18.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

H Αναστασία Κοτανίδου επικεφαλής της Επιτροπής για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

 

Ορίσθηκε σήμερα με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, η Επιστημονική Επιτροπή που θα αναλάβει τον σχεδιασμό των νέων κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Όπως είχε προαναγγέλλει πριν λίγες ημέρες ο υπουργός πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής αναλαμβάνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» Αναστασία Κοτανίδου.

 Τα υπόλοιπα μέλη που θα απαρτίζουν την Επιτροπή είναι οι:

Απόστολος Αρμαγανίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Β΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝ «Αττικόν» Ελένη Γκέκα, Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Διευθύντρια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Μηλίτσα Μπιτζάνη, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Α’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» Βασίλης Μπέκος, Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών

Η Επιστημονική Επιτροπή θα εργαστεί προκειμένου να αυξηθούν σταδιακά οι κλίνες των ΜΕΘ  στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με γνώμονα τη λειτουργικότερη δυνατή χωροθέτηση σε υπάρχουσες ή νέες κτηριακές νοσοκομειακές δομές. Ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει την άμεση ενσωμάτωσή τους στο ήδη υπάρχον σύστημα παροχής φροντίδας και αξιοποίησης κλινών ΜΕΘ.

Ποια είναι όμως η Αναστασία Κοτανίδου η οποία αναλαμβάνει ένα τόσο κομβικό ρόλο στην αναμόρφωση του ΕΣΥ; Πρώτα από λα να θυμίσουμε ότι η κα Κοτανίδου συμπεριλαμβάνεται στην ερευνητική ομάδα  που διεξάγει την πολυκεντρική μελέτη φάσης 2, που αφορά τη συλλογή πλάσματος από ιαθέντες ασθενείς από τη νόσο COVID-19 και τη χορήγησή του  σε σοβαρά νοσούντες από τη νόσο αυτή.  Η μελέτη αυτή έχει λάβει τη θετική γνωμοδότηση από την  Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες του Υπουργείου Υγείας (10 Απριλίου) και από τα Επιστημονικά Συμβούλια των νοσοκομείων που μετέχουν στη μελέτη. Η μελέτη θα διαρκέσει 20 μήνες, και αρχίζει με ένα δείγμα 60 δοτών. Το πρωταρχικό στοιχείο που θα καθορίσει την επιτυχία αυτής της προσέγγισης, είναι η επιβίωση των ασθενών στις τρεις εβδομάδες, στον ένα μήνα, και στους δύο μήνες από την ένταξη στη μελέτη.

Ωστόσο, είναι και ο άνθρωπος που το 2017 είχε παρουσιάσει μία σημαντική μελέτη που αφορούσε την καταγραφή για τη διαθεσιμότητα των κλινών, τη νοσηλευτική στελέχωση ανά βάρδια, τη βαρύτητα της νόσου, την υποστήριξη με μηχανικό αερισμό, την ύπαρξη λοιμώξεων, την έκβαση της θεραπείας του ασθενή. Τη διεξαγωγή της μελέτης είχε χρηματοδοτήσει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας και περιλάμβανε το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύονται στις Κλινικές Εντατικής Θεραπείας που συμμετέχουν, την ημερομηνία διεξαγωγής της.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα της μελέτης επιπολασμού «ΕΠΙΓΝΩΣΗ» η  κ. Κοτανίδου είχε αναφέρει τότε ότι « οι κενές κλίνες κυμάνθηκαν από 31% στις Κλινικές Εντατικής με λιγότερα από επτά (7) κρεβάτια, μέχρι 12% σε Κλινικές με περισσότερα από εννέα (9)  κρεβάτια ενώ ο μέσος όρος κλειστών κλινών κυμάνθηκε στο 35%. Ανά νοσηλευτή αναλογούν δύο (2) ασθενείς στην πρωινή βάρδια και τρεις (3) ασθενείς στη νυχτερινή βάρδια. Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι Κλινικές Εντατικής στα στρατιωτικά νοσοκομεία και γεωγραφικά οι Κλινικές στη Θεσσαλονίκη και στις υπόλοιπες επαρχιακές πόλεις, σε σχέση με την Αθήνα. Το 80% των ασθενών που εισήχθησαν στις Κλινικές Εντατικής Θεραπείας έχρηζαν διασωλήνωσης, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τις μελέτες που αναφέρονται στον πληθυσμό της Β. Ευρώπης και της Αμερικής. Ο χρόνος αναμονής για την εισαγωγή του ασθενή σε Κλινική Εντατικής Θεραπείας στην Αθήνα ήταν 24 ώρες ενώ σε αντίστοιχη Μονάδα στη Θεσσαλονίκη 2-4 ώρες.  Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 63,7 έτη και το 64% αυτών ήταν άνδρες. Το 78% των ασθενών είχαν λοίμωξη και σχεδόν το σύνολο ελάμβανε αντιβιοτικά. Η μέση θνητότητα των ασθενών ήταν περίπου 20%, αν ο ασθενής έβγαινε από την Κλινική, σε διάστημα τριών (3) εβδομάδων και αυξάνεται σταδιακά φτάνοντας το 37%, εάν ο ασθενής παρέμενε στη ΜΕΘ πέρα από τριάντα (30) ημέρες».

Οι Κλινικές Εντατικής Θεραπείας αποτελούν αυτόνομες κλινικές σε ένα νοσοκομείο Λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο και στελεχώνονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο με τη χρήση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υπηρετεί και φέρει αποκλειστικά την ευθύνη του ασθενή στη «Μάχη για τη Ζωή» όπως είχε τονίσει η κυρία Κοτανίδου, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία, αντιστοιχούν 2,2 νοσηλευτές ανά κρεβάτι, όταν η αναλογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 5-6 νοσηλευτές ανά κρεβάτι.

Το 2018 η κα Κοτανίδου με αφορμή την έξαρση ιλαράς που υπήρξε στη χώρα είχε φέρει στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη στελέχωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Είχε μάλιστα, ζητήσει από την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία με πρώτο από όλα την κάλυψη των ΜΕΘ με εξειδικευμένο προσωπικό καθώς και την πρόσληψη των εξειδικευμένων ιατρών Εντατικής Θεραπείας.

Η υποστελέχωση των Κλινικών Εντατικής Θεραπείας, η έλλειψη  Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, η ανυπαρξία Δημόσιων Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης των Ασθενών, μετά τη νοσηλεία τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αποτελούν βασικά προβλήματα στον τομέα Υγείας  μέχρι σήμερα. Ευελπιστούμε σε μία καλύτερη ημέρα αφού τα ηνία για την αναμόρφωση του συγκεκριμένου τομέα αναλαμβάνει ένας άνθρωπος που έχει παλέψει τα τελευταία χρόνια γι αυτό το θέμα.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό