16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Να βλέπει κανείς ή να μην βλέπει;

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Πάπας Φραγκίσκος παράφρασε το περίφημο απόσπασμα από τον Άμλετ του Σαίξπηρ σε μια έκκληση προς τους ανθρώπους να μην παραμείνουν τυφλοί στην απειλή της κλιματικής αλλαγής και στη μαζική μετανάστευση που μπορεί να προκαλέσει, γράφοντας: «Να βλέπεις ή να μην βλέπεις, αυτό είναι το ερώτημα».

Ο Πάπας συνέχισε να παροτρύνει τους ανθρώπους να συνεργαστούν για να προστατεύσουν τη «δημιουργία, το κοινό μας σπίτι» και όχι το «κυνήγι» στον ατομικισμό, στον πρόλογο ενός εγγράφου του γραφείου ανάπτυξης του Βατικανού σχετικά με την ποιμαντική φροντίδα των ανθρώπων που εκτοπίζονται από κλιματικά γεγονότα.

«Προτείνω να προσαρμόσουμε το διάσημο ρητό του Άμλετ« να ζει κανείς ή να μην ζει »και να επιβεβαιώσω:« Το να βλέπεις ή να μην βλέπεις, αυτή είναι η απορία! Από όπου ξεκινάει είναι να βλέπει ο καθένας, ναι, η δικιά μου και η δικιά σου οπτική», έγραψε ο Πάπας .

«Δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από κρίσεις όπως το κλίμα ή το COVID-19 προτιμώντας τον ατομικισμό, αλλά μόνο με το «να είμαστε πολλοί μαζί, με συνάντηση και διάλογο και συνεργασία», πρόσθεσε στον πρόλογο της μελέτης 30 σελίδων που κυκλοφόρησε την Τρίτη.

Οι συντηρητικοί στην Εκκλησία, ευθυγραμμισμένοι με τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, είναι σκεπτικιστές για την κλιματική αλλαγή και αμφισβητούν την πλειοψηφία της επιστημονικής γνώμης ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλείται κυρίως από τους ανθρώπους.

Ο Πάπας Φραγκίσκος φάνηκε να είναι στρέφεται σε αυτούς τους σκεπτικιστές.

«Όταν οι άνθρωποι εκδιώκονται επειδή το τοπικό τους περιβάλλον έχει γίνει ακατοίκητο, μπορεί να μοιάζει με μια διαδικασία της φύσης, κάτι αναπόφευκτο», έγραψε.

«Ωστόσο, η επιδεινούμενη κλιματική αλλαγή είναι πολύ συχνά αποτέλεσμα κακών επιλογών και καταστροφικής δραστηριότητας, εγωισμού και παραμέλησης, που θέτουν την ανθρωπότητα σε αντίθεση με τη δημιουργία, το κοινό μας σπίτι», είπε.

Ο Πάπας επέκρινε τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το Βατικανό χαιρέτισε την επιστροφή του Προέδρου Τζο Μπάιντεν στη συμφωνία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό