18.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

H PSA αρνείται τις φήμες για το μέλλον της συγχώνευσης με την FCA, λόγω κορωνοϊού

Ειδήσεις Ελλάδα

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν αναφορές σε γαλλικά μέσα που έλεγαν ότι η συγχώνευση της FCA με την PSA θα μπορούσε να απειληθεί από την οικονομική ύφεση που θα προκαλέσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού, καθώς αυτός είναι υπεύθυνος για την σημαντική πτώση στην κεφαλαιοποίηση των δύο εταιρειών, που θα είχε ως αποτέλεσμα να επαναξιολογηθούν οι όροι της συμφωνίας.
Όπως ξέρεις, τον Οκτώβριο του 2019, η Fiat Chrysler και η PSA ανακοίνωσαν επίσημα πως συγχωνεύονται, με τις υπογραφές να πέφτουν δύο μήνες αργότερα. Ο νέος όμιλος θα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος του κόσμου, πίσω από το VW Group, την Toyota και την Συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi.

Με σημερινή της δήλωση, όμως, η PSA ξεκαθαρίζει ότι παρά την παγκόσμια οικονομική ύφεση που θα εισέλθουμε η συγχώνευση με την FCA προχωράει κανονικά, και θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Ακόμα πρόσθεσε ότι δεν είναι σωστό να υπάρχουν εικασίες για τροποποιήσεις των όρων της συμφωνίας, και ότι η PSA είναι 100% επικεντρωμένη στην προστασία των εργαζομένων της και της εταιρείας, ενώ υπερθεμάτισε ότι αυτή η συγχώνευση έχει νόημα περισσότερο από ποτέ, και οι ομάδες κάθε εταιρίας συνεχίζουν να εργάζονται με την ίδια δέσμευση.
Σύμφωνα με αυτά που μάθαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, η Fiat Chrysler θα πληρώσει στους μετόχους της ειδικό μέρισμα 5,5 δισ. ευρώ και θα τους δώσει τις μετοχές της στην μονάδα Comau, ενώ η PSA θα διανείμει στους μετόχους την συμμετοχή της (46%) στο κατασκευαστή εξαρτημάτων αυτοκινήτων Faurecia αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ, αλλά η κρίση έχει μειώσει δραματική την αξία της Faurecia.

Το ζήτημα των προτεινόμενων μερισμάτων, όμως, είναι ευαίσθητο, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιδιώκουν να διατηρήσουν τα μετρητά τους για να ξεπεράσουν την κρίση. Επιπλέον, αν η παγκόσμια οικονομία βυθιστεί σε ύφεση, οι κατασκευαστές ενδέχεται να χρειαστούν δάνεια με κυβερνητική υποστήριξη για την κάλυψη των εξόδων. Αν γίνει αυτό, καμία εταιρία δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει στους φορολογούμενους μια κρατική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό