24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Jaguar XK European GT – επικίνδυνα κοντά στην τελειότητα!

Ειδήσεις Ελλάδα

Το… μαγαζάκι του Thornley Kelham δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά αυτοί που πρέπει, το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Πρόκειται για μία σχετικά μικρή εταιρία στην Αγγλία που εξειδικεύεται στην συντήρηση και την αναπαλαίωση κλασικών αυτοκινήτων και πρόσφατα δημιούργησε την σειρά “European”. Ανάμεσα τους βρίσκουμε την European RS που βασίζεται στην εμβληματική Porsche 911 Carrera RS 2.7 και εννοείται ότι είναι ένα κανονικό masterclass στην δημιουργία ενός αριστουργηματικού restomod αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: έχουμε δει τόσα restomods με βάση διάφορες εκδοχές της Porsche 911 που έχουμε αναισθητοποιηθεί λίγο. Αυτό που δεν βλέπουμε συχνά είναι restomods κλασικών Jaguar. Ώρα να αλλάξει αυτό: καλωσόρισε την Jaguar XK European GT!
Όπως βλέπεις, το European GT βασίζεται στην πανέμορφη Jaguar XK120 και στο μαύρο χρώμα που μας την παρουσιάζει η Thornley Kelham, θα μπορούσε πολύ εύκολα να είναι το αυτοκίνητο ενός γοητευτικού… κακού σε κάποια ταινία με πρωταγωνιστή τον James Bond. Οι πανέμορφες γραμμές του European GT δεν διαταράσσουν την αρμονία του αυθεντικού που δημιούργησε ο Sir Williams Lyons αλλά συνθέτουν ένα όραμα διαχρονικότητας. Στο κάτω-κάτω, επικεφαλής σχεδιασμού για το European GT δεν ήταν άλλος από τον Paul Howse που έχει στο βιογραφικό του την McLaren P1 μεταξύ άλλων. Καταρχάς μείωσε το ύψος της οροφής κατά σχεδόν 6.5 εκατοστά ενώ τα φτερά είναι φαρδύτερα ώστε να χωρέσουν και οι κλασικές αλλά μεγαλύτερης διαμέτρου (17’’) ζάντες με τα στενά για τα σημερινά δεδομένα ελαστικά.

Σύμφωνα με τον Howse οι αλλαγές που έχουν γίνει χαρίζουν μία πιο “σμιλευμένη σιλουέτα” και μία έντονη αίσθηση hot-rod στην ούτως ή άλλως πανέμορφη Jaguar. Κάθε σπιθαμή του αμαξώματος είναι κατασκευασμένη στο χέρι από τους τεχνίτες της Thornley Kelham ενώ άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι η ομάδα ξεκίνησε με ένα αυτοκίνητο που είχε ανάγκη την αναπαλαίωση και όχι με ένα που ήταν ήδη σε καλή κατάσταση. Περισσότερες από 2.000 εργατοώρες επενδύθηκαν για την αναβάθμιση της XK120 σε European GT και περισσότερες από 1.000 ώρες χρειάστηκαν για την επίτευξη αυτού του επιπέδου το φινίρισμα. Ανάλογη ήταν η εμμονή στην λεπτομέρεια και κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή του εσωτερικού με κορυφαίας ποιότητας υλικά όπως τα Wilton πατάκια και το δέρμα Connolly ενώ εκμοντερισμένες είναι και οι παροχές που περιλαμβάνουν πλέον κλιματισμό, σύστημα ασύρματης φόρτισης smartphone, Bluetooth συνδεσιμότητα και είτε το πιστεύεις είτε όχι, ρυθμιζόμενη κρεμαγιέρα! Από την άλλη, λεπτομέρειες όπως τα χαμηλωμένα καθίσματα κάποιοι τυχεροί θα τις αισθανθούν αλλά ελάχιστοι θα τις καταλάβουν!
Έχοντας κάνει όλη αυτή τη δουλειά στο αμάξωμα και την καμπίνα, τα μηχανικά δεν θα μπορούσαν να μείνουν όπως ήταν πριν από 70+ χρόνια, όταν πραγματοποίησε το ντεμπούτο της η Jaguar XK120. Το πλαίσιο έχει δεχθεί τις περιποιήσεις των μηχανικών με επιπλέον συγκολλήσεις και δεσίματα εκεί που χρειάζονται ενώ ο κινητήρας εξακολουθεί να είναι ένας παραδοσιακός εξακύλινδρος εν σειρά αλλά είναι πρακτικά ολοκαίνουριος. Η Thornley Kelham χρησιμοποιεί ένα νέο, αλουμινένιο μπλοκ, σύστημα drive-by-wire, ηλεκτρονική ανάφλεξη, νέα εξάτμιση και εκτός του ότι παράγει 300 ίππους και 380 Nm ροπής στην στάνταρ διαμόρφωση ή 360 ίππους και 430 Nm ροπής στην λεγόμενη “Fast Road”, στροφάρει άνετα και αξιόπιστα μέχρι τις 7.000 σ.α.λ. παρέχοντας και τις απαραίτητες ηχητικές συγκινήσεις. Συνδυάζεται δε με ένα 5-τάχυτο, μηχανικό κιβώτιο και ένα διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης στον πίσω άξονα ενώ αναβαθμισμένη είναι και η ανάρτηση με νέα, αλουμινένια ψαλίδια, νέα αμορτισέρ της Intrax και ελατήρια της Eibach και μία διάταξη με υστερούντες βραχίονες στην θέση του απαρχαιωμένου άκαμπτου πίσω άξονα.

Περιττό να αναφέρουμε ότι η Jaguar XK European GT δεν είναι φθηνή. Δεν θα την έλεγες ούτε ακριβή. Θα κατασκευαστούν μόλις 25 παραδείγματα και κάθε ένα θα είναι προσαρμοσμένο στις επιθυμίες και τα γούστα του τυχερού ιδιοκτήτη, οπότε δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Thornley Kelham ζητούσε το 2022, όταν και παρουσιάστηκε το μοντέλο, 550.000 λίρες Αγγλίας επιπλέον του κόστους του αρχικού αυτοκινήτου. Το European GT είναι λοιπόν κάτι περισσότερο από ακριβό αλλά δεν απευθύνεται σε άτομα σαν εμένα και στην τελική, η τελειότητα έχει το τίμημα της. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό υπερβαίνει τα €650.000 με την τρέχουσα ισοτιμία!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό