24.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Family Drive με Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG στα Μετέωρα & τον Αώο – Γιορτινές εμπειρίες

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης ενώνουν την οικογένεια η οποία για λίγο τραβάει φρένο προκειμένου να έρθει σε κοινωνία, ξεφεύγοντας από την φθορά της καθημερινότητας! Αφορμή λοιπόν να κάνω και εγώ ένα μεγάλο ταξίδι με την μονάκριβη κόρη μου, μετά από 4 χρόνια που μιλούσαμε μέσα από μηνύματα και σύντομες τηλεφωνικές συνομιλίες! Η περιπέτεια στην δική μας οικογένεια τουλάχιστον, από ανέκαθεν είχε την δική της θέση στο πρόγραμμα μας, καθώς συνδεόταν πάντοτε με κάποια δραστηριότητα, όπως το Ολυμπιακό πλέον σπόρ της Αναρρίχησης Βράχου. Βάλαμε πορεία λοιπόν για τους βράχους των Μετεώρων, οι οποίοι τελούν υπό την προστασία της UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το ταξίδι

Επιλέξαμε να ταξιδέψουμε με ένα SUV αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων της κατηγορίας του από τη στιγμή που παρουσιάστηκε, σε Ελλάδα και Ευρώπη, το Dacia DUSTER στην έκδοση ECO-G, με κινητήρα διαμάντι και κατάλληλο για αποδράσεις όπως η δική μας που απαιτεί την μεταφορά εξοπλισμού. Οι μεγάλοι χώροι του Duster, δίνουν άμεση λύση στους λάτρεις της περιπέτειας των Υπαιθρίων δραστηριοτήτων. Από την πόλη της Θεσσαλονίκης, ξεκινήσαμε Μεγάλη Τρίτη, πρωί μαζί με εκατοντάδες άλλους Έλληνες που μετέβαιναν, στις προσωπικές τους Πατρίδες φουριόζοι και με ταχύτητες «πέραν» των ορίων του κοκ.

Με την ταχύτητα των 110 χιλιομέτρων/ ώρα, στο κοντέρ του Duster, κατηφορίζαμε για την Κοιλάδα των Τεμπών, απολαμβάνοντας την μεγάλη ορατότητα που προσφέρουν οι μεγάλες γυάλινες, επιφάνειές του. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού είναι καλό να επιλέγουμε τα σημεία που θα κάνουμε τις αναγκαίες στάσεις μας, έτσι για να ξεμουδιάζουμε και να αλλάζουμε συχνά την διάθεσή μας, απολαμβάνοντας τη φύση σε σημεία που ασφαλή που ξεχωρίζουν για την θέα τους.

Για μένα που λόγο της εργασίας μου ταξιδεύω σχεδόν ανά δύο μέρες, ο turbo κινητήρας Energy 1.0 TCe  διπλού καυσίμου, αποδείχτηκε ιδιαίτερα πρόθυμος, καθώς σε κάθε «βαθύ» πάτημα του δεξιού πεντάλ, το Duster αναδείκνυε τα 170 Nm ροπής τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους από τις 2.000rpm/min. Κάπου εδώ κατ εμέ κρύβεται, το μυστικό της επιτυχίας σε ένα ταξίδι με αυτοκίνητο! Η έκδοση ECO-G, με εργοστασιακό σύστημα υγραερίου (LPG – Liquefied Petroleum Gas) αποτελεί μια συνεχή έκπληξη για έναν οδηγό της περιπέτειας όπως είμαι εγώ.

Στα Μετέωρα με γεμάτο ακόμα το ρεζερβουάρ!

Τα Μετέωρα αποτελούν ένα από τα εντυπωσιακότερα και  ιδιαίτερα γεωλογικά μνημεία της Ελλάδας αλλά του κόσμου καθώς πέρα από την ιδιομορφία και ομορφιά της ευρύτερης περιοχής των Μετεώρων, εκεί βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη και σημαντικότερη μοναστική κοινότητα στον Ορθόδοξο Ελλαδικό χώρο. Για αυτό και εμείς είπαμε να απολαύσουμε την Αναρρίχησή μας σε ένα σημείο που γύρο του περικλείονται αρκετές διαδρομές διαφόρων βαθμών δυσκολίας. Την Ντούπιανη!  Βέβαια όταν βρέχει, τότε η εναλλακτική επιλογή που έχει κανείς στην διάθεσή του, είναι μια απολαυστική πεζοπορική διαδρομή η οποία οδηγεί ανάμεσα από τα βράχια σε ένα μοναδικό πανοραμικό τοπίο των Μετεώρων.

Οικονομική οδήγηση

Όταν ησυχάζεις οδηγώντας μέσα στην φύση, τότε το Duster, είναι το SUV που ήθελες να έχεις! Ο κινητήρας διπλού καυσίμου ECO-G έχει περίπου 10% λιγότερες εκπομπές CO2 από τον αντίστοιχο κινητήρα βενζίνης. Οι χαμηλοί ρύποι, δεν σημαίνουν μόνο ελάφρυνση στα τέλη κυκλοφορίας, αλλά καθαρότερο περιβάλλον, και περισσότερη ποιότητα ζωής, χαρισμένη από ένα αυτοκίνητο πραγματικό κελεπούρι! Η χρήση του eco drive mode, αποδείχτηκε το κάτι άλλο. Όχι μόνο για τα κέντρα των πόλεων αλλά και για τις ωραίες περιηγητικές διαδρομές που απολαμβάνει κανείς όταν οδηγεί ένα suv όπως το Dacia Duster.

Από την Κατάρα στην Λίμνη Αώου

Η παλιά Εθ. Οδός Καλαμπάκας –Ιωαννίνων περιελάμβανε το περιβόητο πέρασμα της «κατάρας», μιας διαδρομής που είχε μεγάλη επικινδυνότητα και απαράμιλλη θέα, καθώς όταν τελείωνε η ανακούφιση όλων των επιβατών, εκτονώνονταν λίγο μετά τον αυχένα, όταν εμφανίζονταν η απίστευτη θέα των Τζουμέρκων, του Μετσόβου και της Λίμνης πηγών Αώου. Η τελευταία, αποτελεί έναν από τους ωραιότερους ορεινούς προορισμούς, καθώς είναι χαρακτηρισμένη ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1350μ, στην καρδιά της μεγάλης Οροσειράς της Πίνδου. Ανήκει στον Νομό Ιωαννίνων και καλύπτει την περιοχή ανάμεσα σε δύο Εθνικούς δρυμούς, τη Βάλια Κάλντα, και τον Δρυμό Βίκου – Αώου.

Η λίμνη βρίσκεται σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων από το Μέτσοβο και είναι μια εκδρομή που αξίζει να ζήσει όποιος αγαπά τη φύση και τις ομορφιές της. Αξίζει να οδηγήσετε κάνοντας τον κύκλο που είναι κοντά στα 18χλμ, είτε να πάρετε ένα  ΜΤΒ και να ποδηλατήσετε στα πέριξ, ακόμα και να περπατήσετε κοντά στις ακτές της!  Η λίμνη θα σας χαρίσει πολλές ωραίες εικόνες τις οποίες αξίζει να αποθανατίσετε, με την φωτογραφική σας μηχανή, ή το smartphone αν προτιμάτε. Τώρα, αν τυχόν πεινάσετε, η λίμνη Βρίσκεται κοντά στο γραφικό Μέτσοβο με τα πετρόκτιστα σπίτια του, τα υπέροχα φυσικά τοπία και τις μοναδικές ντόπιες νοστιμιές που περιμένουν να σβήσουν τα κενά του στομάχου σας!

Από εκεί, ο δρόμος της επιστροφής για την Θεσσαλονίκη, ήταν πολύ εύκολος, και κατηφορικός. Η απόσταση μεταξύ Μετσόβου –Θεσσαλονίκης είναι 220χλμ, και καλύπτεται άνετα σε 2ώρες και 30 λεπτά. Αξίζει όμως κανείς να κάνει μια μικρή στάση στην “STRATA” που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, και φτάνει κανείς αν ακολουθήσει τις πινακίδες της Εγνατίας Οδού. Από εκεί οδηγώντας μόλις 10 λεπτά,  μπορείτε να απολαύσετε μια σύντομη διαδρομή που οδηγεί στην θέση Πηγαδίτσα! Ένα αναπαλαιωμένο Πετρόχτιστο γεφύρι, θα κλέψει και πάλι την διάθεσή σας, και τα παγωμένα νερά του Βενέτικου ποταμού που διαπερνούν κάτω από τα τέσσερα τόξα του, θα σας αναγκάσουν να ανανεώσετε το περιβαλλοντικό σας ραντεβού για κάποια άλλη χρονική περίοδο.

Με γεμάτες τις ψυχικές μας μπαταρίες, και αφού ανεφοδιάσαμε το Duster με 20kg LPG, σκεφτόμασταν μήπως βάλουμε πλώρη και για αλλού! Ευτυχώς όμως που σε τέτοιες στιγμές υποχωρεί ο λογικότερος! Σε 1ώρα και 30 λεπτά περίπου φάνηκε ο Χορτιάτης και λίγο αργότερα η νύφη του Θερμαϊκού, που μας θύμισε ότι έπρεπε να αποχωριστούμε ένα από τα οικονομικότερα suv αυτοκίνητα της αγοράς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό