18 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές δίκαιο με την επίθεση στο ιρανικό προξενείο

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές δίκαιο με την επίθεσή του στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού στη Συρία, όπως αναφέρουν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στην έκθεσή τους.

Η ομάδα των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων διορίστηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Στην ίδια έκθεση, ειδικοί εισηγητές και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες αναφέρουν επίσης ότι «οι στρατιωτικές επιθέσεις αντίποινων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν παραβιάζουν το δικαίωμα στη ζωή και πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Ειδικότερα στην έκθεση αναφέρεται ότι «Απαγορεύεται σε όλες τις χώρες να στερούν αυθαίρετα τα άτομα από το δικαίωμα στη ζωή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Οι δολοφονίες σε ξένο έδαφος είναι αυθαίρετες όταν δεν επιτρέπονται βάσει του διεθνούς δικαίου».

Οι εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι το Ισραήλ δεν φαίνεται να άσκησε αυτοάμυνα την 1η Απριλίου, επειδή δεν παρουσίασε στοιχεία ότι το Ιράν διέπραττε απευθείας «ένοπλη επίθεση» στο Ισραήλ ή ότι έστελνε μη κρατικές ένοπλες ομάδες για να του επιτεθούν. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το Ισραήλ δεν παρείχε καμία νομική αιτιολόγηση για το χτύπημα ούτε το ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως απαιτείται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Η επίθεση του Ισραήλ κατά συνέπεια παραβίασε την απαγόρευση χρήσης ένοπλης δύναμης εναντίον άλλου κράτους σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 4 του Χάρτη», ανέφεραν οι ειδικοί.

Η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ για την επίθεση στο διπλωματικό της κτίριο στην πρωτεύουσα της Συρίας, η οποία σκότωσε κορυφαίους στρατιωτικούς ηγέτες. Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την επιχείρηση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό