22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Hauser Cello: Ο άνθρωπος που απογείωσε το τσέλο αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Στεπάν Χάουζερ, ο άνθρωπος που έχει “απογειώσει” το τσέλο, μιλά αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και την Κορίνα Γεωργίου. 

Το τσέλο του έχει ταξιδέψει σε εμβληματικά σημεία σε κάθε γωνιά του πλανητη, ενω οι αισθαντικές μελωδιες του γοητευουν τους αμετρητους θαυμαστες του ανα τον κοσμο.

Ο Κροάτης Στεπάν Χάουζερ είναι μόλις 35 χρόνων κι έχει καταφέρει να μιλούν όλοι για το σπανιο ταλεντο του αλλά κι ένα όργανο που για πολλούς ήταν…ξεχασμένο.

To view this please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that
supports HTML5

Μιλά αποκλειστικά στον ΣΚΑΙ και την Κορίνα Γεωργίου. 

“Είμαι πολύ τυχερός που ζω σε μια πόλη όπου υπάρχουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διότι μπορώ να μοιραστώ τη μουσική μου με όλον τον κόσμο. Χαίρομαι πολύ που έχω τη δυνατότητα να έχω τόσους πολλούς θαυμαστές από διαφορετικούς πολιτισμούς, με διαφορετικό υπόβαθρο και να μπορώ να δείξω πόσο οικουμενική είναι η μουσική. Όλοι κατανοούν αυτή τη γλώσσα, τη γλώσσα της μουσικής, τη γλώσσα της αγάπης”, αναφέρει ο Μουσικός Στεπάν Χάουζερ.

Κ.Γ: Σε ποιο βαθμό πιστεύεις ότι έχεις συνεισφέρει στο να φέρεις την κλασική μουσική πιο κοντά στους νέους ανθρώπους;

Σ.X: Ήταν πάντοτε στόχος μου να φέρω το τσέλο και την κλασική μουσική πιο κοντά στο ευρύ κοινό και να κάνω ακόμη και τους πιο νέους ανθρώπους να ενδιαφερθούν για αυτήν την όμορφη μουσική κι αυτό το σπουδαίο όργανο. Από την αρχή, όταν ξεκίνησα ως μέρος των 2Cellos με ροκ και ποπ κομμάτια – τώρα έχουμε όλα τα είδη μουσικής, με μεγαλύτερη ποικιλία – αυτός ήταν πάντα ο σκοπός μου, να εκπαιδεύσω τους ανθρώπους να ερωτευτούν αυτό το υπέροχο όργανο και τη μουσική γενικότερα”

Κ.Γ: Γιατί πιστεύεις ότι το τσέλο σου λατρεύεται από το κοινό και κυρίως τους νέους ανθρώπους; Οφείλεται στο γεγονός ότι μετέφερες τη μουσική και το τσέλο σε εξωτερικούς χώρους και σε εμβληματικά σημεία;

Σ.Χ: Ναι, νομίζω ότι το βασικό μυστικό είναι το πάθος που βάζω όταν παίζω και η αγάπη. Μπορούν να το νιώσουν. Διότι πραγματικά αγαπώ να παίζω μουσική για το κοινό. Και στη συνέχεια μου στέλνουν πίσω αυτήν την αγάπη. Επίσης παίζω όλα τα είδη μουσικής, ποπ, ροκ, κλασική, τραγούδια από ταινίες, λάτιν, χορευτική μουσική, τα πάντα. Κι αυτό είναι το σημαντικό, πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι. Έχω παίξει μουσική στο χιόνι, μέσα στο νερό, σε νησιά, στην κορυφή βουνών, στην έρημο, στην κορυφή κτηρίων, σε όλων των ειδών τα σημεία και κάθε ένα από αυτά έχει και τη δική του ατμόσφαιρα και τα δικά του συναισθήματα. Ως μικρό παιδί ονειρευόμουν να παίζω μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους. Και το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα προς τους νέους ανθρώπους. Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα αν δεν καταθέτεις τα όπλα, αν μένεις πιστός στο στόχο σου και πιστέψεις σε αυτόν. Εγώ είχα πίστη σε όλη μου τη ζωή και τώρα όλα προχωρούν καλά.

“Ήμουν μόλις δύο χρόνων και άκουσα να παίζει στο ραδιόφωνο τσέλο κι ερωτεύτηκα αμέσως. Ήταν έρωτας με το πρώτο άκουσμα. Αλλά ήμουν πολύ μικρός για να παίξω τσέλο, επομένως ξεκίνησα να το φτιάχνω από χαρτόνι. Ήμουν δηλαδή τόσο απεγνωσμένος και τόσο ανυπόμονος να παίξω τσέλο που προσπάθησα να το κατασκευάσω μόνος μου. Ήταν λοιπόν γραφτό από τη μοίρα.” περιγράφει ο Στεπάν.

Κ.Γ: Απογοητεύτηκες ποτέ; Βρέθηκες μπροστά σε εμπόδια και πώς κατάφερες να τα ξεπεράσεις;

Σ.Χ: Βέβαια, συναντούσα εμπόδια σε όλη μου τη ζωή ουσιαστικά. 35 χρόνια. Αλλά αυτή είναι η ομορφιά. Ξέρετε κανείς δεν πίστευε ότι το τσέλο θα μπορούσε να γίνει τόσο δημοφιλές σαν όργανο που να μπορεί να γεμίσει τεράστια στάδια και αρένες και να καταφέρει όλα αυτά. Γιατί, ξέρετε, το τσέλο εθεωρείτο ένα βαρετό όργανο σε έναν περιορισμένο κόσμο κλασικής μουσικής. Και ακόμη και σε αυτόν τον κόσμο δεν ήταν το πιο δημοφιλές. Κι εγώ είχα επαναστατική διάθεση, ήμουν θυμωμένος, ήθελα να αλλάξω κάτι, ήθελα να κάνω επανάσταση.

Κ.Γ: Έχεις συνεργαστεί με πολλούς δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως ο Αντρέα Μποτσέλι και ο Έλτον Τζον. Ποιον θαυμάζεις περισσότερο και ποιος έχει λειτουργήσει ως πρότυπο για εσένα;

Σ.Χ: Ο Έλτον Τζον ήταν τόσο γενναιόδωρος απέναντί μου στο ξεκίνημα της καριέρας μου, με βοήθησε πάρα πολύ κι είναι ένας πολύ καλός φίλος εδώ και πολλά χρόνια, κι εγώ είχα την ευκαιρία να μάθω από τον καλύτερο. Είναι ένα είδωλο, ένας θρύλος. Κι έπειτα (συνεργάστηκα) με τον Αντρέα Μποτσέλι που προέρχεται από τον κόσμο της όπερας. Επομένως, ήταν μεγάλη μου χαρά να συνεργαστώ με τέτοια είδωλα της εποχής μας. Κι έπειτα παίζω με αστέρια της ροκ, όπως οι Red Hot Chilli Peppers και οι Aerosmith. Είναι τρελό, εσύ ως τσελίστας να μπαίνεις σε τόσο διαφορετικούς κύκλους.

Κ.Γ: Σχεδιάζεις να επισκεφθείς και την Ελλάδα για κάποια συναυλία στο εγγύς μέλλον;

Σ.Χ: Θα ήθελα πάρα πολύ να έρθω και σύντομα, διότι λατρέυω τη χώρα σας. Η χώρα σας μοιάζει πολύ με τη δική μου. Είμαι από την Κροατία κι έχουμε και οι δύο τις πιο όμορφες θάλασσες, νησιά. Λοιπόν, λέω σε όλους τους φίλους Έλληνες ότι ανυπομονώ να έρθω στην όμορφη χώρα σας. Ό,τι σχετίζεται με την Ελλάδα είναι υπέροχο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό