16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

H Alfa Romeo Tonale μέσα από τον φακό του σχεδιαστή της Αλέξανδρου Λιώκη

Ειδήσεις Ελλάδα

Βασικό χαρακτηριστικό της σχεδίασης της Alfa Romeo Tonale αποτελεί η απουσία κάθε περιττού στοιχείου και η επιλογή δυναμικών, αλλά ταυτόχρονα κομψών λεπτομερειών μέσω των οποίων το μοντέλο επιβάλει την παρουσία του. Αυτή η απόλυτη εστίαση στους όγκους και στις αναλογίες, καθορίζει την αισθητική της Tonale, με στοιχεία και επιφάνειες που κατ’ εξοχήν αναδεικνύονται από το φως. Ο κ. Λιώκης που εκτός από επιτυχημένος σχεδιαστής είναι και ταλαντούχος φωτογράφος, δεν έχασε την ευκαιρία να αποθανατίσει κάτω από το ιδιαίτερο φως του Ελληνικού καλοκαιριού, τη δημιουργία για την εξωτερική εμφάνιση της οποίας σε μεγάλο βαθμό φέρει ο ίδιος την ευθύνη.

Όπως άλλωστε σημειώνει ο κ. Λιώκης: «Η σχεδίαση της Tonale είναι επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τις κλασσικές αναλογίες και τις αρχές που γνωρίζουμε από την αρχαία Ελλάδα και τον Ελληνορωμαϊκό πολιτισμό. Για αυτό το λόγο το φως παίζει ακόμα σημαντικότερο ρόλο. Άλλωστε μιλώντας για ένα αυτοκίνητο, η τοποθέτηση και ακόμα περισσότερο η κίνηση στον εξωτερικό χώρο αποτελεί το απόλυτο πεδίο κρίσης για τη σχεδίασή του.
Είμαι χαρούμενος και ταυτόχρονα συγκινημένος που έχω την ευκαιρία για πρώτη φορά να δω και να φωτογραφίσω την Tonale κάτω από το φως του Ελληνικού καλοκαιριού. Είναι ένα φως που αποτελεί πρόκληση για κάθε φωτογράφο, αλλά σε συνδυασμό με την υπέροχη φύση δημιουργεί απίστευτες εικόνες και είναι πολύ όμορφο που η Tonale ταίριαξε απόλυτα σε αυτό το ξεχωριστό σκηνικό.»

Από την Αττική και τις Κυκλάδες μέχρι τα νησιά του Β. Αιγίου, ο φωτογραφικός φακός του κ. Λιώκη αποθανάτισε τη Tonale, σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα χρώματα που συνοδεύουν το μοντέλο. Το Verde Montreal είναι ένα χρώμα που αντλεί την έμπνευσή του από τη θρυλική Montreal, το πρωτότυπο που ενθουσίασε το κοινό στη Διεθνή Έκθεση της πόλης του Καναδά το 1967 και μόλις λίγα χρόνια αργότερα εξελίχθηκε σε ένα από τα πλέον μυθικά μοντέλα παραγωγής της μάρκας.

Ποια είναι όμως η εντύπωση σε επίπεδο αισθητικής που αφήνει η Tonale στο δημιουργό της κάτω από το φως της πατρίδας του; «Ήμουν εξαιρετικά ανυπόμονος να δω την Tonale να κινείται κάτω από τον Ελληνικό ουρανό. Ότι είχα φανταστεί κατά τη δημιουργία και εξέλιξη του μοντέλου επιβεβαιώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο σε αυτό το πολύ ξεχωριστό φως. Το αυτοκίνητο παραγωγής αποτέλεσε μια εξαιρετικά πιστή εξέλιξη του πρωτοτύπου που είχαμε παρουσιάσει στη Γενεύη. Παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που φέρνει η μαζική παραγωγή, είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι στο Centro Stile Alfa Romeo που καταφέραμε να μεταφέρουμε ατόφια την αίσθηση του πρωτότυπου στην Tonale παραγωγής.

Οδηγώντας για περισσότερα από 2.500χλμ. το αυτοκίνητο στην Ελλάδα νιώθω ότι πέρα από την εξαιρετική οδηγική αίσθηση που μου άφησε, εδώ δείχνει πιο όμορφο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, αν και προφανώς δεν μπορώ να είμαι ο πλέον αντικειμενικός κριτής για αυτό το θέμα. Σίγουρα όμως ήταν μεγάλη ικανοποίηση για εμένα να βλέπω να τραβά στο πέρασμά της τα βλέμματα, να ακούω τα σχόλια του κόσμου και συχνά να έρχονται να μου μιλούν για αυτή.», συμπλήρωσε χαμογελώντας ο κ. Λιώκης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό