22.1 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Kακοκαιρία Boris: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών – Χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι νεκροί αυξήθηκαν στους 7 από την κακοκαιρία Boris, ενώ παραμένουν και αρκετοί αγνοούμενοι σε Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία και Αυστρία, χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ αναμένονται νέες βροχοπτώσεις από τη Δευτέρα.

Στην Ρουμανία, ο απολογισμός ανέβηκε στους πέντε νεκρούς, μετά τον εντοπισμό την Κυριακή ακόμη ενός νεκρού στην νοτιοανατολική επαρχία Γκαλάτι, όπου επηρεάστηκαν 5.000 νοικοκυριά.

Οι ρουμανικές υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι «μετά τα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, στην περιοχή Σλομπόζια Κονάτσι εντοπίστηκε άλλος ένας νεκρός και ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε πέντε».

Ένας άνθρωπος πνίγηκε και 1.600 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην επαρχία Κλόντζκο στη νοτιοδυτική Πολωνία, όπου η στάθμη των υδάτων στα ποτάμια της περιοχής ξεπέρασαν τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, προκαλώντας πλημμύρες σε πολλές πόλεις και χωριά ύστερα από ημέρες πολύ έντονης βροχόπτωσης.

 Περίπου 17.000 νοικοκυριά στην επαρχία αυτή έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ σε κάποιες περιοχές δεν λειτουργούσαν οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τον Τουσκ, η οδική πρόσβαση στις πόλεις Λάντεκ Ζντρόι και Στρόνιε Ζλάσκιε έχει πρακτικά διακοπεί.

Τμήματα του Κλόντζκο, μιας πόλης 25.000 κατοίκων, βρίσκονταν κάτω από το νερό καθώς η στάθμη στον ποταμό της περιοχής ανέβηκε στα 6,65 μέτρα, πολύ πάνω από το όριο συναγερμού των 2,40 μέτρων και ξεπερνώντας το ρεκόρ που καταγράφηκε στις σοβαρές πλημμύρες του 1997, όταν καταστράφηκε μέρος της πόλης και 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πολωνία. 

«Η κατάσταση είναι πολύ δραματική, είναι περισσότερο δραματική στην επαρχία Κλόντζκο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ μετά από συνάντηση με αξιωματούχους αντιμετώπισης κρίσεων.

«Καλώ τους κατοίκους να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες διάσωσης στις περιοχές όπου εκδίδονται ειδοποιήσεις για εκκένωση», δήλωσε ο Τουσκ.

Στην ιστορική πόλη Γκλουχολάζι, στην επαρχία Όπολε, ο δήμαρχος έδωσε εντολή για υποχρεωτική απομάκρυνση των κατοίκων, καθώς άρχιζε να υπερχειλίζει ο ποταμός της περιοχής.

Και την Δευτέρα όμως αναμένονται νέες βροχοπτώσεις, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση.

Στην Τσεχία, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται. Οι τρεις εξ αυτών επέβαιναν σε όχημα που παρασύρθηκε από τα νερά ποταμού στην πόλη Λίποβα-Λάζνιε (βορειοανατολικά), ενώ ακόμη ένας αγνοείται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως σοβαρή στα βορειοανατολικά, όπου εκκενώθηκε μεγάλο μέρος της πόλης Οπάβα λόγω υπερχείλισης του ομώνυμου ποταμού.

Στη βορειοανατολική Αυστρία, ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του την ώρα που επιχειρούσε σε περιοχές που είχαν πλημυρίσει λόγω της καταιγίδας Boris, ανακοίνωσαν εξάλλου οι περιφερειακές αρχές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό