28 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Copernicus: Καμπανάκι για την αφρικανική σκόνη – Κορύφωση του καύσωνα σήμερα

Ειδήσεις Ελλάδα

«Φούρνος» και σήμερα η χώρα καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν τόσο ως προς τις μέγιστες και ως προς τις ελάχιστες τιμές, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η Πέμπτη (13/6) αναμένεται να είναι η πιο ζεστή μέρα του καύσωνα που – όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι – θα υποχωρήσει από την Παρασκευή.

Η αφόρητη ζέστη και η αφρικανική σκόνη δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» στην ατμόσφαιρα, με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή να εκδίδει ανακοίνωση για την Ελλάδα και να χτυπά «καμπανάκι».

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus Αtmosphere Monitoring Service (CAMS), προειδοποιεί για ένα νέο επεισόδιο σκόνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο που είναι σε εξέλιξη. Το επεισόδιο προβλέπεται να κορυφωθεί στις 13-14 Ιουνίου με αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων PM10, ακόμα και στην επιφάνεια.

Από την αρχή αυτής της εβδομάδας , οι προβλέψεις CAMS έδειχναν επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα που διασχίζει την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και έχει ως αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις PM10 στην επιφάνεια σε περιοχές όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος ή η Ελλάδα για αρκετές ημέρες με τιμές σημαντικά υψηλότερες από τη μέση 24ωρη έκθεση κατώφλι 50 µg/m3 που καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ποιότητα του αέρα, υποδηλώνοντας σχετική μείωση της ποιότητας του αέρα σε αυτές τις χώρες, καθώς και πιθανότητα θολού ουρανού στις πληγείσες περιοχές.

Με τις υψηλότερες τιμές να εμφανίζονται πιθανότατα στις 13 Ιουνίου, οι προβλέψεις CAMS για ημερήσια μέγιστα PM10 προβλέπεται να φτάσουν σε συγκεντρώσεις ακόμη και πάνω από 100 μg/m3, υποδηλώνοντας πολύ κακή ποιότητα αέρα με βάση τον Δείκτη Ποιότητας Αέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σε ορισμένες περιοχές αυτών των χωρών.

Δείτε την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην ειδική πλατφόρμα του AtmoHub.

Εντυπωσιακό βίντεο με εικόνες από την «καυτή» Αθήνα

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που καταγράφει το drone με θερμική κάμερα της ΕΡΤ, για τις συνθήκες του καύσωνα στην Αθήνα. Στο βίντεο που ακολουθεί αποκαλύπτονται οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ των περιοχών με βλάστηση και των περιοχών με τσιμέντο και άσφαλτο. Οι χώροι με δέντρα και πάρκα είναι σημαντικά πιο δροσεροί (έχοντας μωβ χρώμα), ενώ οι αστικές περιοχές, ιδίως τα κεντρικά σημεία με πολλά κτίρια, είναι πολύ πιο ζεστές (καταγράφονται με κόκκινο χρώμα), ενισχύοντας το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό