22.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Fuel Pass 3, επιταγή ακρίβειας και επίδομα θέρμανσης: Νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Ειδήσεις Ελλάδα

Η κυβέρνηση βαδίζει ολοταχώς για έναν ακόμη συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ. 

Του Χρυσόστομου Τσούφη

«Είναι σαν να βρίσκεσαι σε θύελλα και ο άνεμος αλλάζει συνεχώς από ανατολικός σε δυτικός, σε βόρειος, σε νότιος»… Δεν πρόκειται για τα απομνημονεύματα ενός ναυτικού που θαλασσοδερνόταν στο κατάστρωμα κάποιου πλοίου. Πρόκειται για το πώς προσπάθησε να περιγράψει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τις συνθήκες, στις οποίες ασκείται και φέτος η δημοσιονομική πολιτική καθώς στο ΥΠΟΙΚ παλεύουν με τα …κύματα των αβεβαιοτήτων.  

Απόρροια όλων αυτών είναι ότι η κυβέρνηση βαδίζει ολοταχώς τον Σεπτέμβριο για έναν ακόμη συμπληρωματικό προϋπολογισμό, τον δεύτερο τους τελευταίους 5 μήνες. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός- που αναμένεται να είναι στο ύψος του πρώτου και στα 2 δισ. ευρώ – είναι αναγκαίος διότι από τη μια πλευρά παρατηρείται σημαντική αύξηση των εσόδων κι από την άλλη παρατηρείται σημαντική ανάγκη αύξησης των δαπανών, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα.  

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ, οπότε ό,τι επιπλέον έσοδα προκύψουν, θα επιστρέψουν στους πολίτες. Με δεδομένο ότι ο προηγούμενος σχεδιασμός της κυβέρνησης έγινε με βάση τιμή φυσικού αερίου στα 100 ευρώ/Mwh και τώρα η τιμή του βρίσκεται «σκαλωμένη» πάνω από τα 200 ευρώ, καταλαβαίνει κανείς ότι η μερίδα του λέοντος των επιπλέον εσόδων θα αξιοποιηθεί για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.  

Ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, από την πορεία των τουριστικών εσόδων και των τιμών του φυσικού αερίου ως το Σεπτέμβριο, αλλά και το πόσο θα επηρεαστούν οι ελληνικές εξαγωγές από την επιβράδυνση ου μη και ύφεση που θα…ενσκήψει στις οικονομίες των Ευρωπαίων εταίρων.  

Το που θα αξιοποιηθεί ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Με βάση τα τωρινά δεδομένα στο τραπέζι βρίσκονται το fuel pass 3, μια νέα επιταγή ακρίβειας, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης ενώ παραμένει «ζωντανή» η υπόσχεση του πρωθυπουργού που δόθηκε στον ΣΚΑΪ για πολιτική λύση στο ζήτημα των αναδρομικών των συνταξιούχων.  

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό