21.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πότε θα φύγει από την Αττική – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Ειδήσεις Ελλάδα

Εικόνα από τη Σαχάρα, τον πλανήτη Άρη, τον Dune ή το… Blade Runner. Όπως και να το περιγράψει κανείς, το απόκοσμο, δυστοπικό σκηνικό που στήθηκε σήμερα, Τρίτη (23/4) πάνω από την Αττική (αλλά και πολλές ακόμη περιοχές της χώρας) προβλημάτισε τους Αθηναίους, με την αφρικανική σκόνη να τα κάνει όλα… πορτοκαλί!

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το σημερινό απόκοσμο περιστατικό αποτελεί την κορύφωση του σπάνιου αυτού φαινομένου, με το «πορτοκαλί σύννεφο» να αναμένεται να διαλυθεί αύριο, Τετάρτη.

Χαρακτηριστική είναι η δορυφορική εικόνα από την πλατφόρμα Windy, με το σύννεφο της αφρικανικής σκόνης να φαίνεται να… αποχαιρετά την πρωτεύουσα γύρω στις 14:00 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκτός από τις πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης που περιορίζουν την ορατότητα, εκδηλώθηκαν και λασποβροχές κυρίως στη βόρεια και τη δυτική Ελλάδα.

Όπως αναφέρει και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί σιγά σιγά από την ατμόσφαιρα. Η στροφή των ανέμων σε δυτικούς θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της σκόνης στα Δωδεκάνησα και την προοδευτική απομάκρυνσή της προς τα ανατολικά.

Φωτ.: Eurokinissi
Λουκίδης στο Action 24: «Κυρίως επηρεάζονται τα μικρά παιδιά»

Όσον αφορά τα προβλήματα υγείας που έχει προκαλέσει το «πορτοκαλί σύννεφο» πάνω από την Ελλάδα, ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης μίλησε στο Action 24, όπου και ανέφερε:

«Εισαγωγές δεν είχαμε, τουλάχιστον στο νοσοκομείο που είμαι εγώ. Σίγουρα όμως είχε μεγαλύτερη επίδραση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μιας και πολλοί άνθρωποι που βίωσαν συμπτώματα εξαιτίας των καταστάσεων απευθύνθηκαν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ώστε να πάρουν συμβουλές και θεραπευτικές συστάσεις.

Αυτό όμως που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι όλες αυτές οι αλλαγές, όλες αυτές οι επιδράσεις μπορεί όχι μόνο να επηρεάζουν αυτό που συζητάμε σήμερα αλλά σιγά-σιγά να επιφέρουν χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, με κύριο εκπρόσωπο το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, και κυρίως να επηρεάζουν τα μικρά παιδιά γιατί το γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η περιβαλλοντολογική έκθεση σε ένα μικρό παιδί με κάποιον προδιαθεσμικό παράγοντα είναι πάρα πολύ καλό υπόστρωμα».

Αφρικανική σκόνη: Οι συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Όπως επισημαίνει από την πλευρά της η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, είναι σημαντικό οι πολίτες και ειδικότερα εκείνοι με αναπνευστικά προβλήματα, να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά τη διάρκεια περιόδων με αυξημένα επίπεδα αφρικανικής σκόνης. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις του φαινομένου στην υγεία:

Μείνετε ενημερωμένοι. Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.

Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.

Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες. Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Χρησιμοποιήστε μάσκες. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.

Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό.

Σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης, συνιστάται ιδιαίτερα, άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις, να λαμβάνουν προφυλάξεις για να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στα σωματίδια σκόνης.

Ασθενείς με άσθμα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τη δοσολογία ή τη συχνότητα λήψης των εισπνεόμενων φαρμάκων βάσει του πλάνου ελέγχου που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους για να μειώσουν τα συμπτώματα. Επισημαίνεται ότι στην παρούσα φάση συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στους ασθματικούς, λόγω εαρινών αλλεργιών.

Ασθενείς με ΧΑΠ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την ανακουφιστική αγωγή με εισπνεόμενα φάρμακα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό