14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Dimand: Ενίσχυση χαρτοφυλακίου και εσόδων

Ειδήσεις Ελλάδα

Ενισχυμένα έσοδα με ζημιές τελικό αποτέλεσμα παρουσίασε η Dimand στο 9μηνο με το συνολικό χαρτοφυλάκιο που αναπτύσσει και διαχειρίζεται να περιλαμβάνει 19 επενδυτικά έργα, εκτιμώμενης ακαθάριστης αξίας ανάπτυξης (GDV) στην ολοκλήρωσή τους, 826,2 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για έργα σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης, σε αστικές περιοχές ανά την Ελλάδα, με χρήσεις γραφείων, logistics, οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, πολυτελών κατοικιών καθώς και μικτών χρήσεων. Στο τέλος του 2021 η εν λόγω εταιρεία είχε σε εξέλιξη 15 έργα με GDV 497,6 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση της Dimand με αφορμή τα αποτελέσματα, η εταιρεία συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του επενδυτικού του σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά οι οποίες επηρεάζονται από την ενεργειακή κρίση, τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, την αύξηση των επιτοκίων και το μακροοικονομικό περιβάλλον εν γένει.

Οι κατηγορίες ακινήτων όπου δραστηριοποιείται επιδεικνύουν αμυντικά χαρακτηριστικά, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, λόγω των υψηλών προδιαγραφών και της περιορισμένης προσφοράς κτηρίων υψηλών ενεργειακών προδιαγραφών και του αυξανόμενου πληθωρισμού, παρατηρήθηκαν ανατιμήσεις στις μισθωτικές και αγοραίες αξίες αυτών, οι οποίες έως σήμερα αντιστάθμισαν τις αρνητικές επιδράσεις.

Ως προς τα αποτελέσματα ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 6,6 εκατ., έναντι 4,2 εκατ., τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 5,5 εκατ. έναντι 0,1 εκατ., τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν ζημιές 6,2 εκατ. έναντι επίσης ζημιών 5,6 εκατ. και τα καθαρά αποτελέσματα 9μήνου ζημιές 8 εκατ. έναντι ζημιών 4,3 εκατ. ευρώ.

Η Dimand, σε συνέχεια της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, εντός του τρίτου τριμήνου, κατέβαλε το συνολικό ποσό των 50,6 εκατ. για την ολοσχερή προπληρωμή ομολογιακού δανείου και την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών.

Όπως σημειώνεται από την προαναφερόμενη προπληρωμή αναγνωρίστηκε εφάπαξ χρηματοοικονομικό κόστος και σχετιζόμενα έξοδα συνολικού ύψους περίπου 7,6 εκατ., το οποία η διοίκηση εκτιμά ότι είναι μικρότερα από εκείνα που θα κατέγραφε εάν το εν λόγω δάνειο αποπληρωνόταν σύμφωνα με τους όρους του και συνεπώς η εν λόγω προπληρωμή είναι μεσοπρόθεσμα συμφέρουσα.

Μη λαμβάνοντας υπόψιν το εφάπαξ χρηματοοικονομικό κόστος, τα αποτελέσματα προ φόρων θα ήταν 1,4 εκατ. και τα καθαρά αποτελέσματα ζημιά 0,4 εκατ. ευρώ.

Την 30.09.2022 ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανέρχονταν 8,8 εκατ. έναντι 39,7 εκατ. την 31.12.2021.

Η εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα του Ομίλου διαμορφώθηκε την 30.09.2022 σε 82,8 εκατ. έναντι 50,3 εκατ. την 31.12.2021 και η εύλογη αξία των επενδύσεων σε κοινοπραξίες σε 42,7 εκατ. έναντι 37,5 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 η Dimand απέκτησε γηπεδικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 355,6 στρεμμάτων, στο 15ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, πρώην ιδιοκτησία της Βαλκά Ακίνητα έναντι συνολικού τιμήματος 6 εκατ., με σκοπό να δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος κόμβος logistics στη Βόρεια Ελλάδα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό