31.6 C
Athens
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

AstraZeneca: Το εμβόλιο αποσύρθηκε, τα ερωτήματα πληθαίνουν

Ειδήσεις Ελλάδα

Η συζήτηση για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά των εμβολίων επανήλθε στο προσκήνιο μετά την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca ευτυχώς, σε μια περίοδο που τα συστήματα Υγείας δεν αντιμετωπίζουν τη μεγάλη πίεση που η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε προ μερικών ετών. Ωστόσο, μετά την απόσυρση του εμβολίου τα ερωτήματα πληθαίνουν με τον κόσμο να εκφράζει τον προβληματισμό και την ανησυχία του για πιθανές παρενέργειες.

Το εμβόλιο της εν λόγω εταιρείας εμφανίστηκε μαζί με άλλα ως σανίδα σωτηρίας για την αντιμετώπιση της Co-19 που προκάλεσε τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά γρήγορα βρέθηκε αντιμέτωπο με καταγγελίες για σοβαρές παρενέργειες που προκαλούσε η χορήγησή του.

Η ίδια η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο λόγος για την απόσυρση του εμβολίου είναι καθαρά εμπορικός, καθώς τα εμβόλια των άλλων εταιρειών είναι επικαιροποιημένα και στοχεύουν σε νέες παραλλαγές, κάτι που δεν συμβαίνει με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε στις 7 Μαΐου ότι το εμβόλιο δεν έχει πλέον άδεια χρήσης, με την Κομισιόν να αναφέρει ότι δεν είναι ασυνήθιστες οι αποσύρσεις άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων ή εμβολίων για τους προαναφερθέντες λόγους.

Για το θέμα, μίλησε στο MEGA η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, με την ίδια να εμφανίζεται καθησυχαστική.

«Η πανδημία έδωσε τη μεγαλύτερη μείωση στο προσδόκιμο ζωής στον δυτικό κόσμο κατά 1,5 – 2 χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε ήταν μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το εμβόλιο AstraZeneca είναι εξίσου αποτελεσματικό ως προς τα άλλα εμβόλια, δεν ανησυχούμε για το αν είμαστε καλυμμένοι ως προς την σοβαρή νόσηση» σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά στις ανεπιθύμητες ενέργειες, αφορούν τις 2 – 3 βδομάδες μετά τον εμβολιασμό και όχι το τώρα. Έχει περάσει τώρα όλος αυτός ο χρόνος. Ήταν σπάνιες οι παρενέργειες και σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρες όπως συνέβη και στην χώρα μας και στον κόσμο», είπε αρχικά.

Ακολούθως, η κ. Ψαλτοπούλου είπε ότι «στην Ελλάδα είναι μεγάλος ο αριθμός των πολιτών που έχει εμβολιαστεί με το AstraZeneca. Το Pfizer και το Moderna είναι εμβόλια mRNA ενώ το AstraZeneca δεν είναι mRNA. Ο ίδιος ο κορωνοϊός κάνει κατά 10% – όταν είχες νοσήσει – βαριά θρόμβωση. Ακόμα και τα άτομα που έχουν long Co έχουν πιθανότητα θρόμβωσης 6 – 9 μήνες μετά τη νόσηση».

«Τώρα δεν έχει νόημα χρήσης γιατί δεν έχει επικαιροποιηθεί όπως τα άλλα εμβόλια. Αυτό το εμβόλιο είχε άλλα χαρακτηριστικά, δεν ήθελε βαθιά κατάψυξη, ήταν γρήγορο και βοήθησε πολύ κόσμο», κατέληξε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό