19.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

H ΒΜW και η Ford συνεργάζονται για την κατασκευή solid-state μπαταριών

Ειδήσεις Ελλάδα

Η BMW και η Ford ανακοίνωσαν μία τεράστια επένδυση ύψους 130 εκατομμυρίων δολαρίων σε μία startup με το όνομα Solid Power. Η εταιρία αυτή εξειδικεύεται στην παραγωγή solid-state μπαταριών, οι οποίες θα αποτελέσουν το επόμενο μεγάλο βήμα στην εξέλιξη των μπαταριών για τα αυτοκίνητα.Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας, τα έξτρα χρήματα και η συνεργασία με τις δύο μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, θα επιταχύνουν τις διαδικασίες για την εξέλιξη αυτού του νέου τύπου μπαταριών ώστε να είναι σε θέση να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμες μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Οι solid-state μπαταρίες έχουν πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα από τις υπάρχουσες ιόντων-λιθίου, αντικαθιστώντας το υγρό ή τζελ ηλεκτρολύτη με ένα συμπαγές αγώγιμο υλικό. Πέρα από την μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα οι μπαταρίες αυτές προσφέρουν και μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω της απουσίας εύφλεκτων υλικών.
Πάντως, οι μπαταρίες solid-state είναι προς το παρόν αρκετά ακριβότερες από εκείνες των ιόντων λιθίου, ενώ πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη ότι είναι λειτουργικές και αποδοτικές ώστε να γίνουν αποδεκτές στην ευρεία κλίμακα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η επένδυση των δύο μεγάλων εταιριών αφορά την εξαγορά άγνωστοι αριθμού μετοχών σε ίσους αριθμούς για την κάθε εταιρία. Η Solid Power έχει ιδρυθεί το 2012 στο Κολοράντο.
Πάντως δεν είναι μόνο οι δύο αυτές μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες που επενδύουν σε αυτή την τεχνολογία μπαταριών, καθώς η Toyota υπολογίζει να παρουσιάσει την δική της πλατφόρμα με solid state μπαταρίες μέχρι το 2025 ενώ και η VW έχει την δική της start-up εταιρία ονόματι Quantum Scape η οποία σκοπεύει να έχει παρουσιάσει την δική της solid state μπαταρία μέσα στο 2024.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό