27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Attica Bank – Παγκρήτια: H επόμενη μέρα του «γάμου» για τον κλάδο

Ειδήσεις Ελλάδα

Η δημιουργία ενός νέου τραπεζικού πόλου είναι κάτι που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είχε ανάγκη.

Η συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα μετά την κρίση, με το κλείσιμο πολλών τραπεζών και πληθώρα κόκκινων δανείων, άφησε ένα σημαντικό κενό ανάπτυξης του κλάδου, που επί της ουσίας φαίνεται πως έχει περάσει στην επόμενη μέρα. Aν κάποιος αναζητήσει τα κενά του τραπεζικού συστήματος, θα συνειδητοποιήσει πως το σημαντικότερο ίσως όλων είναι το ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν την «είσοδο» στις ελληνικές τράπεζες.

Στόχος του νέου πόλου αποτελούν η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η δημιουργία μιας τραπεζικής κουλτούρας που να δίνει λύσεις σε πελάτες πέρα από τις φασόν επιλογές και, τέλος, η ενίσχυση ενός τραπεζικού πόλου, με βάση τις σύγχρονες οικονομικές τάσεις, οι οποίες όμως δεν αφορούν μόνον μεγάλους πελάτες.

Οι μέτοχοι δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν κεφαλαιακά την Τράπεζα Αττικής, εισφέροντας σε μετρητά μέχρι και 675,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία 475,1 εκατ. κατ’ ανώτατο όριο θα εισφέρει το ΤΧΣ και μέχρι και 200 εκατ. θα εισφερθούν από την Thrivest.

Τα ανωτέρω κεφάλαια θα εισφερθούν στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και έκδοσης τίτλων κτήσης μετοχών της Τράπεζας Αττικής («Warrants») υπέρ εκείνων από τους μετόχους της, οι οποίοι θα έχουν εγγραφεί και καλύψει την ΑΜΚ. Μέσω της κεφαλαιακής ενίσχυσης, θα επιδιωχθεί η άντληση μέχρι και 735 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως τα warrants θα ανέλθουν σε 60 εκατ. ευρώ. Το ΤΧΣ, μετά την αύξηση, αναμένεται να κατέχει ποσοστό όχι μικρότερο του 35% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Αττικής, και η Thrivest αναμένεται να κατέχει ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 50% πλέον μίας μετοχής και 58,5% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Αττικής.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής της Thrivest στην Τράπεζα Αττικής ενδέχεται να αυξηθεί, εφόσον η Thrivest επιλέξει, κατά τη διακριτική ευχέρειά της, να επενδύσει ποσό μεγαλύτερο των ως άνω 200 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Το χρονικό

Η πορεία προς τον 5ο πόλο ξεκίνησε το 2022. Ειδικότερα, στις 17 Μαρτίου 2022, το ΤΧΣ υπέγραψε τη συμφωνία – πλαίσιο με την Attica Bank, καθορίζοντας το πλαίσιο για την εταιρική αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της, ακολουθώντας το πρότυπο άλλων τραπεζών αλλά με διαφοροποιήσεις, καθώς ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι η Attica Bank δεν αποτελεί συστημική τράπεζα.

Οι όροι συναλλαγής τροποποιήθηκαν στις 31 Ιανουαρίου 2022, με νέα συμφωνία να υπογράφεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Το 2023, υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις, όπως η αποχώρηση των Rinoa LTD – Ellington Solutions A.E. από την επενδυτική συμφωνία και η υπογραφή νέας επενδυτικής συμφωνίας με τη Thrivest Holdings LTD και την Παγκρήτια Τράπεζα για τη δεύτερη αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 26 Απριλίου 2023, με την άντληση 473.346.868,50 ευρώ, εκ των οποίων τα 329 εκατ. ευρώ εισφέρθηκαν από το Ταμείο.

Η Τhrivest αποτέλεσε έναν αξιόπιστο συνοδοιπόρο, που παρείχε τα απαραίτητα κεφάλαια για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, διασφάλισε τις προοπτικές για τη στρατηγική ανάπτυξη και τη νέα πορεία της Attica Bank και ταυτόχρονα παρείχε τα εχέγγυα για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα.

Στον «Ηρακλή ΙΙΙ»

Σε ό,τι αφορά το μοντέλο της νέας τράπεζας που θα δημιουργηθεί, οι μέτοχοι συμφώνησαν να καλύψουν τα κεφάλαια που απαιτούνται, ώστε να ενταχθούν τα κόκκινα δάνεια των δύο τραπεζών, Αττικής και Παγκρήτιας, στον «Ηρακλή ΙΙΙ», ενώ το κενό θα καλυφθεί μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Τα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν το κενό που θα δημιουργηθεί στο ενεργητικό των τραπεζών από τη διαγραφή των κόκκινων δανείων, αλλά ασφαλώς και αναπτυξιακούς σκοπούς. Η διάσωση των τραπεζών Παγκρήτιας και Attica Bank ήταν μονόδρομος για το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπήρχε ο κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων με όλες τις γνωστές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια ενέργεια για το τραπεζικό σύστημα.

Ως το τέλος του έτους, θα δημιουργηθεί η νέα τράπεζα. Η Thrivest, μέχρι τώρα, έχει επενδύσει 140 εκατ. ευρώ σε Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα, πέρα από τα 200 εκατ. ευρώ που καλείται να τοποθετήσει ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Το ενεργητικό της Attica Bank (μεγέθη 2023) είναι 3,77 δισ. ευρώ και της Παγκρήτιας 3,45 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις της Παγκρήτιας είναι 2,6 δισ. ευρώ και της Attica Bank 3,15 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων του έτους 2023 ανήλθαν σε 90,8 εκατ. ευρώ για την Παγκρήτια Τράπεζα, έναντι 28,6 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Αττικής. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η Παγκρήτια Τράπεζα μαζί με τη Thrivest Holding ήδη διακατέχουν το 9,4% της Τράπεζας Αττικής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό