21.9 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Food waste: Πώς θα περιορίσετε τη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι και στο εστιατόριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Σύμφωνα με επίσημη έρευνα το ετήσιο ποσοστό φαγητού που καταλήγει στον κάδο των σκουπιδιών κατά τη διαδικασία παραγωγής και συσκευασίας, «αγγίζει» το 14%.

Το φαινόμενο του food waste συνδέεται άμεσα με την «απειλή» της κλιματικής αλλαγής, καθώς η παραγωγή, η επεξεργασία, η συσκευασία, η αποθήκευση και η μεταφορά τροφίμων απαιτούν ενέργεια, νερό και άλλους πόρους, οι οποίοι όλοι σπαταλούνται όταν τα τρόφιμα πετιούνται.

Πιο συγκεκριμένα, τα αστικά απόβλητα είναι «πλούσιες» πηγές παραγωγής μεθανίου, ενός αέριου 25 φορές πιο βλαβερού για το περιβάλλον ακόμη και από το διοξείδιο του άνθρακα, συντελώντας με αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

Τη στιγμή μάλιστα, που σε μία πλευρά του πλανήτη εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται, ενώ στον δυτικό κόσμο, χιλιάδες τόνοι φαγητού βρίσκονται στον κάδο των σκουπιδιών, είναι απαραίτητο να προσαρμόσουμε τις συνήθειες μας ώστε το παγκόσμιο φαινόμενο του food waste να περιοριστεί.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα των απορριμμάτων τροφίμων στο σπίτι σας, μέσα από απλές καθημερινές πρακτικές.

Έξυπνες αγορές

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειάζονται, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να τα καταναλώσουν και να πετάνε ένα μεγάλο μέρος αυτών. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προγραμματίζετε τα επερχόμενα γεύματά σας και να φτιάχνετε μια λίστα αγορών η οποία θα περιλαμβάνει μόνο ό,τι είναι απαραίτητο.

Επιπλέον, θα μπορούσατε να περιορίσετε τις βόλτες στο σούπερ μάρκετ, καθώς όσο συχνότερα πηγαίνετε για ψώνια τόσο πιθανότερο είναι να προμηθεύεστε περισσότερα πράγματα από όσα πραγματικά χρειάζονται.

Προγραμματισμός γευμάτων

Ο προγραμματισμός γευμάτων δεν αφορά μόνο στη μείωση της σπατάλης τροφίμων αλλά μπορεί επίσης να σας εξοικονομήσει χρήματα. Επιλέξτε γεύματα που μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για περισσότερο καιρό.

Αγοράζοντας τη σωστή ποσότητα συστατικών, θα ελαχιστοποιήσετε τη σπατάλη και θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τα χρήματά σας. Προγραμματισμός εκ των προτέρων σημαίνει λιγότερες προσθήκες της τελευταίας στιγμής στο σούπερ μάρκετ και ίσως και πιο υγιεινές επιλογές.

Αγοράστε εποχιακά προϊόντα

Τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά είναι η ιδανική επιλογή όσον αφορά τη γεύση και τη διατροφική αξία. Αυτά τα τρόφιμα είναι πιο φρέσκα και μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο αφού δεν έχουν διανύσει μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο πιάτο σας.

Επιπλέον, επειδή τα εποχιακά προϊόντα καλλιεργούνται πιο κοντά στο σπίτι, απαιτούν λιγότερα καύσιμα για τη μεταφορά, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

φωτογραφία Unsplash
Ανακύκλωση των υπολειμμάτων

Η πιο προσεκτική απόρριψη των υπολειμμάτων τροφών σας μπορεί να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Μια συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσετε είναι να ανακυκλώνετε τα απόβλητα των τροφίμων σας σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον κήπο σας.

φωτογραφία Unsplash
Καλύτερη αποθήκευση και φύλαξη τροφίμων

Ελέγξτε τη ρύθμιση θερμοκρασίας του ψυγείου σας και φροντίστε να φυλάσσετε εκεί τα αποφλοιωμένα ή κομμένα λαχανικά για να μην χαλάσουν.

Ένα κόλπο που μπορεί να μας βοηθήσει, είναι η σωστή ταξινόμηση των τροφίμων στα ράφια. Με άλλα λόγια, να έχουμε πάντα σε πρώτο πλάνο αυτά με τη μικρότερη διάρκεια ζωής και τα υπόλοιπα λίγο πιο πίσω.

Η κατάψυξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος αποθήκευσης των περισσότερων τροφών για να διατηρηθούν ασφαλείς μέχρι να τα φάτε ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε έναν καθορισμένο χώρο στο ψυγείο σας για τρόφιμα που πιστεύετε ότι θα χαλάσουν μέσα σε λίγες μέρες.

Αξιοποιούμε το περισσευούμενο φαγητό

Περιορίζοντας τις μερίδες φαγητού που μαγειρεύουμε στις απολύτως απαραίτητες, κάνουμε ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό βήμα. Αρκεί να αναλογιστούμε πόσες φορές ξεχάσαμε ένα τάπερ στο ψυγείο, του οποίου το περιεχόμενο κατέληξε μετά από δύο ή τρεις ημέρες στον κάδο των σκουπιδιών, ενώ απλώς θα μπορούσαμε να το καταναλώσουμε λίγο νωρίτερα.

Ένα διάφανο δοχείο φύλαξης, θα μας υπενθυμίζει κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου, πως υπάρχει μία χορταστική μερίδα που μας περιμένει. 

Επιπλέον, μπορούμε να φτιάξουμε πολλά νόστιμα γεύματα με τα περισσεύματα της προηγούμενη ημέρας.

Τι να κάνετε στο εστιατόριο

Όταν τρώτε έξω, ζητήστε μικρότερες μερίδες για να αποφύγετε τη σπατάλη και να μην τρώτε υπερβολικά. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε ένα κουτί σε πακέτο για να πάρετε τα υπολείμματα στο σπίτι αντί να αφήνετε φαγητό στο πιάτο σας.

Πολλά εστιατόρια που έχουν μπουφέ, κυρίως στο εξωτερικό, επιβάλλουν στον πελάτη «πρόστιμο» όταν πάρει φαγητό στο πιάτο το οποίο δεν κατανάλωσε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό