25.8 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Big tech: Τι απειλεί το χρηματιστηριακό «παραμύθι» στη Wall Street

Ειδήσεις Ελλάδα

Όλα τα «παραμύθια» κάποια στιγμή φτάνουν στο τέλος τους. Πόσω μάλλον τα χρηματιστηριακά, τα οποία συνήθως δεν έχουν αίσιο τέλος, τουλάχιστον για όσους αποφάσισαν να εισέλθουν στην αγορά όταν πλέον είχε φουσκώσει πολύ, με αποτέλεσμα να απογοητευτούν σύντομα και να βγουν χαμένοι.

Όσοι, βέβαια, πρόλαβαν να πιστέψουν από νωρίς στο αφήγημα του παραμυθιού, ωφελήθηκαν από τις υψηλές αποδόσεις. Πάντως, γενικότερα, οι παγκόσμιες αγορές ακολουθούν ανοδική πορεία μακροπρόθεσμα και η ιστορία έχει δείξει πως όποιος επενδύει με ορίζοντα πολλών ετών το πιθανότερο είναι ότι θα βρει κάποια στιγμή του κύκλου να φύγει με κέρδος.

Στην παρούσα συγκυρία, οι μεγαλύτεροι δείκτες του πλανήτη βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στα χρονικά. Το πόσο ισχυρή είναι αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχουν περάσει 377 ημέρες χωρίς ο S&P 500 να έχει σημειώσει πτώση άνω του 2%.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο τέτοιο σερί από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09. Επίκεντρο της bull market είναι φυσικά η Wall, όχι μόνο γιατί είναι η σημαντικότερη χρηματιστηριακή αγορά στον κόσμο, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι αποτελεί την «έδρα» των big tech, των τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Nia και η Microsoft, που οδηγούν το ράλι.

Τα χρηματιστήρια δεν ανεβαίνουν με μοναδικό «καύσιμο» τη μανία για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις όποιες ανησυχίες για τα επιτόκια και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά περίπου 4% τον Μάιο, ενώ κερδίζει 14,6% φέτος. Διότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα εξασθενήσει στο δεύτερο μισό του έτους, τα εταιρικά κέρδη θα επιταχύνουν και φυσικά η Fed θα προχωρήσει σε έως και δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Αν, ωστόσο, το αφήγημα της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ ξεφουσκώσει, δεν αποκλείεται να ξεφουσκώσει μαζί του και το υπερβολικό ενδιαφέρον που δείχνουν σήμερα οι επενδυτές για οτιδήποτε σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη και ιδιαίτερα με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Ο βασικός κίνδυνος δηλαδή για την bull market είναι να πέσει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση. Ο φόβος της ύφεσης είχε κυριεύσει τους επενδυτές για πάνω από ένα χρόνο, καθώς ανησυχούσαν ότι η Fed εντέλει θα ωθούσε το ΑΕΠ σε συρρίκνωση, στην προσπάθειά της να δαμάσει τον πληθωρισμό.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι πάρα πολύ σημαντικοί για να δούμε αν θα επιτευχθεί η ομαλή προσγείωση της οικονομίας. Αν δηλαδή η Fed θα καταφέρει να βγάλει τη θηλιά του πληθωρισμού από την οικονομία των ΗΠΑ χωρίς να την αναγκάσει σε ύφεση. Η εντυπωσιακά ανθεκτική αγορά εργασίας των ΗΠΑ, έχει πάντως εμφανίσει τις πρώτες «ρωγμές», την ώρα που στην αγορά ακινήτων οι αιτήσεις για οικοδομικές άδειες έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό 4 ετών, υπό την πίεση των υψηλών επιτοκίων.

Το αμερικανικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 1,3% στο α’ τρίμηνο, όμως από το δ’ τρίμηνο του 2022 μέχρι σήμερα λαμβάνει χώρα ένα γεγονός που για πολλούς προμηνύει ύφεση. Είναι η καμπύλη των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων η οποία έχει αντιστραφεί από τα μέσα του 2022, με την απόδοση του 2ετούς να είναι μεγαλύτερη από τους 10ετούς (στο 4,73% του 2ετούς, στο 4,26% του 10ετούς). Οι ειδικοί δίνουν μοιρασμένες πιθανότητες να πέσει σε ύφεση η Αμερική μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Όταν η απόδοση των μικρότερης διάρκειας ομολόγων (π.χ. του 2ετούς) παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα υψηλότερη των μεγαλύτερης διάρκειας ομολόγων (του 10ετούς), αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους δείκτες για ην επερχόμενη ύφεση. Τα τελευταία χρόνια όμως ο συγκεκριμένος δείκτης δεν θεωρείται τόσο αξιόπιστος. Από το 1978 μέχρι σήμερα όταν η καμπύλη αντιστρέφεται η ύφεση έρχεται μετά από 6 έως 22 μήνες και σήμερα βρισκόμαστε στους 21 μήνες από την αντιστροφή.

Την Παρασκευή, το think tank Conference Board ανακοίνωσε τα στοιχεία για τον πρόδρομο οικονομικό δείκτη, ο οποίος υποδηλώνει προς ποια κατεύθυνση κινείται η αμερικανική οικονομία. Ο δείκτης υποχώρησε ξανά τον Μάιο κατά 0,5%, για τρίτο διαδοχικό μήνα, όμως σύμφωνα με το Conference Board, δεν δείχνει ακόμα ύφεση. Εξάλλου, ο δείκτης υποχωρούσε για δύο συνεχόμενα πριν γυρίσει σε θετικό έδαφος τον Φεβρουάριο, επομένως μετά την πανδημία δεν είναι και πολύ αξιόπιστος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό