18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Beowulf: Όχημα για επιχειρήσεις σε αρκτικά περιβάλλοντα για τον στρατό των ΗΠΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η BAE Systems ανέλαβε να παραδώσει στον στρατό των ΗΠΑ δύο πρωτότυπα για αξιολόγηση ως πιθανή λύση για το πρόγραμμα CATV (Cold Weather All-Terrain Vehicle).

Το Beowulf, σύμφωνα με την εταιρεία, βασίζεται σε δοκιμασμένες υπάρχουσες λύσεις και προορίζεται για μεταφορές προσωπικού και φορτίων σε αφιλόξενα περιβάλλοντα, όπως βάλτοι ή η Αρκτική.

Το Beowulf δεν είναι θωρακισμένο, είναι ερπυστριοφόρο και μεταφέρει προσωπικό και φορτία στα δύο του «βαγόνια» σε ανώμαλα εδάφη, παρέχοντας αυξημένη ευελιξία. Επίσης, ο αρθρωτός του χαρακτήρας μπορεί να αναπροσαρμοστεί για διαφορετικά είδη αποστολών, όπως επιμελητειακή υποστήριξη, βοήθεια σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, έρευνα και διάσωση κ.α.

«Το Beowulf είναι μια βέλτιστη και ώριμη λύση για το πρόγραμμα CATV και ανυπομονούμε να παραδώσουμε τα πρωτότυπά μας με σκοπό να καλύψουμε τις ανάγκες του στρατού και της εθνοφρουράς» είπε ο Μαρκ Σινιορέλι, αντιπρόεδρος business development στη BAE Systems. «Το Beowulf και το τεθωρακισμένο αδελφό του όχημα, BvS10, αποτελούν τα πιο προηγμένα οχήματα στον κόσμο όταν μιλάμε για επιχειρήσεις παντού, είτε σε χιόνι, είτε σε πάγο, βράχο, άμμο, λάσπη, βάλτο ή ανώμαλα ορεινά περιβάλλοντα. Και οι αμφίβιες δυνατότητές του του επιτρέπουν να κολυμπά σε πλημμυρισμένες περιοχές ή παράκτια ύδατα».

Το Beowulf βασίζεται στο BvS10, που ήδη έχει τεθεί σε παραγωγή. Διάφορες εκδόσεις του οχήματος χρησιμοποιούνται από πέντε χώρες, έχοντας τεθεί για πρώτη φορά σε υπηρεσία το 2005, στους Βασιλικούς Πεζοναύτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σημειώνεται πως όλο και περισσότερες χώρες με βλέψεις στην Αρκτική στρέφουν την προσοχή τους σε οχήματα και εξοπλισμούς για επιχειρήσεις στην περιοχή, καθώς η υποχώρηση των πάγων «απελευθερώνει» εκτάσεις που παρουσιάζουν στρατηγικό ενδιαφέρον, λόγω ανοίγματος ναυτικών οδών και «ξεκλειδώματος» πόρων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό