25 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Attica Bank: Προ των πυλών η συγκρότηση της 5ης συστημικής τράπεζας

Ειδήσεις Ελλάδα

Εντός των προσεχών ημερών -πιθανόν και σήμερα- θα συγκληθεί το Δ.Σ. του ΤΧΣ, προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο συνένωσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας, δημιουργώντας τον 5ο τραπεζικό πυλώνα.

Βασικός στόχος του 5ου τραπεζικού πυλώνα είναι να καλύψει ένα σημαντικό κενό, παρέχοντας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας πρόσβαση στον ελληνικό τραπεζικό δανεισμό, με τους συντελεστές του 5ου πυλώνα να τον χαρακτηρίζουν ως μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις στον τραπεζικό χώρο των τελευταίων ετών.

Η συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας θα δημιουργήσει ένα νέο, ισχυρό τραπεζικό ίδρυμα με πάνω από 10 δισ. ευρώ καταθέσεις, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και ισχυρή παρουσία καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, έτοιμων να εξυπηρετήσουν με τεχνογνωσία ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Μέσα από αυτή τη συνένωση, θα εκκινήσουν οι διαδικασίες εκείνες, ώστε να συγκροτηθεί μια δυνατή, μεγάλη και υγιής τράπεζα, η οποία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας στο ορατό μέλλον.

Η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα της αγοράς είναι πλέον, λοιπόν, θέμα πολύ λίγου χρόνου.

Οι επιχειρηματίες Εξάρχου, Μπάκος και Καϋμενάκης διαμόρφωσαν τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν να γίνει πραγματικότητα το παραπάνω εγχείρημα.

Η Thrivest είχε συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας τον Οκτώβριο του 2022 και ανέλαβε τον έλεγχό της.

Στη συνέχεια, το 2023, τόσο απευθείας όσο και μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank.

Συνολικά, η Thrivest έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 140 εκατ. ευρώ στις δύο αυτές τράπεζες.

Με την επικείμενη συμμετοχή της στην αύξηση της νέας τράπεζας, θα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στον ελληνικό τραπεζικό χώρο.

Μεγέθη α’ τριμήνου

Σημειώνεται, εξάλλου, πως, χθες, ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το α’ τρίμηνο του 2024 η Παγκρήτια Τράπεζα. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2024 διαμορφώθηκαν θετικά, καταγράφοντας κέρδη προ φόρων 3,66 εκατ. ευρώ, έναντι 577,93 χιλ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο του 2023, ενώ το καθαρό λειτουργικό αποτέλεσμα, προ φόρων, αποσβέσεων και προβλέψεων, παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 97%, φθάνοντας στα 12,4 εκατ. ευρώ, από 6,31 εκατ. ευρώ κατά την περυσινή χρήση.

Σημειώνεται ότι τα μετά φόρων κέρδη ανήλθαν στα 2,55 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 522,48% σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά, τα οποία ανήλθαν σε 410,33 χιλ. ευρώ.

Ιδιαίτερα θετική είναι η εικόνα της καθαρής πιστωτικής επέκτασης, η οποία ανήλθε σε 91 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των εκταμιεύσεων να ανέρχεται σε 202 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο.

Το σύνολο των Ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 252,29 εκατ. ευρώ. και, όπως τόνισε ο CEO, Αντώνης Βαρθολομαίος, τα πολύ θετικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου επιβεβαιώνουν την ικανότητα της Παγκρήτιας να λειτουργήσει ως ισχυρό συστατικό στον υπό διαμόρφωση πέμπτο τραπεζικό πυλώνα, μέσα από τη συνένωση των δυνάμεών της με την Τράπεζα Αττικής.

Τακτική γενική συνέλευση

Στις 16 Ιουλίου, πραγματοποιείται η τακτική γενική συνέλευση της Attica Bank και, κατά τη διάρκειά της, ένα από τα θέματα που αναμένεται να εγκριθεί είναι η λήξη του καθεστώτος της τράπεζας που την εντάσσει στο καθεστώς του DTC.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό