26 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Instagram: Και εγένετο «εφηβικοί λογαριασμοί»

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Meta ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει «εφηβικούς λογαριασμούς» στο Instagram για άτομα κάτω των 18 ετών. Το σκεπτικό είναι να δώσει στους γονείς περισσότερα εργαλεία για να ελέγξουν και να περιορίσουν τη χρήση της εφαρμογής από τους έφηβους, κυρίως το βράδυ.

Η απόφαση της Meta έρχεται μία εβδομάδα μετά την πρόταση της αυστραλιανής κυβέρνησης να περιορίσει την πρόσβαση παιδιών σε τέτοιες πλατφόρμες. Οι «εφηβικοί λογαριασμοί» αφορούν νέους χρήστες, αλλά ο περιορισμός βάσει ηλικίας θα επεκταθεί και στους υπάρχοντες λογαριασμούς που έχουν έφηβοι.

Οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν χρονικά όρια, να μπλοκάρουν τη χρήση σε συγκεκριμένες ώρες, να δουν τα μηνύματα του λογαριασμού και να παρακολουθούν τις κατηγορίες περιεχομένου που επισκέφτηκαν τα παιδιά τους.

Οι υβριστικές λέξεις και φράσεις θα φιλτράρονται αυτόματα στα μηνύματα και τα σχόλια. Επιπλέον, οι έφηβοι δεν θα μπορούν να δουν ευαίσθητο περιεχόμενο στη σελίδα Explore και στα Reels.

Το Instagram εισήγαγε επίσης τη λειτουργία «Sleep Mode», η οποία κάνει mute τις ειδοποιήσεις μεταξύ 10 μ.μ. και 7 π.μ., ωθώντας τους έφηβους χρήστες να κάνουν ένα διάλειμμα από την εφαρμογή.

Το Instagram εμποδίζει τους ενήλικες να ανταλλάσσουν μηνύματα με εφήβους που δεν τους ακολουθούν, και οι έφηβοι που δημιουργούν λογαριασμό μπαίνουν στις πιο αυστηρές ρυθμίσεις απορρήτου. Οι έφηβοι κάτω των 16 ετών χρειάζονται γονική άδεια για να αλλάξουν αυτές τις ρυθμίσεις, ενώ όσοι είναι μεταξύ 16 και 18 ετών θα μπορούν να τις αλλάξουν οι ίδιοι.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αυξήσει το όριο ηλικίας στην οποία ένα παιδί μπορεί να δημιουργήσει λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα. Η ηλικία αυτή θα είναι κάπου μεταξύ 14 και 16 ετών, αν και δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς.

Προς το παρόν, οι χρήστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τη δυνατότητα να μην επιτρέπουν τη χρήση των δεδομένων τους για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, αλλά η ίδια επιλογή δεν υπάρχει στην Αυστραλία.

Η Αντιγόνη Ντέιβις, διευθύντρια ασφάλειας στη Meta, αναφέρει ότι η απόφαση για δημιουργία «εφηβικών λογαριασμών» έγινε κατόπιν αιτημάτων γονέων και όχι λόγω οποιασδήποτε κυβερνητικής νομοθεσίας ή προτάσεων.

«Σε όλο τον κόσμο, οι γονείς σκέφτονται τέτοια ζητήματα», λέει η Ντέιβις στον Guardian, και συμπληρώνει: «Η τεχνολογία είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, και από την οπτική γωνία της ασφάλειας των εφήβων, σκεφτόμαστε αυτά τα ζητήματα σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό