13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

EOT και ACG δημιουργούν ψηφιακή έκθεση για την ιστορία του ελληνικού τουρισμού

Ειδήσεις Ελλάδα

Μία πλούσια κληρονομία που βρίσκεται κρυμμένη σε συρτάρια και φακέλους υπηρεσιών και οργανισμών και αφορά τον τρόπο που προωθούνταν μεταπολεμικά το ελληνικό τουριστικό προϊόν, θα έρθει σύντομα στο φως και είναι προσβάσιμη σε όλους. Αυτό χάρη στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (ACG) από τον Γενικό Γραμματέα ΕΟΤ κ. Δημήτρη Φραγκάκη και τον Αντιπρόεδρο Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Κολλεγίου, Καθηγητή Πάνο Βλαχόπουλο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, παρουσία καθηγητών της σχολής.  

 Συγκεκριμένα η συνεργασία αφορά στην αξιοποίηση μέρους του αρχείου του ΕΟΤ, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Ψηφιακή έκθεση: Tourism and Nation Branding, 1945-1990», που υποστηρίζεται από την Research England. Για πρώτη φορά το ενδιαφερόμενο κοινό μέσω της ψηφιακής έκθεσης θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αρχειακά τεκμήρια που προέρχονται από: Τύπο, διαφημιστικές καταχωρήσεις, δημόσια έγγραφα, καθώς και προφορικές μαρτυρίες.

 Το έργο εκπονείται από διεπιστημονική ομάδα του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με αντικείμενο την ιστορία, τον οπτικό πολιτισμό, τις μελέτες σχεδιασμού, την πολιτιστική κληρονομιά και τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες.

 Επικεφαλής ερευνήτρια του έργου, είναι η Δρ. Ειρήνη Καραμούζη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο ACG/Πανεπιστήμιο του Sheffield και η ομάδα της, αποτελούμενη από τους:  Δρ. Μαίρη Ικονιάδου, Δρ. Χρήστο Χρηστίδη, Δρ. Μαρίνα Εμμανουήλ, Δρ. Μεταξία Παπαγεωργίου, Δρ. Αφροδίτη Καμάρα, Δρ. Σταύρο Αλιφραγκή, Δρ. Αιμιλία Αθανασίου και Δέσποινα Τσιλιμάγκου.

Στόχος του έργου είναι η καταλογογράφηση μέρους του αρχείου του ΕΟΤ, η μελέτη του για την ανάδειξη της ιστορίας του ελληνικού τουρισμού και η εκπόνηση μελέτης με τίτλο «Πολιτική της τουριστικής προώθησης: ΕΟΤ και Branding του ελληνικού έθνους σε ιστορικό πλαίσιο».

 Ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), κος Δημήτρης Φραγκάκης δήλωσε: Ο ΕΟΤ έχει παίξει διαχρονικά πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση, ανάπτυξη και προώθηση του brand «Ελλάδα». Είναι προτεραιότητά μου να αναδείξουμε στο ευρύ κοινό τη συμβολή του στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού και του nation branding. Αυτό αναδεικνύεται μέσα από το πλούσιο αρχείο του ΕΟΤ.

Η συνεργασία μας με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την καταγραφή, τη διάσωση και την αξιοποίηση ιστορικών τεκμηρίων μέσα από τα οποία προβάλλεται η δυναμική του τουρισμού μας τα τελευταία 80 χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση του Αμερικανικού Κολλεγίου, την Research England καθώς και την Δρ.Καραμούζη με την ομάδα της για την εμπιστοσύνη και για την εξαιρετική συνεργασία.

 Ο Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Καθηγητής Πάνος Βλαχόπουλος δήλωσε σχετικά: Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδoς (ACG), το παλαιότερο κολλέγιο στην Ευρώπη με αμερικανική πιστοποίηση, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ιστορική συνεργασία του με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ).

Κλείνοντας έναν αιώνα παρουσίας στην Ελλάδα, κατά τον οποίο έχουμε καλλιεργήσει το πνεύμα και το ήθος γενεών, είναι τιμή μας να ανταποδώσουμε στη χώρα που προώθησε την ανάπτυξή μας και να συμβάλλουμε στη διατήρηση και κατανόηση της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς. Αποδεικνύουμε με αυτό τον τρόπο την αδιάλειπτη προσήλωση του ACG στο μότο του, «Να μην υπηρετείσαι αλλά να υπηρετείς». 

Η συνεργασία αναμένεται να ξεκλειδώσει έναν θησαυρό ιστορικών πηγών που θα είναι ανεκτίμητα σε ερευνητές, φοιτητές και επαγγελματίες, παρέχοντας δεδομένα που θα καθορίσουν το μέλλον τιμώντας ταυτόχρονα το παρελθόν. 

Εκφράζουμε τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας προς τον ΕΟΤ για την εμπιστοσύνη του σε αυτό το εγχείρημα καθώς επίσης και στο Research England για τη γενναιόδωρη υποστήριξη και, φυσικά, στην καθηγήτριά μας Ειρήνη Καραμούζη, επικεφαλής του ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου και την ομάδα της.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό