28.7 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

FTI: Τι θα γίνει με τους 7.500 τουρίστες στην Ελλάδα μετά την πτώχευση

Ειδήσεις Ελλάδα

Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές, είτε ετοιμάζονται για αυτές, επηρεάζονται από την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας της Ευρώπης, η γερμανική FTI.

Από σήμερα όσα ταξίδια δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει ακυρώνονται ή θα πραγματοποιηθεί μόνο ένα μέρος από αυτά, ενώ δίνεται μάχη ώστε τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει να ολοκληρωθούν όπως είχαν προγραμματιστεί.

Οι τουρίστες, που έχουν κλείσει με τη συγκεκριμένη εταιρεία, θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους ταξιδιωτικούς τους πράκτορες, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι θα φροντίσει να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των ταξιδιωτών.

Οι τουρίστες στην Ελλάδα

Eίναι χαρακτηριστικό ότι σε 7.500 υπολογίζονται οι ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και έχουν έλθει στην χώρα μας, μέσω του διεθνή οργανωτή ταξιδίων από την Γερμανία FTI.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΕΡΤ οι 7.500 επισκέπτες θα επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους όταν τελειώσουν τις διακοπές που έχουν προγραμματίσει. Το βέβαιο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διαταραχθούν οι διακοπές τους από την αίτηση πτώχευσης του διεθνούς Tour Operator, κι αυτό είναι που τονίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μάλιστα οι ξενοδόχοι της χώρας που τους φιλοξενούν στην Ελλάδα, με ίδια έξοδα θα φροντίσουν την μεταφορά τους στα ελληνικά αεροδρόμια. Την ίδια στιγμή, χωρίς οικονομική ζημία θα είναι η παρούσα εξέλιξη για τους ξενοδόχους που συνεργάζονται με τον FTI, αφού όπως έχει γίνει γνωστό, τα ξενοδοχεία αυτά έχουν προπληρωθεί για τις μέχρι τώρα αφίξεις των πελατών του FTI.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, Άρη Μαρίνη, ξεπερνάνε τα 130.000 δωμάτια που έχουν κλειστεί μέσω του συγκεκριμένου γραφείου. Η Κρήτη είχε γύρω στις 60.000 προκρατήσεις και δωμάτια με συμβόλαια, η Ρόδος είχε 30.000, 20.000 είχε η Κως και αρκετές η Κέρκυρα.

«Είμαστε σε μια εποχή που η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτηση. Αυτό που εμείς προβλέπουμε είναι ότι θα είναι μικρή η απώλεια στο τέλος» τόνισε πάντως ο κ. Μαρίνης.

Ωστόσο υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά περί τα 1,8 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα λοιπόν με τις πρώτες εκτιμήσεις από το υπουργείο Τουρισμού:

οι 7.500 ταξιδιώτες που είχαν προγραμματίσει το ταξίδι τους με την FTI δεν επηρεάζονται. Θα ολοκληρώσουν κανονικά τις διακοπές τους.Δεν επηρεάζονται ούτε οι ξενοδόχοι, διότι υπήρχε μια φήμη για πτώχευση της εταιρείας και είχαν προπληρωθεί όλα τα πακέτα.Υπάρχουν οφειλές περί τα 1,8εκ. ευρώ από προηγούμενα έτη, που όμως δεν έχουν να κάνουν με την πτώχευση.Το υπουργείο Τουρισμού έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία των τουριστών.

Τον λόγο έχει τώρα το γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2021. Σε περίπτωση που ένας ταξιδιωτικός όμιλος χρεοκοπήσει, φροντίζει για την επιστροφή των προκαταβολών, την παραμονή στον τόπο διακοπών και, εάν κριθεί απαραίτητο, τον επαναπατρισμό των παραθεριστών.

Το γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας ιδρύθηκε μετά την πτώχευση του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook τον Σεπτέμβριο του 2019 με πρωτοβουλία της γερμανικής τουριστικής βιομηχανίας και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Τότε οι ασφαλιστικές εταιρίες είχαν αναλάβει μόνο ένα μέρος του κόστους, λόγω περιορισμού ευθύνης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό