20.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΑΑΔΕ: Ανοιξε η πλατφόρμα για την αναβίωση χαμένων ρυθμίσεων – Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την αναβίωση των χαμένων ρυθμίσεων για χρέη προς την εφορία

Χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν σε εκκρεμότητα, λόγω μη έγκαιρης πληρωμής και εσφαλμένης συνεννόησης με την εφορία, 232.000 οφειλές στο Δημόσιο, έχουν τη δυνατότητα να τις τακτοποιήσουν με την αναβίωση των 72,100,120 δόσεων ή την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Η σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έχει ενεργοποιηθεί.

Προϋπόθεση είναι να προλάβουν να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του Φορολογικού Κώδικα την προσεχή Πέμπτη ή μία – δύο ημέρες ακόμα μέχρι τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθώς ενεργοποιήθηκε η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν έχει γενικό χαρακτήρα αλλά αφορά όσους δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα δύο ή περισσότερες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω λάθους του συστήματος, που δεν αναγνώρισε μια πληρωμή ως εμπρόθεσμη, δεν υπέβαλαν δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ την περίοδο που ήταν ενεργή η ρύθμιση ή δημιούργησαν νέα χρέη καθώς δεν πλήρωναν τις τρέχουσες οφειλές ή δεν εξυπηρετούσαν άλλη ρύθμιση στην οποία είχαν ενταχθεί, ώστε να προχωρήσουν τη διαδικασία, να πληρώσουν τις εκπρόθεσμες οφειλές τους και να ξανακερδίσουν τις παλιές ρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι η ευνοϊκή διάταξη δεν αφορά ρυθμίσεις που έχουν απολεσθεί με πράξη του προϊσταμένου Δ.Ο.Υ.

Πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ

Για να πληροφορηθούν οι φορολογούμενοι αν είναι δικαιούχοι ή όχι, πρέπει να επισκεφθούν την ειδική πλατφόρμα που άνοιξε χθες Τρίτη η ΑΑΔΕ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αναζητήσουν την πλατφόρμα που αφορά «Ρυθμίσεις με Ανεξόφλητες Εκπρόθεσμες Δόσεις» (https://www.aade.gr/rythmiseis-me-anexoflites-ekprothesmes-doseis). Από εκεί θα μπορούν να ενημερωθούν για:

τις ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεων που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με καταβολές και επιστροφές φόρων,

τις εκκρεμείς επιστροφές, καθώς και τις καταβολές για τις οποίες έχει ενημερωθεί η ΑΑΔΕ μέχρι 15/4/2024.

το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν ως την έναρξη ισχύος του νόμου «Κύρωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» για την κάλυψη των ανεξόφλητων εκπρόθεσμων δόσεων σας.

Η διαδικασίαΗ επανένταξη των οφειλετών μπορεί να γίνει εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

Οι ρυθμίσεις τους, δεν έχουν διαγραφεί από τους λογαριασμούς τους στη ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ αλλά παραμένουν «παγωμένες» στο σύστημα και ισχύει ο κωδικός πληρωμής τους, δηλαδή η Ταυτότητα Ρυθμιζόμενης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.) της κάθε ρύθμισης.

Σπεύσουν να πληρώσουν, χρησιμοποιώντας την ταυτότητα οφειλής της κάθε χαμένης τους ρύθμισης, όλες τις μηνιαίες δόσεις που άφησαν απλήρωτες και έγιναν εκπρόθεσμες.

Μπαίνοντας στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεών καθώς και τα τυχόν ποσά επιστροφών φόρων και καταβολών που εκκρεμούν προς πίστωση.

Στην πλατφόρμα αποτυπώνονται:

Οι τυχόν επιστροφές και «υπερεισπράξεις» που έχουν καταβάλει, οι οποίες θα συμψηφιστούν με τις ανεξόφλητες δόσεις ρυθμίσεων.

Οι ανεξόφλητες δόσεις, πριν και μετά το συμψηφισμό των επιστροφών και υπερεισπράξεων.

Το συνολικό ποσό που απαιτείται, για να καταστούν όλες οι σχετικές ρυθμίσεις ενήμερες.

Σε ρυθμίσεις, που με βάση τις κείμενες διατάξεις συνεπάγονται την απώλειά τους, λόγω εκπρόθεσμων ανεξόφλητων δόσεων, πιστώνονται:

όσες καταβολές έχουν γίνει ή θα γίνουν, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή μέχρι τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

τυχόν εκκρεμείς επιστροφές φόρου.

Η πληρωμή γίνεται αυτομάτως μόνο μέσω web banking, στην Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής. Δεν παρέχεται δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS ή κάρτας.Με βάση τις σχετικές διατάξεις, υπολογίζεται μηνιαίος τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73%, στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι σήμερα ή μέχρι την τελευταία δόση της ρύθμισης, εάν η προθεσμία καταβολής της έχει σήμερα παρέλθει. Επίσης, υπολογίζεται προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης (ανάλογα με τον τύπο της, 24/48 δόσεις, 36/72 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις κ.λπ.).Μετά την πίστωση των καταβολών και των τυχόν εκκρεμών επιστροφών:

Εφόσον τακτοποιείται το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, η ρύθμιση θεωρείται πλέον εξυπηρετούμενη και δεν θα οδηγηθεί σε απώλεια.

Εφόσον τακτοποιείται μέρος των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, επέρχεται απώλεια για το υπολειπόμενο μέρος αυτών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό