29.2 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Debate ΕΒΕΑ με θέμα: «Ευρωεκλογές: Οικονομία, Επενδύσεις, Επιχειρήσεις»

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε κλίμα γόνιμης αντιπαράθεσης προτάσεων και θέσεων για όλα τα επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα για το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία επηρεάζουν την οικονομία και επιχειρηματικότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 30 Μαΐου, το debate του ΕΒΕΑ με θέμα «Ευρωεκλογές: Οικονομία, Επενδύσεις, Επιχειρήσεις».

Στην εκδήλωση οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές ανέπτυξαν τις θέσεις τους και απάντησαν σε ερωτήσεις της Προέδρου του ΕΒΕΑ, Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και του κοινού. Συγκεκριμένα, ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Γιώργος Τσίπρας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Ηλίας Κικίλιας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης της Νέας Αριστεράς, ο κ. Απόστολος Βλάχος από τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ και ο κ. Πέτρος Κόκκαλης, Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ. Την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέφερε ότι τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας είναι αυτά που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον όλων μας, για αυτό και είναι σκόπιμη μία συζήτηση με υποψήφιους ευρωβουλευτές.

«Σήμερα, καλούμαστε να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Καλούμαστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, την ώρα που στη γειτονιά μας μαίνονται πόλεμοι. Καλούμαστε να οικοδομήσουμε τεχνολογία, υποδομές και δεξιότητες, για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Σε αυτά τα μέτωπα θα κριθεί η δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρήσει στα επόμενα χρόνια βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν χαμηλές, το μερίδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια παραγωγή συρρικνώνεται, η ανταγωνιστικότητά της φθίνει. Πέρα από την ενεργειακή εξάρτηση, έχουμε τώρα μπροστά μας και το ενδεχόμενο της τεχνολογικής εξάρτησης και της εξάρτησης από κρίσιμους πόρους, που ελέγχονται από τρίτες χώρες.

Θα πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή, ανάμεσα στην ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις και την ανάγκη για δημοσιονομική βιωσιμότητα ώστε να ενδυναμώσουμε τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τις κοινωνίες. Για τον επιχειρηματικό κόσμο, οι αποφάσεις που θα λάβει η Ευρώπη την επόμενη πενταετία θα είναι υπαρξιακής σημασίας. Θα καθορίσουν τη βιωσιμότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη εκατομμυρίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων τους και των τοπικών οικονομιών, στις οποίες λειτουργούν», τόνισε η κα Εφραίμογλου.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσαν κρίσιμα οικονομικά, αλλά και κοινωνικά ζητήματα όπως η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, το μεταναστευτικό-προσφυγικό και η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε κρίσιμους τομείς για την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην οικονομία, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές απάντησαν σε θέματα όπως: η πράσινη μετάβαση με ταυτόχρονη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, η υστέρηση ως προς τις οικονομικές επιδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ και οι πολιτικές που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, η ενσωμάτωση ερευνητικών αποτελεσμάτων στη βιομηχανία, η ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της χρηματοδότησης και η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό