19.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

green hub στα Πατήσια FIX

Ειδήσεις Ελλάδα

Η FIX Hellas, η αγαπημένη ελληνική μπύρα με διαδρομή που ξεπερνά τα 150 χρόνια, δίνει ξανά ζωή στην γειτονιά των Πατησίων, αναβαθμίζοντας την περιοχή και την καθημερινότητά μας.

Μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων στα πλαίσια του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», με την υποστήριξη της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, όπου με την πιο ιστορική ετικέτα της, τη FIX Hellas, χαρίζει στους κατοίκους ένα σύγχρονο και αειφόρο πάρκο, που φιλοδοξεί να γίνει ο ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου!

Ένα διαδραστικό green hub στα Πατήσια, για κατοίκους και επισκέπτες, όπου με την υποστήριξη της FIX Hellas, της πρώτης ελληνικής μπύρας, μας παρακινεί να περιηγηθούμε στις θεματικές ενότητες αλλά και στη μόνιμη υπαίθρια έκθεση που κοσμεί τα παγκάκια του πάρκου. Παράλληλα, εκπαιδευόμαστε και ευαισθητοποιούμαστε σε θέματα σχετικά με τη φύση και το περιβάλλον.

Ένας χώρος στενά συνδεδεμένος με την ιστορία της μπύρας στην Ελλάδα, αφού εκεί δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα ένα από τα πρώτα εργοστάσια ζυθοποιίας και παγοποιίας, που πλέον μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο και αειφόρο αστικό πάρκο που φιλοδοξεί να αποτελέσει ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.

Με έκταση 7.500 τ.μ., στη συμβολή των οδών Πατησίων και Καυτατζόγλου στα Πατήσια, το Πάρκο ΦΙΞ είναι ένας πολύτιμος πνεύμονας πράσινου σε μία από τις πλέον πυκνοδομημένες αλλά και ζωντανές περιοχές της πρωτεύουσας. Βασικός στόχος της ανάπλασης ήταν η μετατροπή του πάρκου σε έναν χώρο συνάντησης και αναψυχής για όλες τις ηλικίες, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και προσφέροντας μια νέα διέξοδο στην καθημερινότητά των κατοίκων της πόλης. 

Η ανάπλαση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες τάσεις της αρχιτεκτονικής τοπίου και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Βάσει της μελέτης που εκπονήθηκε από την εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, φυτεύτηκαν περισσότερα από 4.500 ανθεκτικά μεσογειακά φυτά διαφόρων ποικιλιών, με χαμηλές ανάγκες σε νερό κάτω από τα υπάρχοντα δέντρα, δημιουργώντας μία ενδιάμεση ζώνη βλάστησης. 

Το πάρκο αναπτύσσεται πλέον σε πέντε διακριτές θεματικές ζώνες, στις οποίες καθώς οι επισκέπτες περιηγούνται, έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα σχετικά με τη φύση και το περιβάλλον. Στο κεντρικό τμήμα του δημιουργήθηκε ένας κήπος αφιερωμένος στις αισθήσεις, ο οποίος αποτελείται από φυτά με διαφορετικά χρώματα και υφές φυλλώματος και ανθών, τα οποία παρουσιάζουν έντονο βοτανικό ενδιαφέρον και συνθέτουν ένα τοπίο που μεταμορφώνεται με το πέρασμα των εποχών. Στο νότιο τμήμα βρίσκεται ένας κήπος αφιερωμένος στη βιοποικιλότητα, ο οποίος αποτελείται από αειθαλείς μεσογειακούς θάμνους και υδροχαρή φυτά, γύρω από το σιντριβάνι. Στο δυτικό τμήμα συναντάμε τα πλατάνια, τα οποία τονίζονται με νέες φυτεύσεις πολυετών ποωδών ειδών και θάμνων, ενώ στο ανατολικό τμήμα έχει αποκατασταθεί η επιφάνεια του χλοοτάπητα, ώστε να φιλοξενήσει υπαίθριες δραστηριότητες. 

 

 

Στο πλαίσιο της ανάπλασης του πάρκου, αποκαταστάθηκαν, επίσης, οι διαδρομές και αντικαταστάθηκε ο αστικός εξοπλισμός. Τα 27 παγκάκια του μάλιστα αποτελούν μία μόνιμη εντυπωσιακή υπαίθρια έκθεση, καθώς φιλοτεχνήθηκαν από σπουδαστές των τμημάτων Γραφιστικής και Καλών Τεχνών του ΑΚΤΟ, υπό την καθοδήγηση έμπειρων εικαστικών, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας που διατηρεί η Ολυμπιακή Ζυθοποιία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό. 

 

Παρακάτω οι πέντε ενότητες που χωρίζεται το πάρκο στη νέα του μορφή:

•    Ενότητα Α. Αειφόρος Κήπος  – Βόρειο όριο με τη βίλα ΚλωναρίδηΠολυετή αυτοφυή αγρωστώδη σε δυναμικές διατάξεις σηματοδοτούν την είσοδο από τη βίλα Κλωναρίδη προς το πάρκο, σε ανάμνηση της καλλιέργειας βρώμης, του βασικού φυτού ζυθοποιίας. Οι προτεινόμενες φυτεύσεις από αυτοφυή είδη της ελληνικής χλωρίδας, αντέχουν στη ρύπανση, δεν απαιτούν πολύ νερό και αποτελούν από παράγουν βρώσιμους σπόρους και καρπούς για την προσέλκυση αστικής ορνιθοπανίδας και ωφέλιμων εντόμων. 

Στα σφενδάμια της περιοχής τοποθετούνται ταΐστρες και χώροι φωλεοποίησης πουλιών και εντόμων. 

•    Ενότητα Β. Κήπος των Αισθήσεων  – Κεντρικό τμήμα του πάρκουΣτο κεντρικό τμήμα του πάρκου δημιουργήθηκε ένας κήπος αφιερωμένος στις αισθήσεις (sensory garden) που αποτελείται από φυτά με διαφορετικά χρώματα και υφές φυλλώματος και ανθών, με έντονο εποχιακό και βοτανικό ενδιαφέρον. 

Ένας κήπος αποκατάσασης, όπου επιτρέπει στους επισκέπτες να δοκιμάσουν, να εκπαιδεύουν και να ζήσουν μια εμπειρία αισθήσεων. Με στόχο να παρέχει ευκαιρίες για τόνωση των αισθήσεων, μπορεί να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών εφαρμογών, όπως σε άτομα με ειδικές ανάγκες, π.χ. παιδιά με περιορισμένη όραση, αυτισμό, καθώς και άλλες ομάδες όπως ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα κ.α.Λειτουργώντας με τη μορφή φυτοθεραπείας, οι επισκέπτες του sensory garden έχουν τη δυνατότητα μέσω μιας walk through εμπειρίας στο πάρκο να κατανοήσουν τα φυτά, τα αρώματα, τα βότανα κλπ.. 

•    Ενότητα Γ. Χώρος Συνάθροισης – Ανατολικό όριο με οδό ΠατησίωνΗ περιοχή αυτή αποτελεί το μοναδικό σημείο του πάρκου στο οποίο διατηρείται και αποκαθίσταται η επιφάνεια του χλοοτάπητα με στόχο τη διατήρηση της οπτικής επαφής των περαστικών με το πάρκο. Ο χώρος αυτός που πλαισιώνεται στο δυτικό του τμήμα από γραμμικές φυτεύσεις πολυετών ποωδών ειδών, εδαφοκαλυπτικών και μεσαίων θάμνων, αποτελεί σημείο συνάντησης και συγκέντρωσης στο πάρκο για την διεξαγωγή διαφόρων υπαίθριων δραστηριοτήτων.

•    Ενότητα Δ. Κήπος της Βιοποικιλότητας – Νότιο όριο με οδό ΚαυτατζόγλουΗ θέση του Πάρκου Φιξ στον αστικό ιστό της Αθήνας προσφέρεται ως σημαντικός κρίκος στη δημιουργία ενός πράσινου δικτύου (GREEN NETWORK) στην πρωτεύουσα.Για το λόγο αυτό στο νότιο όριο του πάρκου δημιουργείται ένας κήπος αφιερωμένος στην βιοποικιλότητα, της οποίας η διατήρηση στην πόλη αποτελεί παγκόσμια νέα τάση την τελευταία πενταετία, με πολλαπλά περιβαλλοντικά και εκπαιδευτικά οφέλη. Υδροχαρή φυτά και σκιόφυτα από τους λιγοστούς εναπομείναντες φυσικούς βιοτόπους της Αττικής δημιουργούν φυσικές διαπλάσεις γύρω από το υγρό στοιχείο.

Ομάδες από ομοειδείς αειθαλείς μεσογειακούς θάμνους που αντέχουν στη σκιά φυτεύονται κάτω από τα υφιστάμενα δένδρα και ενισχύεται η βλάστηση γύρω από τη λίμνη με υδροχαρή φυτά σε βότσαλο.Το συντριβάνι, με τη νέα του πλαισίωση και μορφή, αποτελεί ιδανικό τόπο για ξεκούραση και χαλάρωση στα νέα ξύλινα καθίσματα που εγκαθίστανται.

•    Ενότητα Ε. Πολύχρωµες Αλέες – Δυτικό όριο με οδό ΤσίλλερΟμάδες από μονοκαλλιέργειες μεσογειακών θάμνων φυτεύονται ως υποόροφος των υφιστάμενων δένδρων δημιουργώντας διάκενα μεταξύ τους για την ανάπτυξη αυτοφυούς εδαφοκάλυψης. Η δυτική αλέα με τα πλατάνια τονίζεται από γραμμικές φυτεύσεις πολυετών ποωδών ειδών και μεσαίων θάμνων.

 

Ας ανακαλύψουμε λοιπόν το ιστορικό πάρκο της Αθήνας που άλλαξε ριζικά και απέκτησε ξανά ζωή με την υποστήριξη της Ολυμπιακή Ζυθοποιίας και της FIX Hellas. 

·     

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό