16.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Kapa Research: Ένας στους δύο θέλει ακόμη πιο δυνατό ΠΑΣΟΚ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ξεκάθαρη είναι η άνοδος του ΠαΣοΚ στις προτιμήσεις των πολιτών, καθώς έπειτα από το διψήφιο ποσοστό που κατέγραψε στην κάλπη της 21ης Μαΐου, το 52% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Kapa Research, θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί από το ΠαΣοΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στον αντίποδα μόλις το 28% θέλει εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη του Ιουνίου.

Το παραπάνω στατιστικό στοιχείο έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης θετικής επίδοσης που κατέγραψε το ΠαΣοΚ στις κάλπες, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 11,45% καταγράφοντας σημαντική άνοδο από το το 8,1% του Ιουλίου του 2019.

Η συζήτηση για την πρωτοκαθεδρία της κεντροαριστεράς

Παράλληλα η αξιοσημείωτη πτώση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απώλεσε το 1/3 της εκλογικής του δύναμης, πέφτοντας από το 31,5% του 2019 στο 20%, έχει ανοίξει μια νέα συζήτηση για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού αλλά και για την πρωτοκαθεδρία στον χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημοσκόπηση της Kapa Research, έθεσε το ερώτημα στο σύνολο των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους απάντησαν πως επιθυμούν την περαιτέρω ενίσχυση του ΠαΣοΚ και την αναβάθμιση του σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρόλα αυτά, στην ίδια δημοσκόπηση το ΠαΣοΚ υπολείπεται κατά 5,1 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των αναποφάσιστων (19,5 – 14,4%).

Οι 6 περιφέρειες που το ΠαΣοΚ πέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πυροδότησε τη συγκεκριμένη συζήτηση είναι το γεγονός πως το ΠαΣοΚ επικράτησε, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε έξι εκλογικές περιφέρειες, παίρνοντας εκείνο τη δεύτερη θέση, πίσω από τη Νέα Δημοκρατία.

Αναλυτικότερα, το ΠαΣοΚ ήρθε δεύτερο σε Χίο, Λασίθι, Κιλκίς, Δράμα, Ρέθυμνο και Λακωνία. Η μεγαλύτερη διαφορά του από τον τρίτο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε στη Χίο, εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ με 19,3% βρέθηκε 7 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκέντρωσε το 12,3% των ψήφων. Μια τέτοια διαφορά κάνει τα Χαριλάου Τρικούπη να αισιοδοξεί για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου και να θεωρεί πως πολύ δύσκολα θα χαθεί η δεύτερη θέση στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Από εκεί και πέρα στο Λασίθι η διαφορά καταγράφεται στις 3,7 μονάδες (21,4 – 17,7), επίσης 3,7 είναι οι μονάδες της διαφοράς στο Κιλκίς (17,3 – 13,6), 3 είναι εκείνες στη Δράμα (16,9 – 13,8), 1,5 μονάδα είναι το προβάδισμα του ΠαΣοΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη Λακωνία (15,2 – 13,7), ενώ μόλις 0,4% εκείνο στην εκλογική περιφέρεια Ρεθύμνου (21,4 – 21).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό