24.8 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Haagen Dazs: Γιατί κλείνουν τα καταστήματα της στην Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

«Έλιωσε» το παγωτό της Haagen Dazs στην ελληνική αγορά. Η τζελατερία που κυριάρχησε τις προηγούμενες δεκαετίες και αποτελούσε σημείο αναφοράς στο ποιοτικό παγωτό έχει απομείνει πλέον με ελάχιστα καταστήματα που πλέον μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Έκλεισε το κατάστημα της Κηφισιάς

Πριν από λίγες ημέρες διέκοψε την λειτουργία του το κατάστημα στην Κηφισιά που λειτουργούσε για περισσότερο από μία δεκαετία και αποτελούσε για αρκετούς αναπόσπαστο κομμάτι μίας κυριακάτικης βόλτας στο προάστιο. Από τις κριτικές στο διαδίκτυο αλλά και οι απαντήσεις που έδιναν οι franchisee που διαχειρίζονταν το συγκεκριμένο κατάστημα φαίνεται ξεκάθαρα ότι η αλυσίδα δεν «ελέγχεται» από την μητρική που είχε παραχωρήσει τα δικαιώματα ενώ δεν τηρούνταν τα standards και βασικοί κανόνες υγιεινής που αποτελούν θεωρητικά το συγκριτικό πλεονέκτημα των πολυεθνικών στον χώρο της εστίασης.

To flash.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με εκπρόσωπο της General Mills – της εταιρείας που κατέχει το brand της Haagen Dazs και  διαχειρίζεται την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της – όμως ο εδώ αντιπρόσωπος της δεν ανταποκρίθηκε στην κλήση μας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο τομέας της εστίασης της ελληνικής αγοράς της Haagen Dazs εξυπηρετείται πλέον από την γαλλική θυγατρική της Genaral Mills, μία ένδειξη που δείχνει ότι ο πολυεθνικός όμιλος δεν επενδύει πλέον με την ίδια ζέση όπως στο παρελθόν στην τοπική αγορά.

Τα προηγούμενα «λουκέτα»

Πριν από το κατάστημα της Κηφισιάς (σ.σ. το οποίο το site της εταιρείας το εμφανίζει ακόμη ως ανοικτό) είχε προηγηθεί το «λουκέτο» στο κατάστημα στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα, στον χώρο του οποίου πλέον λειτουργεί Starbucks. Το προηγούμενο διάστημα πέρα από τα περιφερειακά καταστήματα έκλεισαν και όλα τα σημεία που διέθετε σε κλειστές αγορές όπως Malls με το μοναδικό που παραμένει ανοιχτό στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας να είναι αυτό στη Μαρίνα Φλοίσβου ενώ στην Αττική υπάρχει ένα ακόμη στο Πόρτο Ράφτη.

Τα άλλα τρία καταστήματα που διαθέτει σήμερα η Haagen Dazs στην χώρα μας είναι σε Βόλο, Ρέθυμνο και Χανιά. Μάλιστα το κατάστημα των Χανίων είναι το τελευταίο που άνοιξε στην χώρα μας, τον Μάιο του 2021. Από παλαιότερες εκδόσεις στον χώρο του franchise φέρεται ότι στην «καλή περίοδο» η Haagen Dazs διέθετε πάνω από τριάντα σημεία σε Ελλάδα και Κύπρο από τα οποία τα δύο ήταν εταιρικά και τα υπόλοιπα ανεπτυγμένα από συνεργάτες.

Πρεμιέρα από τον Νίκα

Τα καταστήματα Haagen Dazs άνοιξαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από τριάντα χρόνια, το 1994, από τον Γιώργο Νίκα. Ο γιος του ιστορικού αλλαντοποιού Παναγιώτη Νίκα, έκανε δυναμικό μπάσιμο στην ελληνική αγορά με ένα δεύτερο ισχυρό σήμα καθώς το 1989 είχε φέρει και την αλυσίδα burger, Wendys. Γρήγορα η αλυσίδα απέκτησε παρουσία σε όλες τις εμπορικές πιάτσες της εποχής από το Κεφαλάρι και το Κολωνάκι έως την Γλυφάδα και το Πασαλιμάνι, στις μεγάλες πόλεις της επαρχίας, το Νησί των Ανέμων και φυσικά όπου υπήρχε ποιοτικός τουρισμός.

Τα αίτια της πτώσης

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς πέρα από την «αδιαφορία» για περαιτέρω επέκταση από την εδώ θυγατρική της Genaral Mills, σημαντικό ρόλο έχει παίξει η «γήρανση» του σήματος και η μη επένδυση σε ανανέωση. Παράλληλα το παγωτό για την ελληνική αγορά ως γνωστόν αποτελεί ένα εποχικό προϊόν και όχι για όλο τον χρόνο όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία του Δυτικού Κόσμου.

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαν εναλλακτικές στο premium παγωτό από την ελληνική αγορά που κάλυψαν το κενό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Kayak που διαθέτει 14 σημεία η οποία και αντικατέστησε το κατάστημα της Haagen Dazs στο The Mall Athens. Άλλες δυναμικές αλυσίδες premium παγωτού είναι η Solo Gelato (15 καταστήματα), η Bufala Gelato του ομίλου Φάις (10 σημεία), η Le Greche κ.α.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό