13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

BMW: Οι μεγάλες οθόνες θα εξαφανιστούν.

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια οι οθόνες έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων επιφανειών στην καμπίνα των αυτοκινήτων και παρά τις έρευνες που έχουν αποδείξει επανειλημμένως ότι αποσπούν την προσοχή του οδηγού αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος, οι αρχές όχι μόνο αρνούνται να κάνουν κάτι σχετικά, ενδεχομένως θέτοντας κάποια όρια ή κάποιες συγκεκριμένες παραμέτρους λειτουργίας αλλά κάθονται άπραγες ενώ οι κατασκευαστές αυξάνουν διαρκώς το μέγεθος τους. Αυτή η τάση δεν θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα όμως αφού ήδη οι εταιρίες έχουν αναγνωρίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις μεγάλες οθόνες και προγραμματίζουν τα επόμενα βήματα και την μετάβαση στη νέα τεχνολογία. Ο επικεφαλής της BMW, Oliver Zipse, δήλωσε πεπεισμένος ότι το στιλ με την κεντρικά τοποθετημένη οθόνη στο ταμπλό των αυτοκινήτων θα ανήκει σύντομα στο παρελθόν.

“Σε 10 χρόνια δεν θα υπάρχει πλέον. Πιθανώς να μην το επιτρέπουν οι νομοθέτες.“

Δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Consumer Electronics Show. Αυτό όμως δεν αποτελεί πρόβλημα αφού η BMW έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το πλάνο της… επόμενης ημέρας. Στο CES η εταιρία παρουσίασε το i Vision Dee concept που εφοδιάζεται με ένα ολοκαίνουριο σύστημα head-up display που προβάλει τις πληροφορίες σε ολόκληρο το πλάτος του παρμπρίζ, σε αντίθεση με τα τρέχοντα συστήματα που περιορίζονται σε ένα μικρό μέρος του. Η επέκταση του οπτικού πεδίου του head-up display δημιουργεί μία πιο ολοκληρωτική εμπειρία και παρέχει πληροφορίες με τέτοιον τρόπο που ο οδηγός δεν χρειάζεται να πάρει το βλέμμα του από τον δρόμο. Η τεχνολογία αναμένεται να λανσαριστεί στην επόμενη γενιά μοντέλων που θα χρησιμοποιούν την Neue Klasse αρχιτεκτονική αλλά το πιο σημαντικό στις δηλώσεις του Zipse και αυτό που πρέπει να γίνει κορνίζα στα γραφεία των σχεδιαστών όλων των εταιριών είναι η εξής πρόταση:

“Αν πρέπει να κοιτάξεις χαμηλά για να λειτουργήσεις το αυτοκίνητο σου, πιστεύω πως έχει γίνει ένα μεγάλο λάθος.“

Η τεχνολογία πρέπει να κάνει την ζωή του ανθρώπου ευκολότερη. Αν δεν την κάνει ευκολότερη δεν έχει λόγο ύπαρξης και αν οι κατασκευαστές δεν μπορούν να δημιουργήσουν εύχρηστα και πρακτικά αυτοκίνητα, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις πρακτικές τους ή να κάνουν μερικά βήματα πίσω όσον αφορά στην τεχνολογία, να επανεξετάσουν και να επαναξιολογήσουν τι είναι σημαντικό. Η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα μέσο και εφόσον έχουμε χάσει την προοπτική, ίσως να έφτασε η ώρα για κάτι διαφορετικό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό