14.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

CEO της Stellantis: Δεν υπάρχει αρκετό λίθιο για την αντικατάσταση όλων των αυτοκινήτων εσωτ. καύσης με ηλεκτρικά

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stellantis σε πρόσφατη ομιλία του στο περιθώριο του Freedom of Mobility Forum, υποστήριξε πως δεν είναι σίγουρος ότι θα υπάρχουν αρκετές πρώτες ύλες για να αντικαταστήσουν τον υπάρχοντα στόλο οχημάτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα, με αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Εκτός από τις προμήθειες λιθίου και άλλων πρώτων υλών, ο Tavares αναφέρθηκε και στη προσιτότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.1Συγκεκριμένα ο Carlos Tavares είπε:
Η οικονομική προσιτότητα δεν υπάρχει επειδή οι πρώτες ύλες είναι σπάνιες και πολύ ακριβές, και θα πρόσθετα πολύ ασταθείς. Γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε λίθιο. Ξέρουμε ότι δεν παράγουμε όσο χρειαζόμαστε. Αυτή τη στιγμή έχουμε 1,3 δισεκατομμύρια αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης στον πλανήτη.
Πρέπει όλα αυτά να αντικατασταθούν με ηλεκτρικά. Αυτό θα χρειαστεί πολύ λίθιο. Όχι μόνο το λίθιο μπορεί να μην είναι αρκετό, αλλά η συγκέντρωση της εξόρυξης λιθίου μπορεί να δημιουργήσει άλλα γεωπολιτικά ζητήματα.2Θα χρειαστούν έως και 384 νέα ορυχεία για να καλύψουν τη ζήτηση μπαταριών έως το 2035

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Tavares δεν περιμένει από την Stellantis να πετύχει τους στόχους της για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Υποστήριξε ότι η εταιρεία του βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για το 2030.
Η Stellantis σχεδιάζει το 100% των πωλήσεών της στην Ευρώπη και το 50% στις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτελούνται από αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2030.
Ωστόσο εξέφρασε την απογοήτευσή του με αυτό που χαρακτηρίζει ως άκαμπτους κανονισμούς σε όλο τον κόσμο που επικεντρώνονται αποκλειστικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Οι κοινωνίες μας χάνουν πολλές μεγάλες δυνατότητες επειδή δεν έχουν τεχνολογικά ουδέτερους κανονισμούς. Αυτή είναι μια μεγάλη, μεγάλη απώλεια δημιουργικότητας, επιστημονικής δύναμης για την οποία αποφασίζουμε εκ των προτέρων, επιβάλλοντας μια ενιαία τεχνολογία αντί να έχουμε έναν τεχνολογικά ουδέτερο κανονισμό που θα δημιουργούσε υγιή ανταγωνισμό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό