27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Bloomberg: Η Ελλάδα παρατείνει τη NAVTEX για να «μπλοκάρει» το ρωσικό πετρέλαιο

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο μικροσκόπιο του Bloomberg έχει μπει από τον Μάιο η δραστηριότητα του «σκιώδους» στόλου που μεταγγίζει σε διεθνή ύδατα ρωσικό πετρέλαιο, παρακάμπτοντας έτσι τις κυρώσεις. 

Το διεθνές πρακτορείο σε νέο του δημοσίευμα αναφέρεται στην απόφαση της Ελλάδας να παρατείνει για δύο ακόμα μήνες τη NAVTEX στο Λακωνικό κόλπο, με σκοπό να εμποδίσει την μετάγγιση ρωσικού πετρελαίου σε διεθνή ύδατα για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις. 

Κεντρικό ρόλο στην παράνομη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου αυτά τα δυο χρόνια του πολέμου στην Ουκρανία έχει παίξει γεωγραφικά η Ελλάδα, καθώς τα διεθνή ύδατα στον Μεσσηνιακό και τον Λακωνικό κόλπο είναι ιδανικά σημεία για την παράνομη μετάγγιση του πετρελαίου από τη Ρωσία με φορτία από άλλες χώρες με σκοπό να «εξαφανιστεί» η προέλευσή του. 

Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του αμερικανικού μέσου η Ελλάδα παρατείνει τη NAVTEX Δεσμεύοντας τις επίμαχες περιοχές στα διεθνή ύδατα του Λακωνικού κόλπου με αποτέλεσμα να απαγορεύεται σε εμπορικά πλοία να αγκυροβολήσουν μέσα στις δεσμευμένες περιοχές, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι τα πλοία του «σκιώδους» στόλου που μεταφέρει παράνομα το -υπό εμπάργκο- ρωσικό πετρέλαιο θα πρέπει να βρουν άλλο «απάγκιο». 

Το Bloomberg αναφέρει ότι «τα ναυτικά γυμνάσια στον κόλπο της Λακωνίας, που επρόκειτο να λήξουν τη Δευτέρα (15/7), θα συνεχιστούν για δύο ακόμη μήνες -η μεγαλύτερη παράταση μέχρι σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού».

Το αμερικανικό μέσο και τον Ιούνιο σε άλλο δημοσίευμά του είχε αναφερθεί σε ασκήσεις για την προσπάθεια αποτροπής του λαθρεμπορίου πετρελαίου της Ρωσίας στον κόσμο από το Πολεμικό Ναυτικό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό