12.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ALCO: Πρώτη με απώλειες η ΝΔ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα καθαρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η Νέα Δημοκρατία για τις ευρωεκλογές και στη δημοσκόπηση της ALCO για την τηλεόραση του Alpha έχοντας όμως και πάλι σημαντικές απώλειες προς τα «δεξιά» και συγκεκριμένα προς την Ελληνική Λύση αλλά και προς τους αναποφάσιστους. 

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 25,6% – από 27% στην προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας – και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,3%, ενισχυμένος από το 10,5%, το ΠΑΣΟΚ στο ίδιο ποσοστό του 11,4% ενώ η Ελληνική Λύση εμφανίζεται και πάλι τέταρτο κόμμα με 8,2%, από 6,4%, πάνω από το ΚΚΕ που καταγράφει ποσοστό 8%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων φθάνει στο 14%.

Στην εκτίμηση ψήφου – εάν γίνονταν τώρα οι ευρωεκλογές – η ΝΔ καταγράφει ποσοστό από 29 έως 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 14 έως 16%, το ΠΑΣΟΚ από 12 έως 14%, το ΚΚΕ από 8 έως 10% ενώ το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου εμφανίζει ποσοστό από 9 έως 11%.

Σημαντικό είναι επίσης το εύρημα στην ερώτηση για το εάν ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές θα δημιουργήσει πρόβλημα στη σταθερότητα της διακυβέρνησης. Το 65% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά ενώ «ναι» εκτιμά το 24%.

Αίσθηση προκαλεί η απάντηση που δίνουν οι ερωτηθέντες από την ALCO για την μάχη της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας και εάν τα όσα είδαν μπορεί να επηρεάσουν την ψήφο τους στην ευρωκάλπη: Το 37% απαντά «καθόλου», ωστόσο το 20% λέει «αρκετά» και το 11% «πολύ». 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO μεγάλος κερδισμένος από τη μάχη της βουλής ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης σε ποσοστό 23% ενώ ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 20%. Αντίστοιχα οι ερωτηθέντες εκτιμούν σε ποσοστό 42% πως η Νέα Δημοκρατία ήταν η χαμένη από την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας. 

Πάντως το αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη για παραίτηση Μητσοτάκη και εθνικές κάλπες υπό το βλέμμα διεθνών παρατηρητών, σε ποσοστό 57% απορρίπτεται από τους ψηφοφόρους ενώ το 26% συμφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

 Η Τραγωδία στα Τέμπη εξακολουθεί να αποτελεί μία ανοιχτή πολιτική πληγή για το κυβερνών κόμμα καθώς στο ερώτημα προς τους συμμετέχοντες στην έρευνα, εάν έχουν πεισθεί από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό πως δεν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης, το 75% απαντά «όχι» ενώ αντίθετη γνώμη έχει μόλις το 14%.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ισχυρά συμφέροντα θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, απορρίπτεται από το 63% των ερωτηθέντων, ενώ το 22% συμφωνεί με αυτό το πολιτικό αφήγημα. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό