19 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Οθόνες στο αυτοκίνητο. Γιατί σβήνουν; Πως θα αποφύγεις την δαπανηρή καταστροφή τους;

Ειδήσεις Ελλάδα

Τι crashάρει τις οθόνες των αυτοκινήτων ; Πως θα αποφύγω να χαλάσουν και να δω το φαινόμενο της μαύρης οθόνης;

Μην τοποθετείς μπουκάλια /ποτήρια με νερό καφέ ή αναψυκτικά κοντά στις οθόνες, ή στα σημεία, που είναι στερεωμένες. Να μην πιέζεις υπερβολικά τις οθόνες αφής με γυμνά (ιδιαίτερα αν είναι βρεγμένα) χέρια και τέλος προστασία από τον ήλιο.

Οι επαγγελματίες οδηγοί, έπαθαν (και έμαθαν) πρώτοι και μας δίνουν συμβουλές για το πώς θα προστατεύσουμε τις οθόνες (και είναι και πολλές) μέσα στα αυτοκίνητά μας. Οι πρώτες ζημιές εμφανίστηκαν σε ταξί (τα πρώτα υβριδικά) που είχαν κεντρικές μεγάλες οθόνες για να δείχνουν τα γραφικά της τεχνολογίας τους.

Οι επαγγελματίες οδηγοί που τα χρησιμοποιούσαν (για οικονομία καυσίμου και μειωμένα λειτουργικά έξοδα) είδαν μετά τον πρώτο δυνατό καύσωνα τις οθόνες να μαυρίζουν. Αιτία η πολύωρη παραμονή τους στον έντονο ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες που συνεπάγονται. Αρχικά γίνονταν αντικατάσταση αλλά μετά τις πολλές επεμβάσεις οι μηχανικοί τους συμβούλεψαν να τις προστατεύουν από την άμεση έκθεση στην ηλιοφάνεια.

Έπειτα ήρθαν τα ηχοσυστήματα και οι οθόνες τους αλλά και τα συστήματα πλοήγησης που είναι εργαλείο για τους επαγγελματίες κάθε είδους. Όλα ξεκίνησαν δύο (περίπου) δεκαετίες πίσω, στα πιο ακριβά μοντέλα, όταν άρχισαν να εμφανίζονται οι έγχρωμες οθόνες με το εντυπωσιακό, για την εποχή, σύστημα πλοήγησης.

Σήμερα δε γίνεται να μην υπάρχει καινούργιο αυτοκίνητο δίχως μια μεγάλη οθόνη για τον πίνακα ελέγχου λειτουργειών αλλά και μία αφής στο κέντρο του ταμπλό, για το σύστημα πολυμέσων. Από εκεί κάποιοι κατασκευαστές μας υποχρεώνουν να χειριζόμαστε κάποιες λειτουργίες όπως: Αυτή του ηχοσυστήματος, του κλιματισμού, της βοήθειας για το parking ή κάποιων συστημάτων ασφαλείας (ESP, αλλαγής λωρίδας, απόστασης ασφαλείας από προπορευόμενο αυτοκίνητο φρεναρισμα πανικού κ.α).

Πρόσεξε πολύ

Φυσικά, όπως κάθε τι στο αυτοκίνητο, οι οθόνες χρειάζονται φροντίδα και προστασία από απροσεξίες. Έτσι για κανένα λόγο δεν τοποθετούμε κοντά τους ποτήρια και μπουκάλια με νερό, καφέ, αναψυκτικό χυμούς και υγρά (ιδιαίτερα αυτά με ζάχαρη). Αν σε μία έντονη επιβράδυνση το υγρό πέσει πάνω της η στο σημείο επαφής της με το ταμπλό μπορεί προκληθεί βραχυκύκλωμα, που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή της οθόνης, ίσως (σε ακραία περίπτωση) πρόκληση πυρκαγιάς.

Το πιθανότερο είναι να δεις το φαινόμενο της μαύρης οθόνης. Στο εξωτερικό το αποκαλούν Black Screen of Death. Μία δευτερεύουσα αιτία black-out στις οθόνες είναι η υπερβολική πίεση με τα δάκτυλα στις επιλογές. Όταν αυτά είναι βρεγμένα, η πρόκληση βλάβης είναι ευκολότερη.

Πως τις καθαρίζεις;

Για τον καθαρισμό τους, αρκεί στεγνό, καθαρό πανί μικροϊνών. Αν θέλεις μπορείς να ψεκάσεις με υγρό για οθόνες, κινητών, tablet, PC κ.λπ. (θυμήσου πως δεν ψεκάζεις απευθείας στην οθόνη). Ο καθαρισμός τους με σκληρά πανιά, οινόπνευμα ή καθαριστικό επιφανειών απαγορεύεται, επειδή τα υγρά αυτά μπορεί να δημιουργήσουν ως και αποχρωματισμό.

Ο ήλιος;

Για να μειώσεις τις πιθανότητες ζημιάς τόσο λειτουργικά, όσο και οπτικά, σου προτείνω την χρήση ηλιοπροστασίας. Βέβαια αυτό το κάνεις ήδη τους καλοκαιρινούς μήνες, απλά προσπάθησε να μην το ξεχνάς. Με αυτή προστατεύεις το ταμπλό, το τιμόνι και φυσικά εσένα που δεν… καίγεσαι στην κόλαση του πλαστικού ή των άλλων υλικών της καμπίνας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό