι υγειονομικές δομές και να αποτραπεί το σχεδιαζόμενο λουκέτο στο ΕΣΥ. Με άμεσο στόχο την επαναθεμελίωσή του με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, με βάση τους άξονες και τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει αναλυτικά και επανειλημμένα στον δημόσιο διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό