30.5 C
Athens
Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024

H παρ’ ολίγον χρεοκοπία και η επιστροφή στις «χρυσές» εποχές του… σαπουνιού

Ειδήσεις Ελλάδα

Με ικανοποίηση πρέπει να διάβασε ο Γιώργος Γκάτζαρος, βασικός μέτοχος και πρόεδρος της Παπουτσάνη, την έκθεση της Euroxx, η οποία δίνει περιθώριο ανόδου 46% για τη μετοχή της εισηγμένης. Πρόκειται για ακόμη μία είδηση, η οποία έρχεται να προστεθεί στο πρόσφατο μπαράζ θετικών εξελίξεων.

Μην ξεχνάμε ότι στα μέσα Απριλίου, η διοίκηση ανακοίνωσε τη διανομή νέου μερίσματος, αλλά και τη βελτίωση της καθαρής κερδοφορίας του α’ τριμήνου κατά τουλάχιστον 50%, χάρη στην εξομάλυνση των τιμών σε πρώτες ύλες και ενέργεια.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές διακινούν το περισσότερο… χρήμα

Για το σύνολο του 2024, ο Γιώργος Γκάτζαρος, ο οποίος ελέγχει το 24,4% του μετοχικού κεφαλαίου και εκτελεί καθήκοντα προέδρου εδώ και 14 χρόνια, προσβλέπει σε σημαντική ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών, ιδίως στο β’ εξάμηνο, «ποντάροντας» πολλά στις νέες συνεργασίες και στην αυξημένη παραγωγική δυναμική του εργοστασίου στη Ριτσώνα -ένα από τα πλέον σύγχρονα στη βιομηχανία σαπουνιών της Ευρώπης.

Οι αναλυτές αισιοδοξούν για λειτουργικά κέρδη 11 έως 13 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους έναντι 9,2 εκατ. το 2023 και 7,2 εκατ. ευρώ το 2022.

Με τα αγαθά προσωπικής περιποίησης και τα προϊόντα ξενοδοχείων να συνιστούν την αιχμή του δόρατος για την εισηγμένη, η οποία σήμερα αξίζει κάτι περισσότερα από 67 εκατ. ευρώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η επόμενη ημέρα φαντάζει αρκετά ευοίωνη για τον Γιώργο Γκάτζαρο, ενόσω οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 58% του τζίρου και η μετοχή βρίσκεται στην περιοχή των 2,5 ευρώ, απέχοντας ελάχιστα από τα υψηλά της τελευταίας 2ετίας (2,7 ευρώ).

Η τιμή – στόχος της Euroxx απογειώνει τον πήχη στα 3,6 ευρώ, τα οποία αγνοούνται από το 2007 (!).

Η παρ’ ολίγον χρεοκοπία

Βέβαια, τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο ευχάριστα για τον ίδιο και την εταιρεία. Χάρη στη δική του παρέμβαση, όπως και του Μενέλαου Τασόπουλου (μέτοχος με 23,7% και διευθύνων σύμβουλος) αποφεύχθηκε το 2010 η κατάρρευση της ιστορικής βιομηχανίας, η οποία μετρά περισσότερα από 150 χρόνια ζωής.

Εκείνη την περίοδο οι δύο άνδρες αποφάσισαν να αναλάβουν δράση, ανακτώντας το management και το πλειοψηφικό πακέτο από την οικογένεια Δαυίδ – Λεβέντη, η οποία ήλεγχε την εισηγμένη από το 1989.

Η επαναφορά της ιστορικής επωνυμίας -είχε αλλάξει προσωρινά σε Plias ΑΒΕΕ-, οι «ενέσεις» κεφαλαίων και οι μεγάλες επενδύσεις απέδωσαν σταδιακά καρπούς και οδήγησαν την Παπουτσάνης εκ νέου στην ευημερία (πενταπλασιασμός του τζίρου σε σχέση με το 2010), με την εποχή της πανδημίας να αποδεικνύεται μία από τις καλύτερες στην ιστορία της, καθώς ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε το ποσό των 70 εκατ. ευρώ (έτος χρήσης 2022).

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, φέτος να υπάρξει νέο ρεκόρ.

Ψάλτης: Ο καταλύτης για το χρηματιστηριακό άλμα (;) και τα «όπλα» για την επόμενη ημέρα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό