31.6 C
Athens
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

H Ισπανία… Δούρειος Ίππος της Τουρκίας στην Ευρώπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ισπανία αναδεικνύεται στον πολυτιμότερο σύμμαχο της Τουρκίας, λειτουργώντας μάλιστα και σαν Δούρειος Ίππος στην Ευρώπη. Η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών πλέον εμβαθύνει ακόμη περισσότερο, συνεργαζόμενοι και στον τομέα των drones και UAV.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Ισπανία έχει εδώ και χρόνια αποφασίσει να ακολουθήσει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο από την κοινή πορεία της Ενωμένης Ευρώπης, χαράσσοντας τη δική της ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με την Τουρκία.

Όταν όλη η Ευρώπη προχωρούσε σε εμπάργκο πώλησης όπλων εναντίον της Τουρκίας με αφορμή το μεταναστευτικό και τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ισπανία βοηθούσε την Τουρκία να ναυπηγήσει το πρώτο της αεροπλανοφόρο, το ANADOLU, που βασίζεται στα σχέδια του δικού της Juan Carlos.

Η έκθεση του ισπανικού τραπεζικού τομέα στην τουρκική οικονομία

Είναι γεγονός ότι η Ισπανία και δη ο τραπεζικός της τομέας, είναι εκτεθειμένη στην τουρκική οικονομία με ποσό άνω των 50 δισ. κι αυτό θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αποτελεί ένα σημαντικό λόγο για να προσπαθεί να τα έχει καλά με την Τουρκία.

Οι εξελίξεις, όμως, δείχνουν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν πολύ βαθύτερη ατζέντα με τους πιο καχύποπτους να βλέπουν την Ισπανία να ενεργεί ως Δούρειος Ίππος της Τουρκίας στην ΕΕ.

Δεν είναι μόνο ότι παρεμβαίνει και μάλιστα πιεστικά στην κοινοπραξία της εταιρείας που κατασκευάζει τα μαχητικά Eurofighter για να δοθούν στην Τουρκία (σ.σ. αποτελείται από Ισπανία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία). Ταυτόχρονα παίζει ένα ιδιότυπο παιχνίδι υπέρ της Χαμάς και των ιρανικών δορυφόρων, όπως οι Χούθι, με την Ισπανία να βγαίνει κερδισμένη αφού λόγω της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα έχει διπλασιαστεί η κίνηση συνεπώς και τα έσοδά της από το Γιβραλτάρ αλλά και η κίνηση στα λιμάνια της χώρας.

Κι εσχάτως, στον απόηχο της συνδιάσκεψης των G-7, ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας για την συνεργασία και τον θέμα παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών – UAV καθώς και drones.

Οι δηλώσεις Ερντογάν

“Εξετάσαμε λεπτομερώς την ενισχυμένη στρατιωτική μας συνεργασία και τις σχέσεις στην αμυντική βιομηχανία με την Ισπανία. Η Ισπανία υποστηρίζει τόσο τη συλλογική ασφάλεια της Τουρκίας ως συμμάχου, όσο και τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ με τα συστήματα αεράμυνας που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας από το 2015. Ως εκ τούτου, εκ μέρους του εαυτού μου και του έθνους μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τους Ισπανούς φίλους μας. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας, συζητήσαμε επίσης τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ισπανία είναι ένας από τους φίλους μας που κατανοεί καλύτερα τη συμβολή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει παράσχει την ισχυρότερη υποστήριξη στη διαδικασία ένταξής μας, από την αρχή. Ελπίζουμε ότι αυτή η στάση θα συνεχίσει να ενισχύεται το επόμενο διάστημα. Συζητήσαμε επίσης με τον Αρχηγό της Κυβέρνησης την αυξανόμενη απειλή της ισλαμοφοβίας και της ξενοφοβίας σε όλη την Ευρώπη” ανέφερε ο Ερντογάν στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του έκανε λόγο για εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας: “ Πρόκειται για μια προσφορά αλληλεγγύης στην αμυντική βιομηχανία. Εντός αυτής της αλληλεγγύης, κάναμε ένα βήμα με το TCG Anadolu. Τώρα θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα υψηλότερο ή ανώτερο τμήμα και έχουμε ξεκινήσει τις εργασίες γι’ αυτό. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί ένα ανώτερο τμήμα, ένα μεγαλύτερο από το σημερινό. Επί του παρόντος, το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας μας εκτελεί αυτό το έργο, η Τουρκική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας μας εκτελεί αυτό το έργο. Επιπλέον, κάνουμε επί του παρόντος κάποια βήματα στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν από κοινού. Όπως γνωρίζετε, πολλές χώρες στον κόσμο έχουν κάνει πολύ, πολύ προχωρημένα βήματα σε αυτές τις προσπάθειες. Η Τουρκία καταβάλλει επίσης προσπάθεια να κάνει περαιτέρω βήματα στο θέμα αυτό και θα κάνουμε αυτά τα βήματα ακόμη και στα μη επανδρωμένα υποβρύχια. Τόσο η Τουρκική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας μας όσο και το Τ/Υπουργείο Άμυνας μας διεξάγουν αυτή τη στιγμή αυτό το έργο με ταχείς ρυθμούς και θα συνεργαστούμε με την Ισπανία σε αυτό το θέμα”.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό