20.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Google Doodle: Αφιερωμένο στην Γιαπωνέζα ηθοποιό Τσουμούρα Κιμίκο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες στον χώρο του Noh, του παραδοσιακού Ιαπωνικού δραματικού χορού

Το Noh είναι μια μορφή του παραδοσιακού Ιαπωνικού δραματικού χορού, που εκτελείται από ηθοποιούς με μάσκες.

Το σημερινό Doodle τιμά τη ζωή Τσουμούρα Κιμίκο, ηθοποιού και θεατρικής συγγραφέως με αφορμή την επέτειο των 120 χρόνων από τη γέννησή της. Ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες στον χώρο του Noh.

Η Τσουμούρα εισήγαγε νέες καλλιτεχνικές αξίες μέσα από τα έργα της, σε έναν χώρο που μέχρι τότε ήταν ανδροκρατούμενος.

Γεννήθηκε στο Ακάσι της Ιαπωνίας σαν σήμερα το 1902. Σε νεαρή ηλικία,  επέλεξε να ασχοληθεί με το παραδοσιακό θέατρο αφού ερωτεύτηκε τη δραματουργία. Αυτό θα ήταν μια πρόκληση, καθώς τα κορίτσια στο Τόκιο στις αρχές του 1900 διδάσκονταν μαθήματα στο Noh, αλλά αποκλείονταν από τον επαγγελματικό.

Όταν ήταν δεκαεπτά ετών, έγινε μαθήτρια του Kanze Kasetsu, ενός φημισμένου ηθοποιού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, η Tsumura έμαθε και απομνημόνευσε και τα διακόσια κλασικά θεατρικά έργα του Noh. Στη συνέχεια της δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψει στο Μπουσάν της Κορέας και να διδάξει, χτίζοντας τελικά τη φήμη της ως εξειδικευμένης εκπαιδεύτριας. Στα δεκαεννιά της έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στη σκηνή.

Η είδηση ​​αυτής της παράστασης έφτασε στην πατρίδα της και συγκλόνισε τον Σύνδεσμο Nohgaku, ο οποίος μεσολάβησε και επέβλεπε όλες τις παραστάσεις του Noh στην Ιαπωνία. Η Τσουμούρα  έλαβε εντολή να μην επικοινωνήσει με τον σύλλογο και η σχέση της  τον Kasetsu έληξε απότομα.

Μη μπορώντας να εγκαταλείψει το όνειρό της, η Τσουμούρα προσπάθησε να κυριαρχήσει σε κάθε πτυχή της τέχνης και άνοιξε το δικό της σχολείο, το Ryokusen-Kai, όταν επέστρεψε στην Ιαπωνία το 1925.

Για τα επόμενα πενήντα χρόνια, έγραψε και ερμήνευσε πολλά δικά της έργα, ταξιδεύοντας πέρα ​​δώθε μεταξύ Ιαπωνίας και Κορέας. Πολλοί από τους μαθητές της έγιναν αξιόλογοι ερμηνευτές και συνέχισαν την κληρονομιά της αγάπης και του θαυμασμού για την τέχνη. Η Tsumura άνοιξε το δρόμο για τις επόμενες γενιές γυναικών ηθοποιών Noh και η δουλειά της εξακολουθεί να φημίζεται και να αναγνωρίζεται σήμερα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό