18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Bloomberg: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με «τιμές- σοκ» σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τιμές σοκ στην ενέργεια, καθώς έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ το κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, γράφει το Bloomberg. 

 

Οι ελλείψεις στην παροχή φυσικού αερίου αυξάνουν το κόστος παραγωγής ενέργειας από τη Βρετανία ως τη Γερμανία, την ώρα που οι επιχειρήσεις ξανανοίγουν και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στο γραφείο, κάτι που αυξάνει τη ζήτηση, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg. 

 

Οι αυξημένες τιμές τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν να καθυστερήσουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς βιομηχανίες με υψηλή κατανάλωση ενέργειας- από τα λιπάσματα μέχρι τον χάλυβα- ίσως χρειαστεί να περιορίσουν την παραγωγή τους.

 

Οι τιμές ανεβαίνουν παρότι είναι ακόμη καλοκαίρι, περίοδος στην οποία συνήθως η ζήτηση είναι χαμηλή, κάτι που προετοιμάζει το έδαφος για έναν δύσκολο χειμώνα, επισημαίνει το Bloomberg. Οι εταιρείες αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα αυξάνεται το κόστος όλων, από τα τρόφιμα έως τις μεταφορές: ένας πονοκέφαλος για τους πολιτικούς που προσπαθούν να συγκεντρώσουν την υποστήριξη για την ενεργειακή μετάβαση, συνεχίζει το δημοσίευμα. 

 

«Το πρόβλημα δεν έχει ξεκινήσει καν ακόμη», προειδοποίησε ο Julien Hoarau, επικεφαλής της EnergyScan, μονάδας αναλύσεων της γαλλικής εταιρείας ενέργειας Engie SA. «Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα», συμπλήρωσε. 

  Ο ζεστός καιρός και οι χαμηλές ταχύτητες ανέμων περιορίζουν την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενισχύοντας τη χρήση της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα και ανεβάζοντας την τιμή του άνθρακα πάνω από 70% στην Ευρώπη φέτος, επισημαίνει ακόμη το δημοσίευμα. 

 

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ελλείψεις φυσικού αερίου έπειτα από έναν βαρύ χειμώνα, που εξάντλησε τα αποθέματα, σημειώνει το Bloomberg. Η ενίσχυση των αποθεμάτων- που ήταν ήδη σε χαμηλό δεκαετίας και πλέον- δεν ήταν εύκολη, καθώς ο κορυφαίος πάροχος, η Ρωσία, περιορίζει τις ροές, σε μια εποχή που η Ασία παίρνει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, που μπορεί σε διαφορετική περίπτωση να πήγαιναν στην Ευρώπη, συνεχίζει το δημοσίευμα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί ούτε στη δική της παραγωγή, με αρκετές διακοπές που διαταράσσουν τις ροές από τη Βόρεια Θάλασσα, σημειώνεται επίσης. 

 

Οι αυξημένες τιμές ήδη έχουν ανεβάσει τον πληθωρισμό της Γερμανίας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Τον Αύγουστο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,4%, πάνω από το 2% που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ για την ευρωζώνη. Τα πράγματα θα μπορούσαν να χειροτερέψουν αν επαναληφθεί ο κρύος χειμώνας του 2018, προειδοποιεί ακόμη το Bloomberg. Αν υπάρξει ανάλογο κύμα ψύχους, δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν οι τιμές έφταναν ακόμη και τριψήφιο αριθμό, επεσήμανε ο Hoarau. 

 

Σύμφωνα με τη Citigroup, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μπορεί να μεταφραστούν σε μία αύξηση 20% κατά μέσο όρο στους λογαριασμούς για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. «Το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα στην Ευρώπη αυτό τον χειμώνα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Citi. 

 

«Καθώς το ύψος της χονδρικής τιμής θα περνά στα τιμολόγια λιανικής τους επόμενους μήνες, είναι πιθανό η προσοχή να επικεντρωθεί στον ρόλο των κυβερνήσεων για τον μετριασμό του αντίκτυπου των αυξήσεων τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γκλεν Ρίκσον, επικεφαλής αναλυτής για την ευρωπαϊκή ενέργεια στην S&P Global Platts.  

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

setTimeout(function(){
!function (f, b, e, v, n, t, s) {
if (f.fbq) return; n = f.fbq = function () {
n.callMethod ?
n.callMethod.apply(n, arguments) : n.queue.push(arguments)
};
if (!f._fbq) f._fbq = n; n.push = n; n.loaded = !0; n.version = ‘2.0’;
n.queue = []; t = b.createElement(e); t.async = !0;
t.src = v; s = b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t, s)
}(window, document, ‘script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘527935164589159’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
}, 3500);

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό