25.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

«Big Brother» για τους οφειλέτες του Δημοσίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Πώς θα λειτουργεί το Eispraxis για οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Μέσω EISPRAXIS και με ένα κλικ η ΑΑΔΕ θα μπορεί να έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε πληροφορία υπάρχει διαθέσιμη για οποιοδήποτε φορολογούμενο που αφορά στην οικογενειακή ή την εργασιακή του κατάσταση, αλλά και στο προφίλ μιας επιχείρησης.

Θα δημιουργείται δηλαδή ένα μητρώο, ένας φάκελος για κάθε ΑΦΜ που θα περιλαμβάνει τα εισοδήματα του, τις οφειλές του σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, τελωνεία, τα περιουσιακά στοιχεία και τις συναλλαγές του.

Ο οφειλέτης θα ενημερώνεται για τις βεβαιωμένες οφειλές, την πορεία τήρησης των ρυθμίσεων του ή ακόμη θα του γνωστοποιούνται οι αποφάσεις για την επιβολή κατασχέσεων.

Γίνεται σαφές από όλα αυτά ότι η διαδικασία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό. Με το πάτημα ενός κουμπιού ο οφειλέτης «σκανάρεται» κι ανάλογα με την «εικόνα» που θα προκύπτει, θα δίνεται αυτόματα η εντολή για την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Ταυτόχρονα αυτοματοποιούνται και οι διαδικασίες της επιστροφής φόρου αλλά και των συμψηφισμών οφειλών.

Παροχή Δεδομένων

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου προβλέπουν ότι:

Οι φορείς του δημόσιου τομέα παρέχουν στην Αρχή, σε ηλεκτρονική μορφή, και επικαιροποιούν ανά μήνα, τα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται στα αρχεία τους για τους οφειλέτες τους, για το χρονικό διάστημα των τελευταίων 24 μηνών.

Στα «δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς» που θα τηρούνται θα είναι τόσο οι ληξιπρόθεσμες όσο και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

Μεταξύ των δεδομένων που συλλέγονται από το Σύστημα περιλαμβάνονται, ιδίως πληροφορίες σχετικά με την οφειλή, στις οποίες περιλαμβάνονται:

Πότε παρέχεται πιστοληπτική βαθμολόγηση σε φορείς του ιδιωτικού τομέα:

Η Αρχή παράγει και χορηγεί ενημέρωση πιστοληπτικής βαθμολόγησης οφειλέτη δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς σε φορέα του ιδιωτικού τομέα που έχει συνάψει σύμβαση με την Αρχή, μετά από αίτηση του φορέα. Προϋπόθεση είναι η ρητή συγκατάθεση του φυσικού ή του νομικού προσώπου, η οποία θα μπορεί να ανακαλείται ανά πάσα στιγμή, χωρίς ωστόσο να θίγεται «η νομιμότητα της επεξεργασίας που βασίστηκε στη συγκατάθεση προ της ανάκλησής της».

Η Αρχή θα διατηρεί τα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς για 10 έτη από τον χρόνο κατά τον οποίο κάθε δεδομένο αντλήθηκε από τα συστήματα του αντίστοιχου κρατικού φορέα.Στην αίτηση του φορέα του ιδιωτικού τομέα αναφέρεται ο σκοπός, για τον οποίο ζητείται η χορήγηση ενημέρωσης πιστοληπτικής βαθμολόγησης.

Η ενημέρωση αυτή μπορεί να ζητείται για τους εξής σκοπούς:

α) την επαλήθευση των πληροφοριών που παρασχέθηκαν από το υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, σχετικά με αίτησή του για χορήγηση πίστωσης από τον φορέα του ιδιωτικού τομέα,

β) την αξιολόγηση των κινδύνων που πηγάζουν από τη χορήγηση πίστωσης από φορέα του ιδιωτικού τομέα προς το υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, ή από την αποδοχή από φορέα του ιδιωτικού τομέα της παροχής εγγύησης για μια πιστωτική σύμβαση από το υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς,

γ) την αξιολόγηση των κινδύνων που πηγάζουν από χορηγηθείσα πίστωση, ή τη μετατροπή της φύσης ή της διάρκειας μιας πιστωτικής σύμβασης ή εγγύησης που έχει χορηγηθεί για μια πιστωτική σύμβαση από το υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς,

δ) την παρακολούθηση και αξιολόγηση της μη τήρησης οποιουδήποτε όρου πιστωτικής σύμβασης που χορηγήθηκε από φορέα του ιδιωτικού τομέα στο υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς ή εγγύησης που παρασχέθηκε από αυτό,

ε) την αξιολόγηση αίτησης υπαγωγής του υποκειμένου δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς σε διακανονισμό οφειλών προς φορέα του ιδιωτικού τομέα, και

στ) την ανάλυση των χαρτοφυλακίων πιστωτικών συμβάσεων που τηρούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων

Ταυτόχρονα συστήνεται το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων ως εθνικό σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα της οικονομίας και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, μέσω της βελτίωσης της παρεχόμενης πληροφόρησης, της ορθολογικότερης αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των δυνητικών δανειοληπτών και της εν γένει συνδρομής στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων χρηματοδότησης.

Το Μητρώο θα καταγράφει σε αναλυτική βάση το ιστορικό πληρωμών, τα είδη των παρεχομένων εξασφαλίσεων και κάθε άλλη πληροφορία που σχετίζεται με κάθε μορφής πίστωση προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα από πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα που έχουν την καταστατική τους έδρα στην Ελλάδα, καθώς και από τα υποκαταστήματα αλλοδαπών πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Βάσει των ως άνω πληροφοριών, που τηρούνται στο Μητρώο, θα καταρτίζεται επίσης πιστωτική έκθεση για όλα τα πιστοδοτούμενα πρόσωπα (η «Πιστωτική Εκθεση»), το περιεχόμενο της οποίας θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον αποδέκτη της, σε κάθε όμως περίπτωση δεν θα περιέχει αξιολόγηση και βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό