18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Bloomberg: Η θετική αναφορά του στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα θετικά βήμα που έχει κάνει η ελληνική οικονομία αποτυπώνει σε άρθρο του το Bloomberg,  δίδοντας ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα.

«Οι επενδυτές, εν τω μεταξύ, έχουν καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα το αγαπημένο τους κρατικό χρέος»,  γράφει ο Matthew A. Winkler σε άρθρο του ενώ εκτιμά πως «Όλα αυτά αποτελούν προφητικό σημάδι ότι η Ελλάδα είναι το οικονομικό αντίβαρο στις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και στην κρίση της Credit Suisse και της First Republic.»

«Στην αγορά ομολόγων, η Ελλάδα διαπραγματεύεται τουλάχιστον τρεις βαθμίδες πάνω από αυτό που οι επενδυτές θεωρούν χρέος υψηλού κινδύνου, υψηλής απόδοσης και αρκετά σύντομα αναμένεται να ανακτήσει την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας που της απονεμήθηκε τελευταία φορά από τους οίκους Moody’s Investors Service, S&P Global Ratings και Fitch Ratings το 2008», αναφέρει.

Ακολουθεί ολόκληρο το δημοσίευμα Bloomberg για την Ελληνική Οικονομία στο οποίο αντέδρασε με ανάρτηση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Greece’s GDP expansion «outpacing major economies» since 2019 and an NPL’s reduction rate «unsurpassed by the banking industry anywhere, according to data compiled by Bloomberg».

Good news and more good news to come soon. https://t.co/BnqHrTJ6oY

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 23, 2023

«Με το Grexit να έχει αποφευχθεί, μαντέψτε ποιου το χρέος υπεραποδίδει;» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg σχετικά με τις θετικότερες του αναμενομένου οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδος.

«Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επιβεβαιώνεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού της το οποίο είναι χαμηλότερο του μέσου όρου των κρατών που φέρουν επενδυτική βαθμίδα παγκοσμίως», σημειώνει το πρακτορείο.

«Θυμάστε την Ελλάδα;», σημειώνει το δημοσίευμα. Παρά τις ευρύτερες εκτιμήσεις του βρετανικού Τύπου το 2015 αλλά ακόμη και του πρώην διοικητού της FED Άλαν Γκρήνσπαν ότι «ήταν θέμα χρόνου» πριν να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη νομισματική Ένωση και το ευρώ να καταρρεύσει.

Ωστόσο το Grexit ουδέποτε έγινε καθώς αυτή ήταν η βούληση της αγοράς ομολόγων, σημειώνει το δημοσίευμα παραθέτοντας το ιστορικό των διακυμάνσεων απόδοσης που σημείωσε το δεκαετές ελληνικό ομόλογο έως την τελική ανάκαμψη του επί των ημερών της παρούσης κυβερνήσεως.

Το κράτος των 10,3 εκατομμυρίων, αντίθετα σε κάθε αξιολόγηση διεθνούς οίκου, έχει υπάρξει μία οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021, βασιζόμενο σε θετικές τάσεις πληθωρισμού, κατά κεφαλήν εισοδήματος, ανόδου ΑΕΠ, μη εξυπηρετούμενων δανείων και πολιτικής σταθερότητας, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε το Bloomberg.

Στην αγορά ομολόγων η Ελλάδα (το ελληνικό ομόλογο) διαπραγματεύεται τουλάχιστον τρεις βαθμίδες υψηλότερα εκείνου που το επενδυτικό κοινό θεωρεί ως υψηλού ρίσκου και υψηλής απόδοσης. Σύντομα δε θα έπρεπε να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.

Από την εποχή που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019 το κατά κεφαλή ΑΕΠ αυξήθηκε 7%, ξεπερνώντας μεγάλες οικονομίες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (1%), της Γαλλίας (1%), της Ιταλίας (2%), της Ισπανίας (-2%), του Η. Β. (1%) και των ΗΠΑ (4%) σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε το Bloomberg.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ως ποσοστό του συνόλου των δανείων, – κριτήριο για την υγεία του τραπεζικού συστήματος – μειώθηκαν στο 6,8% από 47% το 2017 και βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο τους από το 2017, σημειώνεται στο δημοσίευμα στο οποίο παρατίθενται επίσης αναλυτικά στοιχεία ως προς την ανακτηθείσα ευρωστία του τραπεζικού συστήματος.

Όπως προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα, το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο, τουλάχιστον από την εποχή προ της χρηματοοικονομικής κρίσης.

«Είμαστε η δεύτερη πλέον ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωζώνη», με ισχυρό τουρισμό και «ξένες επενδύσεις σε επίπεδα ρεκόρ», σημείωσε πρόσφατα στη διάρκεια συνέντευξή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό