21.2 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

H «μονομαχία» ΕΚΤ και Γερμανίας σκιάζει το Eurogroup

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι πρόσφατες εξελίξεις με την προσπάθεια του Γερμανικού Ανώτατου Δικαστηρίου να μπλοκάρει τις δράσεις της ΕΚΤ ξαναβάζει στο τραπέζι του Eurogroup τις βαθύτατες πολιτικές διαφορές αλλά και τον διαχωρισμό της Ε.Ε. ανάμεσα στα συμφέροντα της Γερμανίας και των φίλων της από την μία πλευρά και τους υπόλοιπους από την άλλη.

Bras de Fer ανάμεσα σε ΕΚΤ και Γερμανία

Οι κουβέντες που θα γίνουν στο Eurogroup θα έχουν πολιτικό και -ενίοτε- εθνικιστικό χαρακτήρα και δεν θα είναι τεχνοκρατικές. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η κίνηση του Γερμανικού Δικαστηρίου ‘τορπίλισε’ το συναινετικό κλίμα που είχε καλλιεργηθεί συστηματικά σε επίπεδο τεχνοκρατών ανάμεσα σε ΕΚΤ –Γαλλία-Ιταλία και την Γερμανία-Ολλανδία και είχε ως στόχο την δημιουργία ενός Υπερταμείου για την αντιμετώπιση των οικονομικών παρενεργειών του κορωνοιού. Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων που συνεχίζει η ΕΚΤ (και η κα Λαγκάρντ συγκεκριμένα) έχει εξουθενώσει τους γερμανούς αποταμιευτές και τους γερμανούς θεσμικούς επενδυτές (τράπεζες-ασφαλιστικές- Pension Funds) που βλέπουν να χάνονται τα τελευταία χρόνια δισεκατομμύρια ευρώ από τις καταθέσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ ‘σνόμπαρε’ την απόφαση του Γερμανικού Δικαστηρίου (αυτή την έκφραση χρησιμοποίησαν τα ξένα πρακτορεία) και θα επιμείνει στη γραμμή της μέχρι να κάνει υποχώρηση στις θέσεις και η Γερμανία.

Aνοδικά οι αγορές, πολύ χαμηλά οι συναλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο

Με νέο χαμηλό συναλλαγών των τελευταίων 2 ετών στα 32 εκατ. ευρώ, το ελληνικό χρηματιστήριο φάνηκε ιδιαίτερα διστακτικό ως προς τις επενδυτικές αγορές και οι επενδυτές (κυρίως θεσμικοί εγχώριοι και ξένοι) προτίμησαν να περιμένουν το Eurogroup όπου θα ξεκαθαρίσουν αρκετά θέματα όχι οικονομικά όσο και πολιτικά

Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 604,05 μονάδες με οριακή άνοδο 0,26%. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν η αναλογία κερδισμένων/χαμένων ήταν 2/1 αλλά δεν απεικονίζει την εικόνα της συνεδρίασης. Οι επενδυτές εστίασαν σε μετοχές εταιρειών με θετικά μεγέθη ή με στοιχεία που δείχνουν αντοχή στην κρίση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η άνοδο της μετοχής της Μυτιληναίος (5,15%), του ΟΠΑΠ (1,84%), της Jumbo (1,27%).

Ξένες Αγορές

Oι αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, συνεχίζουν ανοδικά τροφοδοτούμενες από τα τεράστια πακέτα στήριξης (stimulus) που έχουν εξαγγείλει οι Κεντρικές Τράπεζες και οι κυβερνήσεις. Mετά από τις απώλειες που ξεπερνούσαν το 40% (στα μέσα Μαρτίου), οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων Ευρώπης και Αμερικής έχουν επιστρέψει σε υψηλότερα επίπεδα και πλέον ο Nasdaq (δείκτης Νέων τεχνολογιών) στις ΗΠΑ βρίσκεται πάνω από τα επίπεδα που ξεκίνησε η πτώση, ο S&P 500 απέχει περίπου 15% από τα υψηλά του Φεβρουαρίου ενώ και οι ευρωπαϊκοί δείκτες DAX (Γερμανίας) και CAC (Γαλλίας) έχουν καλύψει μεγάλο μέρος της διόρθωσης τους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό