16.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ferrari SP51 – Κυριολεκτικά μοναδική

Ειδήσεις Ελλάδα

Όταν η ίδια η Ferrari σε θεωρεί έναν από τους πλέον εξέχοντες συλλέκτες, σημαίνει ότι στο γκαράζ σου έχεις αρκετά μοντέλα της, κλασικά και νέα, των οποίων η αξία μάλλον υπολογίζεται στις δεκάδες εκατομμύρια, για να μην πούμε εκατοντάδες. Παράλληλα, αυτός ο άτυπος τίτλος ανοίγει κάποιες πόρτες που για άλλους πελάτες παραμένουν κλειστές. Μπορείς για παράδειγμα να ζητήσεις από την ιταλική φίρμα να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο ειδικά για εσένα – με το ανάλογο αντίτιμο φυσικά. Αυτή είναι πάνω-κάτω η ιστορία ενός ανώνυμου πελάτη από την Ταϊβάν και της Ferrari SP51, που παίρνει το όνομα της από το γεγονός ότι είναι το υπ’ αριθμόν 51 ειδικό project της εταιρίας.

Η SP51 μοιράζεται τα μηχανικά της με την 812 GTS – βασίζεται στο ίδιο πλαίσιο, έχει τον κινητήρα τοποθετημένο στο εμπρός μέρος και ένα 7-τάχυτο, αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη που στέλνει την δύναμη στους τροχούς του πίσω άξονα. Παρότι η Ferrari δεν αποκαλύπτει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της SP51, υποθέτουμε πως ο ατμοσφαιρικός V12 των 6.5 λίτρων δεν έχει υποστεί μετατροπές οπότε παράγει τους ίδιους 800 ίππους και 718 Nm ροπής που παράγει και στην 812 GTS.

Όλες οι αλλαγές εντοπίζονται στο αμάξωμα που δημιουργήθηκε από το Ferrari Styling Center, κατασκευάζεται κατά κύριο λόγο από ανθρακονήματα και αποτίει φόρο τιμής σε πρόσφατα κλασικά μοντέλα όπως η 458 Speciale αλλά και σε παλαιότερα, όπως η 410 S του 1955. Η βασικότερη πρόκληση που είχαν να αντιμετωπίσουν οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί έχει να κάνει με την αφαίρεση της οροφής που έπρεπε να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μην αλλοιωθούν ούτε τα δυναμικά, ούτε τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου. Γι’ αυτό υπάρχουν επιπλέον αεραγωγοί και επιπλέον νέα στοιχεία σε ολόκληρο το αμάξωμα που αναπληρώνουν την χαμένη downforce ενώ νέα είναι και τα φωτιστικά σώματα στο εμπρός και το πίσω μέρος. Ειδικό για την συγκεκριμένη κατασκευή είναι και το Rosso Passionale χρώμα που χρησιμοποιείται και στην καμπίνα, με μία μπλε και λευκή ρίγα να διατρέχει ολόκληρο το μήκος της SP51, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού. Γενικά, η τελευταία one-off δημιουργία της Ferrari είναι αρκετά πιο συγκρατημένη σχεδιαστικά από τις προηγούμενες αλλά να είσαι σίγουρος ότι αυτό δεν την κάνει φθηνότερη. Όχι ότι ο ευτυχής ιδιοκτήτης έχει πρόβλημα…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό