20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Politico: Σοβαρή παραβίαση ασφαλείας στη Europol – Εξαφανίστηκαν ευαίσθητα αρχεία αξιωματούχων

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα ευαίσθητα έντυπα αρχεία HR της Europol φυλάσσονται κλειδωμένα σε ένα χρηματοκιβώτιο, σε ένα δωμάτιο που περιορίζεται σε περιορισμένο προσωπικό

«Φτερά» έκαναν μία σειρά από εξαιρετικά ευαίσθητα αρχεία που περιείχαν τις προσωπικές πληροφορίες κορυφαίων αξιωματούχων της Europol.

Όπως αποκαλύπτει το Politico, τα αρχεία που υποτίθεται ήταν κλειδωμένα σε ασφαλή τοποθεσία, στα κεντρικά της υπηρσίας, εξαφανίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με σημείωμα εσωτερικού πρακτορείου που επικαλείται το POLITICO, και συνομιλίες με νυν και πρώην στελέχη, τα έντυπα αρχεία προσωπικού της εκτελεστικής διευθύντριας της Europol, Catherine De Bolle και άλλων ανώτερων αξιωματούχων διέρρευσαν λίγο πριν από τον Σεπτέμβριο.

«Στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, η Διεύθυνση της Europol ενημερώθηκε ότι τα προσωπικά αρχεία πολλών μελών του προσωπικού της Europol είχαν εξαφανιστεί σε χαρτί», έγραφε το σημείωμα. Όταν οι αξιωματούχοι έλεγξαν όλα τα αρχεία του πρακτορείου, ανακάλυψε “επιπλέον αρχεία που έλειπαν”, πρόσθεσε.

Κυρίαρχο ερώτημα πλέον είναι πώς η κεντρική αρχή επιβολής του νόμου της Ευρώπης βρέθηκε σε τέτοιο χάος.

“Δεδομένου του ρόλου της Europol ως αρχής επιβολής του νόμου, η εξαφάνιση των προσωπικών αρχείων των μελών του προσωπικού συνιστά σοβαρό περιστατικό παραβίασης της ασφάλειας και των προσωπικών δεδομένων”, ανέφερε το σημείωμα, που κοινοποιήθηκε στο εσωτερικό σύστημα του πίνακα μηνυμάτων της και με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου.

Η Europol είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντονίζει σημαντικές διεθνείς έρευνες και επιχειρήσεις με εθνικές αστυνομικές αρχές και εταίρους όπως η Interpol και το FBI των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το POLITICO μίλησε με τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχους της Europol εν γνώσει του περιστατικού. Μερικοί από τους χαμένους φακέλους επανεμφανίστηκαν όταν ένας πολίτης τους βρήκε εγκαταλελειμμένους σε δημόσιο χώρο στη Χάγη και τους έφερε σε τοπικό αστυνομικό τμήμα, ανέφεραν οι τέσσερις αξιωματούχοι.

Δεν ήταν αμέσως σαφές πόσο καιρό έλειπαν ούτε γιατί τους είχαν πάρει από το εσωτερικό του ιδρύματος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του POLITICO, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Χάγης, Στίβεν βαν Σαντέν, είπε: «Η αστυνομία της Χάγης ενεπλάκη σε ορισμένες λεπτομέρειες που σχετίζονται με μια εν εξελίξει εσωτερική έρευνα της Europol».

Τα αρχεία ανθρώπινου δυναμικού μπορούν να περιέχουν πληροφορίες σχετικά με την αίτηση εργασίας του υπαλλήλου, σχετική εκπαίδευση, ημερομηνίες γέννησης, κατάσταση γάμου, εξαρτώμενα πρόσωπα, τρέχουσα διεύθυνση και άλλες τακτικές πληροφορίες που αποθηκεύονται από το HR, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Μετά το περιστατικό, ο επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της υπηρεσίας, Massimiliano Bettin, τέθηκε σε διοικητική άδεια.

Το εσωτερικό σημείωμα της Europol ανέφερε ότι, «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της μονάδας HR [Bettin] δεν θα είναι διαθέσιμος μέχρι νεωτέρας» και «ο επικεφαλής του τμήματος διοίκησης θα διασφαλίσει την επιχειρησιακή συνέχεια για τη διαχείριση της μονάδας HR».

Τα ευαίσθητα έντυπα αρχεία HR της Europol φυλάσσονται κλειδωμένα σε ένα χρηματοκιβώτιο, σε ένα δωμάτιο που περιορίζεται σε περιορισμένο προσωπικό. Πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τον κωδικό στο χρηματοκιβώτιο, είπε ένας από τους αξιωματούχους που είχαν άμεση γνώση της διαδικασίας. Δεν είναι σαφές πώς ελήφθησαν τα αρχεία.

Ο Μπέτιν, ο οποίος υπηρέτησε ως αρχιστρατάρχης στις αστυνομικές δυνάμεις της Ιταλίας, ήταν επικεφαλής του HR της Europol από το 2016. Η υπηρεσία έχει συνολικά περισσότερους από 1.400 υπαλλήλους.

Μια θεωρία είναι ότι τα αρχεία θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί για να βλάψουν τον Bettin, στο πλαίσιο εσωτερικών συγκρούσεων εντός της υπηρεσίας, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (ΕΕΠΔ) ενημερώθηκε επίσης για το περιστατικό, όπως και τα μέλη του προσωπικού των οποίων οι φάκελοι επηρεάστηκαν, ανέφερε το εσωτερικό σημείωμα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό