22.6 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Ford F-150 Lightning Supertruck – Με 1.400 άλογα και στόχο το ρεκόρ!

Ειδήσεις Ελλάδα

Στις αρχές του μήνα η Ford ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέρος στην 102η ανάβαση στο Pikes Peak παρουσιάζοντας το αγωνιστικό με το οποίο θα το κάνει, το F-150 Lightning Supertruck. Ένα αγωνιστικό που αδιαφορεί πλήρως για οποιαδήποτε διακριτικότητα καθώς έχει κατασκευαστεί με έναν και μόνο στόχο: να κατακτήσει την κορυφή. Το design του λοιπόν έπρεπε να πληροί τρεις βασικές προϋποθέσεις. Έπρεπε να μπορεί να φιλοξενήσει το πανίσχυρο, αμιγώς ηλεκτρικό κινητήριο σύνολο που σκόπευε να χρησιμοποιήσει η Ford Performance. Έπρεπε να είναι σε θέση να παρέχει επαρκή ψύξη στα οτιδήποτε την χρειάζεται καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάρα πολύ γρήγορα σε ένα αγωνιστικό και τέλος, έπρεπε να παράγει την μέγιστη δυνατή downforce στον βαθμό που του επιτρέπουν οι κανονισμοί.

Το τελευταίο νομίζω έχει επιτευχθεί… Το F-150 Lightning Supertruck μπορεί να μοιάζει ελάχιστα με το F-150 Lightning που στην θεωρία αποτελεί την βάση του αλλά μία ματιά και μόνο στο τεράστιο splitter στο κάτω μέρος του εμπρός προφυλακτήρα, τα τεράστια μαρσπιέ και την γιγαντιαία αεροτομή που συνδυάζεται με έναν θεόρατο διαχύτη καθιστούν σαφές ακόμα και στο πιο απαίδευτο μάτι ότι το συγκεκριμένο αγωνιστικό δεν αστειεύεται. Τα νούμερα επιβεβαιώνουν τις εντυπώσεις με την Ford να ανακοινώνει ότι το ηλεκτρικό pickup με το οποίο σκοπεύει να σπάσει ρεκόρ στο Pikes Peak International Hillclimb είναι ικανό για περισσότερα από 2.700 κιλά downforce στα 240 χιλιόμετρα ανά ώρα. Μέχρι τώρα όμως, η αμερικανική εταιρία δεν είχε αναφέρει πολλές λεπτομέρειες για τις δυνατότητες του κινητήριου συνόλου…

Κάτω από το εντυπωσιακό παρουσιαστικό λοιπόν, βρίσκουμε τρεις STARD UHP 6-φασικούς ηλεκτροκινητήρες που συνδυαστικά, παράγουν περισσότερα από 1.400 άλογα τροφοδοτούμενη από μία μπαταρία Li-Polymer NMC υπερ-υψηλής απόδοσης. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το κινητήριο σύνολο του F-150 Lightning Supertruck θυμίζει πολύ περισσότερο αυτό του SuperVan 4.2 που πρωταγωνίστησε στην περσινή ανάβαση απ’ ότι αυτό του SuperVan 4.0 των 4 ηλεκτροκινητήρων και 2.000 ίππων αλλά θα συγχωρήσουμε την Ford γι’ αυτό. Στα υπόλοιπα highlights του νέου αγωνιστικού δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε τις πανάλαφρες σφυρήλατες ζάντες από κράμα μαγνησίου που “ντύνονται” με slick ελαστικά της Pirelli αλλά και τα carbon-ceramic φρένα που εξασφαλίζουν υψηλότατη δύναμη πέδησης και την απαραίτητη αντοχή για μία γρήγορη… βόλτα στο βουνό.

Το τελευταίο όπλο της Ford είναι ο άνθρωπος που θα βρίσκεται πίσω από τα χειριστήρια του F-150 Lightning Supertruck, που δεν είναι άλλος από τον Romain Dumas. Το βιογραφικό του μιλάει από μόνο του αλλά αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Dumas βρισκόταν πίσω από την ανάβαση-ρεκόρ του VW ID.R το 2018 και την περσινή προσπάθεια της Ford με το SuperVan 4.2 μεταξύ πολλών άλλων επιτευγμάτων. Το μόνο που μπορεί να κάνει τώρα η αμερικανική εταιρία είναι να ελπίζει για καλοκαιρία καθώς σε λίγες ημέρες θα σταθεί στην γραμμή της εκκίνησης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό