22.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Foxconn: Προσφέρει στους εργαζόμενους 1.400 $ για να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες και να φύγουν από την «πόλη του iPhone»

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Foxconn πρόσφερε στους εργαζομένους ένα διακανονισμό 10.000 γιουάν (1.400$) σε μια προσπάθεια να τερματίσει τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες στις εγκαταστάσεις της, στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone στον κόσμο. Η εταιρεία ενθαρρύνει τους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους της να παραιτηθούν και να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο στο Zhengzhou της κεντρικής Κίνας.

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με μισθούς ενός ή δύο μηνών και η Foxconn επιχειρεί με αυτή την πρόταση να δώσει τέλος στα επεισόδια. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις παρακρατημένες αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας που υπέστησαν κατά τη διάρκεια ενός αυστηρού lockdown για τον κορωνοϊό.

Σε μήνυμα κειμένου που εστάλη από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της, ζητώντας από τους εργαζόμενους «να επιστρέψουν στους κοιτώνες τους» και να τηρήσουν τις συμφωνίες αμοιβής. Η εταιρεία πρόσφερε 8.000 γιουάν (περίπου 1.120 δολάρια) στους εργάτες που συμφώνησαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στο εργοστάσιο και άλλα 2.000 γιουάν (περίπου 280 δολάρια) αφού επιβιβαστούν σε λεωφορεία για να αναχωρήσουν από την εγκατάσταση.

Μετά από ένα ξέσπασμα της Co-19 στην “πόλη του iPhone” τον Οκτώβριο, το εργοστάσιο αναγκάστηκε να κλείσει, σύμφωνα με τους αυστηρούς περιορισμούς της κινεζικής κυβέρνησης. Όταν οι εργαζόμενοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, η Foxconn ξεκίνησε να προσλαμβάνει περισσότερα από 100.000 άτομα για να καλύψουν τις κενές θέσεις. Σύμφωνα με έγγραφο που περιγράφει τα πακέτα μισθών που είδε το CNN, υποσχέθηκε στους νέους προσλήψεις επιδότηση 3.000 γιουάν (περίπου 420 δολάρια) εάν συμπλήρωναν 30 ημέρες στη δουλειά, με ένα δεύτερο μπόνους 3.000 γιουάν μετά από 60 ημέρες.

Την Τρίτη ξεκίνησαν έντονες διαμαρτυρίες όταν οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι αυτές οι πληρωμές μπόνους θα καθυστερούσαν μέχρι τον επόμενο χρόνο, με την πρώτη πληρωμή επιδότησης στις 15 Μαρτίου και τη δεύτερη τον Μάιο.

«Η ομάδα μας διερεύνησε το θέμα και ανακάλυψε ένα τεχνικό σφάλμα», δήλωσε η Foxconn σε δήλωση στο Reuters. «Ζητούμε συγγνώμη για ένα σφάλμα εισαγωγής στο σύστημα υπολογιστών και εγγυόμαστε ότι η πραγματική αμοιβή είναι η ίδια με αυτή που συμφωνήθηκε».

Η Apple, που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Foxconn, σε μια δήλωση που μεταδόθηκε από το CNN, σημείωσε ότι η εταιρεία «συνεργάζεται στενά με τη Foxconn για να διασφαλίσει ότι οι ανησυχίες των εργαζομένων της αντιμετωπίζονται».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό