18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Crash test τα ελλείμματα το τελευταίο τρίμηνο 2021 για την ελληνική οικονομία

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί μέσα στο δ’ τρίμηνο 2021 εκτιμάται ότι θα κρίνουν τα ελλείμματα για την φετινή χρονιά και πιθανότατα και για το 2022. Η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει μέσα σε 3 μήνες περίπου 4 δις ευρώ από φόρους προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα του 2021, ώστε να έχει δημοσιονομικό χώρο για το 2022 για νέα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πρόσφατα ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης «Τα δημόσια οικονομικά υπέστησαν πολύ σοβαρό πλήγμα στη διάρκεια της πανδημίας. Δεν έχουμε πλεονάσματα, έχουμε σοβαρά πρωτογενή ελλείμματα».

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η εισπραξιμότητα των 4 δις φόρων θα ήταν επιτεύξιμη και με μικρές αποκλείσεις. Όμως υπό τις σημερινές συνθήκες της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των δαπανών για καύσιμα και τις άμεσες ή έμμεσες ανατιμήσεις αγαθών αυτό που φοβάται το Υπουργείο Οικονομικών είναι η μειωμένη εισπραξιμότητα του φορολογικού πακέτου.

Οι επιπτώσεις από τον συνδυασμό αύξησης της κίνησης στους δρόμους και ανόδου της τιμής του πετρελαίου λειτουργούν ευεργετικά για τα δημόσια ταμεία αφού τα έσοδα από την φορολογία των καυσίμων καταγράφουν αύξηση μέσα στο τελευταίο τρίμηνο.

Πηγές από το Υπ.Οικ. θεωρούν ότι εάν συνεχιστεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους, πρώτα οι επιχειρήσεις και μετά τα νοικοκυριά θα έχουν πρόβλημα στις πληρωμές βεβαιωθέντων φόρων. Εάν οι επιχειρήσεις ολοκληρώσουν τις φορολογικές πληρωμές του τελευταίου τριμήνου 2021 σε ποσοστό 80% και τα νοικοκυριά σε ποσοστά μεταξύ 60-80%, η κυβέρνηση θα έχει πετύχει σημαντικά τον στόχο του περιορισμού των ελλειμμάτων. Έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσει το 2022 υπό καλύτερη βάση.

Τι περιμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο τελευταίο τρίμηνο

Για το τελευταίο τρίμηνο του έτους η κυβέρνηση θα κινηθεί προς – Μία ακόμη έκδοση ομολόγου μεσοπρόθεσμης διάρκειας μέχρι 2,5 δις ευρώ – Δύο δημοπρασίες εντόκων συνολικού ορίου μέχρι 1,5 δις ευρώ – Να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ – Να αυξηθούν οι ρυθμοί δανειοδοτήσεων από τις τράπεζες ώστε να λυθούν θέματα λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων

Οι ελπίδες ανάκαμψης και ανάπτυξης περιστρέφονται κυρίως γύρω από την αύξηση χορήγησης κονδυλίων από το Greece 2.0  προς τις επιχειρήσεις και την συμφωνία από την Ε.Ε. πάνω σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας των πολιτών των κρατών μελών από τις επιπτώσεις της αύξησης του πετρελαίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό