21.2 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Cafetex: Επανακάμπτει η κερδοφορία

Ειδήσεις Ελλάδα

Με ρυθμό ανάπτυξης 35% «τρέχουν»τα έσοδα της Cafetex τη φετινή χρονιά, διατηρώντας το ανοδικό τέμπο της περσινής χρήσης, με την κερδοφορία να επανακάμπτει σταδιακά, παραμένοντας ωστόσο υπό τη δαμόκλειο σπάθη της εξέλιξης των τιμών στα βασικά κόστη πρώτων υλών.

Όπως αναφέρει στην «Ν» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιάννος Μπενόπουλος «και εφέτος οι πωλήσεις μας κινούνται με ανοδικό ρυθμό με τους όγκους να εμφανίζουν ανάπτυξη περί το 20% γεγονός που είναι πολύ ενθαρρυντικό. Η απόφαση μας να υιοθετήσουμε μια στρατηγική «μαραθωνίου» απορροφώντας μεγάλο μέρος των επιβαρυνσεων σε βασικά κόστη, όπως η τιμή του καφέ τα κόστη μεταφοράς και ενέργειας διατηρείται και φέτος, ωστόσο η εικόνα της κερδοφορίας εμφανίζει μιασταδιακή επαναφορά.  Πέρυσι πέρα από τις έντονες αυξήσεις στη τιμή του καφέ, που άγγιξε και ιστορικά υψηλά 30 ετών, υπήρξε και η υψηλή ισοτιμία δολαρίου- ευρώ που επηρέασε σημαντικά τα περιθώρια κερδοφορίας. Φέτος διαφαίνεται μια αποκλιμάκωση και ευελπιστούμε ότι θα διατηρηθεί. Δε αναμένεται η τιμή του καφέ να επιστρέψει άμεσα σε «κανονικά» επίπεδα ωστόσο να εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός της αύξησης».

Σε αυτό το πλαίσιο φέτος η εταιρεία παραμένει σταθερή στον σχεδιασμό της στοχεύοντας μεταξύ άλλων στην αύξηση των πωλήσεων επώνυμων προϊόντων Coffeeway και Brazita, στη διατήρηση ηγετικής θέσης και διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου παραγωγής προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, στην ενίσχυση της διανομής στη μικρή λιανική καθώς και στο κανάλι των επαγγελματικών πωλήσεων στην Ελλάδα και στην ανάπτυξη πωλήσεων σε αγορές του εξωτερικού κυρίως μέσω αποκλειστικών αντιπροσώπων για τηδιάθεση επώνυμων προϊόντων.

Η εξαγορά του 51% της Beanies

Αναφορικά με την εξαγορά του 51% της αγγλικών συμφερόντων εταιρείας Beanies, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή αρωματικού στιγμιαίου καφέ, αυτή αναμένεται να αποφέρει τις πρώτες «αποδόσεις» στην επόμενη χρήση. Η Beanies εκτιμάται ότι θα εισφέρει στα οικονομικά αποτελέσματα της Cafetex περί τα 6,5-7 εκατ. ευρώ πρόσθετο τζίρο, θα ενισχύσει την εξαγωγική της βάση καθώς έχει παρουσία σε 30 χώρες σε Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία. Ο όμιλος εταιρειών που προκύπτει από την εξαγορά θα αποτελεί πλέον μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αρωματικού καφέ στην Ευρώπη, με συνολική παραγωγική δυνατότητα 3.000 τόνων ετησίως.

Σχετικά με την εικόνα της περσινής χρήσης ο κύκλος εργασιών της Cafetex ανήλθε πέρυσι σε 13,25 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 30,32% σε σύγκριση με τα 10,17 εκατ.ευρώ το 2021. Τα μικτά κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν στα 2,46 εκατ. ευρώ, από 2,82 εκατ. το 2021 και το μικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 18,9% έναντι 27,7% το 2021, μία μείωση που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της τιμής του καφέ. Τα προ φόρων αποτελέσματα υποχώρησαν σε 22.000 ευρώ, έναντι 780.000 ευρώ το 2021, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων κυμάνθηκαν σε 4.000 ευρώ, έναντι κερδών 639.000 το 2021. Όπως σημειώνει η διοίκηση της Cafetex στην ετήσια χρηματοοικονομική της έκθεση, σε μία χρονιά εξαιρετικών προκλήσεων, «έπρεπε να συγκεραστεί η ανάγκη αύξησης των τιμών πώλησης προκειμένου να καλυφθούν τα παραπάνω κόστη με το σεβασμό στις μακροχρόνιες συνεργασίες και το καταναλωτικό κοινό».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό