21 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τραγωδία στη Λιβύη: 5 Έλληνες νεκροί ΄- Έφτασαν οι τραυματίες στην Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Έφτασε στην Ελευσίνα το C-27 που μετέφερε τις σορούς των Ελλήνων – Τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολίτες διερμηνείς τα θύματα, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ – Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Έφτασε πριν από λίγη ώρα στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας το στρατιωτικό αεροσκάφος C-27 που μετέφερε τις σορούς των πέντε Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στο σφοδρό τροχαίο δυστύχημα στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, «επαναπατρίζονται με Α/Φ C-27 πέντε (5) σοροί, τριών (3) στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο (2) πολιτών διερμηνέων που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών».

Τα θύματα ήταν μέλη αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας που έφτασε στην Ντέρνα η οποία επλήγη από την κακοκαιρία Ντάνιελ.

Εν τω μεταξύ γύρω στις 7 το πρωί προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας το C-130 που μετέφερε στην Ελλάδα τους 13 τραυματίες από το ίδιο τροχαίο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ένας τραυματίας έμεινε στη Λιβύη λόγω σοβαρού τραυματισμού στα κάτω άκρα, χωρίς να εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας του.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα σε στρατιωτικά νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι το δυστύχημα συνέβη το απόγευμα της Κυριακής, όταν το όχημα που μετέφερε την ελληνική αποστολή συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό. Και τα δύο οχήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Στο μεταξύ, διευκρινίσεις σχετικά με την αρχική ανακοίνωση, η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς μόνο και όχι σε θανάτους μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, δίνει το ΓΕΕΘΑ.

Αναλυτικά, το ΓΕΕΘΑ διευκρινίζει: «Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων. Αργότερα,  οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα. Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση».

Video | A bus transporting #Greek Rescue Team has an accident on Marawa road on its way to the #flood-effected #Derna city, killing 7 people & wounding 6.

The #Libya Update pic.twitter.com/Pcvqm4fnld

— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) September 17, 2023



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό