25.9 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

H «γλώσσα του Ozempic» χαλάει την γεύση

Ειδήσεις Ελλάδα

Η σεμαγλουτίδη, βασική ουσία των φαρμάκων Ozempic και Wegovy για τον διαβήτη, που προκάλεσαν φρενίτιδα αγορών όταν αποκαλύφθηκε ότι βοηθούν στην μείωση του βάρους, αλλάζει την αντίληψη της γεύσης και την αντίδραση του εγκεφάλου στις γλυκές γεύσεις σε γυναίκες που πάσχουν από παχυσαρκία, διαπιστώνει νέα έρευνα που παρουσιάστηκε το περασμένο  Σάββατο.

«Τα άτομα με παχυσαρκία συχνά αντιλαμβάνονται τις γεύσεις λιγότερο «έντονα» και γιαυτό έχουν εκ φύσεως αυξημένη επιθυμία για γλυκές και ενεργειακά πλούσιες τροφές», εξήγησε η Μόικα Τζένστερλ Σέβερ, του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Ως εκ τούτου οι αλλαγές που προκαλεί η σεμαγλουτίδη στην γεύση, βελτιώνοντας την αίσθηση του «γλυκού», μειώνουν την επιθυμία για γλυκίσματα.

Για τη μελέτη τους, η Τζενστερλ Σέβερ και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν 30 παχύσαρκες γυναίκες, από τις οποίες άλλες έλαβαν 1 μιλιγκράμ σεμαγλουτίδης και άλλες placebo, και τις παρακολούθησαν για 16 εβδομάδες.

Η γευστική ευαισθησία μετρήθηκε με τη χρήση ταινιών που περιείχαν διαφορετικές συγκεντρώσεις των τεσσάρων βασικών γεύσεων.

Με μαγνητική τομογραφία αξιολογήθηκαν οι αντιδράσεις του εγκεφάλου των συμμετεχόντων, στην γλυκιά γεύση πριν και μετά την κατανάλωση γεύματος. Πραγματοποιήθηκε επίσης βιοψία στη γλώσσα για να αναλυθούν τα γονίδια που σχετίζονται με τη γεύση.

Όσοι έλαβαν τη σεμαγλουτίδη παρατήρησαν αυξημένη γευστική ευαισθησία και βίωσαν αλλαγές στην αντίληψη της γεύσης και την εγκεφαλική τους δραστηριότητα ως απάντηση στις γλυκές γεύσεις.

Δυσγευσία

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, πάνω από το 0,4% των χρηστών του Ozempic ανέφεραν την ανάπτυξη δυσγευσίας – μια κατάσταση που κάνει τα τρόφιμα να έχουν μεταλλική, γλυκιά, ξινή ή πικρή γεύση.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες πολλοί είναι οι χρήστες που καταγγέλλουν στα ηλεκτρονικά φόρουμ με θέμα το Ozempic ότι δεν μπορούν να καταναλώσουν αγαπημένες λιχουδιές, όπως σοκολάτα μέχρι κρασί και ντόνατς διότι η γεύση έχει γίνει πιο έντονη και ενοχλητική.

«Κυριολεκτικά σκοτώνει τους γευστικούς μου κάλυκες κάθε εβδομάδα», παραπονέθηκε μια γυναίκα στο Tik Tok

«Οι κλινικοί γιατροί πιθανότατα θα συσχετίσουν τα ευρήματα με τις αναφορές των ασθενών τους σχετικά με τις αλλαγές στην επιθυμία για ορισμένα τρόφιμα,  στην όρεξη και τον κορεσμό που τους βοηθούν να χάσουν βάρος», δήλωσε η Τζενστερλ Σέβερ.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα, δεδομένου ότι η μελέτη έγινε σε εργαστηριακό περιβάλλον και η αντίληψη της γεύσης μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο.

Μελλοντικές μελέτες θα διευκρινίσουν εάν η αποτελεσματικότητα της σεμαγλουτίδης στη θεραπεία της παχυσαρκίας είναι «θέμα γεύσης», κατέληξε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό