25.2 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ariel Nomad 2 – Off road παιχνίδι για μεγάλους!

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ariel είναι μία μικρή εταιρία στην Αγγλία που το μοναδικό προϊόν της μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν το άκρως… εξωτικό και πολύ ειδικό Atom. Ένα “γυμνό” με 4 τροχούς που άντλησε από την φιλοσοφία της Caterham και της Lotus και ανέβασε το παιχνίδι όχι ένα, αλλά μερικά επίπεδα. Πριν από μερικά χρόνια όμως, η Ariel αποφάσισε να διαφοροποιηθεί και να προσθέσει ένα ακόμα μοντέλο στην γκάμα της. Ένα μοντέλο που θα έπρεπε να πληροί τις προδιαγραφές της μάρκας, να είναι γρήγορο, συναρπαστικό και ταυτόχρονα φιλικό στη χρήση και… πρακτικό – όχι με την έννοια που έχουμε συνηθίσει αλλά πρακτικό για Ariel. Η εταιρία κατέληξε στο σχήμα του Nomad και το δημοφιλές (για τα δεδομένα της Ariel πάντοτε) Nomad έχει μεγαλώσει αρκετά ώστε να φτάσει στην δεύτερη γενιά του.

Εξωτερικά, το νέο Nomad δεν διαφέρει δραστικά από τον προκάτοχο του και πώς θα μπορούσε να το κάνει άλλωστε; Ότι και να το κάνουν οι σχεδιαστές, δεν παύει να είναι ένα buggy και οι ελευθερίες που τους δίνει το σχήμα του είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Στην πραγματικότητα όμως, το νέο Ariel Nomad είναι ένα εντελώς διαφορετικό αυτοκίνητο με την εταιρία να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι μόλις δύο μηχανικά εξαρτήματα έχουν μεταφερθεί από την προηγούμενη γενιά σε αυτή: το καπάκι του ρεζερβουάρ βενζίνης και τα πεντάλ! Η μεγαλύτερη αλλαγή ωστόσο, είναι η υιοθέτηση του υπερτροφοδοτούμενου βενζινοκινητήρα των 2.3 λίτρων που προέρχεται από την Ford και πιο συγκεκριμένα, το Focus ST και αντικαθιστά τον “K24” της Honda. Χάρη σε αυτή την αλλαγή, το Ariel Nomad αποδίδει έως 310 ίππους και σχεδόν 520 Nm ροπής που όπως καταλαβαίνεις, αναπαριστούν μία τεράστια αναβάθμιση σε σύγκριση με τα 240 άλογα του απερχόμενου κινητήριου συνόλου. Ιδίως για ένα όχημα που το βάρος του δεν υπερβαίνει σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες τα 700 κιλά!

Συνέπεια όλων αυτών είναι ότι το Ariel Nomad χρειάζεται πλέον μόλις 3.4 δευτερόλεπτα για να επιταχύνει στα 100 Km/h από στάση ενώ δεν σταματά να επιταχύνει μέχρι την μέγιστη ταχύτητα των 215 km/h. Κι αν αυτά δεν είναι ήδη εντυπωσιακά, το Nomad έχει αυτή την ταχύτητα σε οποιαδήποτε επιφάνεια εφόσον διαθέτει την απαραίτητη πρόσφυση. Γι’ αυτό φροντίζει η προσεκτικά μελετημένη ανάρτηση με διπλά ψαλίδια εμπρός και πίσω με γεωμετρία anti-dive και anti-squat και τα Yokohama Geolander A/T με διάσταση 235/70 σε ζάντες ελαφρού κράματος 16 ιντσών. Για την επιβράδυνση φροντίζουν οι αεριζόμενοι δίσκοι 288 χιλιοστών ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το Ariel Nomad εξοπλίζεται πλέον τόσο με σύστημα ABS όσο και με σύστημα ελέγχου πρόσφυσης και ευστάθειας καθώς η εταιρία το έχει σχεδιάσει ώστε να πληροί τις προδιαγραφές που ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για οχήματα των οποίων ο όγκος παραγωγής δεν υπερβαίνει τα 1.000 αυτοκίνητα.
Μέχρι στιγμής, το Nomad 2 έχει ήδη διανύσει περισσότερα από 8.000 χιλιόμετρα δοκιμών σε ειδικές διαδρομές και χωμάτινες πίστες που σύμφωνα με τους μηχανικούς της Ariel αντιστοιχούν σε περίπου 400.000 χιλιόμετρα… φυσιολογικής χρήσης σε δρόμους. Το μόνο που δεν ξέρουμε προς το παρόν είναι η τιμή του ολοκαίνουριου μοντέλου αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αυτό που λέμε προσιτή. Όποιος λοιπόν ενδιαφέρεται για ένα εξαιρετικό παιχνίδι και μπορεί να διαθέσει πάνω από 60 ή 70 χιλιάδες ευρώ (συντηρητική πρόβλεψη), ο δρόμος είναι ανοιχτός…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό